Fiind administrator am constatat de ceva timp ca angajatul care intocmeste documentatiile primare si care este desemnat si pentru emitere facturi, desfasoara o activitate paralela, incasand bani la negru, uzand de imitarea semnaturii mele, iar uneori si cu facturi si chitante, doar pentru a putea incasa banii, dar fara a le mai inregistra in Contabilitate. Nu stiu ce sa fac,..stiu ca e penal dar as dori totusi o solutie amiabila. Am discutat.. si am stabilit ca va trebui sa restituie prejudiciul ? din surse proprii, iar acum am inceput sa reconstitui primele facturi..sunt multe, unele vechi de 3-4ani, dar nu stiu daca/cum ar trebui sa fac?? ca sa ma pun cumva in legalitate macar fata de fisc, cu tva-ul si impozitul. Multumesc, Cu stima..
Ca masura de urgenta, faceti un punctaj pe rulaj anual (facturi emise , incasari) cu principalii dvs clienti.
Verificati sa aveti acelasi rulaj. Dealtfel confirmarile de sold cu clientii/furnizorii sunt obligatorii anual.
Buna seara,
De acord, dar ce confirmari de sold sa cer daca clientii firmei nu au nici o legatura cu clientii lui, asa cum defapt niciuna dintre lucrarile intocmite de el, semnate in fals si incasate la negru, 80% fara acte ( iar cele cu acte nu am de unde sa le stiu beneficiarii), nu apartin firmei ..cu toate ca poarta antetul, dar sub semnatura mea, evident imitata. In rest daca exista calculator oricine poate falsifica orice, chiar si facturile fictive pe care acum ma gindesc sa le reconstitui, ca fata de fisc sa existe macar intentia de a corecta ceva. Problema este ca daca le inregistrez acum contabila nu vrea sa faca si rectificarile in declaratiiile din anii anteriori si atunci cred ca ar fi degeaba. Cu stima...
Mai ar fi o varianta , daca sunteti inscris in spatiul privat virtual pe finante, bifati DA in declaratia 394 depusa lunar ( daca aveti cod tva) si daca si clientii/furnizorii dvs au bifat la fel puteti avea acces in SPV la lista de neconcordante in 394 pe anul 2018 cel putin.Veti vedea ce au declarat clientii si nu ati declarat dvs la vanzari. Pe neconcordante in declarare pe 394 Garda financiara se cam sesizeaza dupa ceva timp. Va vor da ei intr-un final lista cu probleme daca nu remediati singur
Multumesc de raspuns..foarte interesant, mi-a mai spus cineva, dar cum sa fac caci nu sunt inscris in spatiul virtual..iar ce nu se intelege este ca clientii nu sunt ai mei si nu am cum sa ii cunosc, sunt exclusiv ai hotului. Am identificat citiva dar cum sa fac sa aflu cum se pupa declaratiile? culmea ca dintre nenumaratii experti contabili locali, doar unul parca a amintit ca ar exista aceasta posibilitate, dar zicea ca trebuia bifat de contabila inca de la inceput si nu asa pe prcurs. Oricum, se pare ca astazi m-am decis sa merg pe o actiune penala, caci azi tocmai i-am desfacut contractul de munca, dupa o discutia mai directa in urma careia pur si simplu a plecat. I-am spus doar ca daca pleaca, nu se mai poate intoarce si va urma sa transez problema.. agonizez deja de 3 luni, fara nici un rezultat