avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 678 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Stabilire paternitate
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Stabilire paternitate

Buna seara. Va rog ajutati-ma cu un raspuns urgent. Am cunoscut un barbat in urma cu 1 an si fiind in discutii de casatorie cu el, am ajuns la relatii intime in urma carora am ramas insarcinata. La scurta vreme, acest barbat a inceput sa bata in retragere, mergand pana la acuzatii ca el nu are nici un amestec, ca eu am fost imorala, ca am umblat cu diversi barbati, deci nu vrea sa recunoasca ca el e tatal copilului. Acum am dat nastere copilului, fiind baiat. Ce pot face si cum imi pot apara drepturile ?
Cel mai recent răspuns: Costinel Burca , Contabil 20:29, 14 Noiembrie 2009
Este regretabil ca exista asemenea cazuri... Stimata doamna, dvs. , in numele copilului, aveti deschisa calea unei actiuni in instanta, respectiv actiune de stabilire a paternitatii. Potrivit art. 60 C. fam., actiunea de stabilire a paternitatii copilului din afara casatoriei poate fi pornita in termen de un an de la nasterea copilului. Cum termenul de un an este destul de larg, primul lucru necesar inainte de a porni actiunea, ar fi un demers catre acest barbat, "autor" al sarcinii. Este mai bine sa discutati cu el, iar daca acesta refuza orice discutie pe aceasta tema, se sustrage ori nu mai este de gasit, singura posibilitate este o actiune in justitie. Trebuie avut in vedere faptul ca barbatul se va apara, ca va contesta existenta legaturii si va cauta sa fie inlaturata acuzatia. De aceea, trebuie multa atentie in gandirea probelor. In orice caz, trebuie respectat termenul de un an.
Art. 60C .familiei
Actiunea in stabilirea paternitatii din afara casatoriei poate fi pornita de mama intr-un termen de un an de la nasterea copilului.

Introduceti actiune pt stabilirea paternitatii copilului.Apoi solicitati stabilirea pensiei de intretinere pt minor.
Actele necesare pentru stabilirea paternitatii sunt :

- cerere
- precizarea martorilor
- certificatul de nastere al copilului
- expertiza I.M.L.

Actiunea este scutita de taxa de timbru.
Testul ADN se poate face numai la IML , deoarece numai testele IML sunt recunoscute de instanta , bebelusul trebuie sa aiba cel putin patru luni si costa 2000 de lei , fiind platit de partea care a pierdut procesul .

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie de inretinere! ContSters140065 ContSters140065 Buna ziua! Am o mica nelamurire la care caut un raspuns favorabil. Vreau sa va intreb daca se acorda pensie de intretinere unui copil care nu a fost ... (vezi toată discuția)
Recunoasterte copil prin testul adn cobra2009 cobra2009 am avut o relatie cu baiatul unei vedete renumite din urma careia a rezultat un copil,respectivul este constient dar nu vrea sa recunoasca legal.Va rog sa ma ... (vezi toată discuția)
Dovedirea paternitatii ginutzajoco ginutzajoco buna seara , am si eu o intrebare, daca tatal nu vrea sa recunoasca copilul, eu pot sa il dau in judecata pt stabilirea paternitatii, insa cheltuielile le voi ... (vezi toată discuția)