La 1 dec. 2019 imi expira contractul de inchiriere al apartamentului in care locuiesc din sept 2014. Pana acum, la fiecare prelungire a contractului, proprietarul (este o firma) mi-a marit chiria cu aprox 10%, desi in apartament nu s-a adus niciun fel de investitie in acesti 4 ani in care am locuit. De fiecare data, majorarea chiriei a fost discutata de parti cu aprox 3 luni inainte de incheierea contractului si prelungirea lui cu inca un an, tocmai ca in caz contrar, sa am un interval de timp in care sa pot cauta alta chirie. In prezent, am fost anuntata cu nici macar o luna inainte ca incepand de la 1 ianuarie, daca vreau sa prelungesc contractul, chiria se va mari cu 25%, ceea ce mi se pare absurd de mult si nejustificat. In plus, e ca si cum ma obliga sa accept asta, caci imi este foarte greu sa gasesc o chirie intr-un interval de timp atat de scurt si sa ma pot puta, fiind vorba de luna decembrie. sarbatori etc. Ce ma sfatuiti sa fac? Este vreo actiune pe care sa o pot face pentru a pastra macar pentru 2-3 luni apartamentul, pana la 1 martie, cu conditiile de chirie actuale, ca sa pot muta ulterior. Am observat ca, in cazul unui chirias rau platitor care inchiria apartamentul de langa mine tot de la aceasta firma, ca sa il dea afara, au venit si i-au taiat curentul electric. Ma gandesc ca pot apela la tot felul de astfel de tertipuri pentru a ma obliga sa parasesc apartamentul daca nu sunt de acord cu aceste conditii si nu as vrea sa ajung in aceasta ipostaza.
Buna dimineata.
Incheierea unilaterala a contractului cum se poate face, in ce conditii?
Sa nu apeleze la aceasta clauza din contract pentru a va putea evacua...
Puteti trimite si dvs. o notificare catre dumnealor ca nu puteti suporta o asemenea majorare, doriti o negociere... si ca aveti un contract valabil pana in data de... si doriti respectarea lui.
Exista clauze in el ce permit marirea chiriei pe parcursul aplicari lui?
Buna ziua!
Este f important daca acest contract a fost constatat prin inscris autentic sau sub semnatura privata si inregistrat la organul fiscal competent (art. 1809 C.Civ.) In acesta situatie, acest contract reprezinta titlu executoriu, astfel ca veti fi evacuat la data expirarii contractului.
Daca nu a fost constatat printr-un inscris autentic sau inregistrat la organul fiscal, nu va poate solicita evacuarea decat dupa obtinerea in instanta a unei hotarari de evacuare.
In contract este prevazut se rezileaza la data de 1 ianuarie 2019 daca partile nu decid sa il prelungeasca. Din acest moment fie ar trebui sa il prelungesc cu majorarea chiriei aferente, fie sa eliberez apartamentul.
Buna ziua, cu siguranta e inregistrat la ANAF - contractul de inchiriere este semnat intre mine (persoana fizica) si o firma. Inchiriez asadar direct de la o persoana juridica, iar plata chiriei se face lunar in baza facturii emise de acestia. Contractul insa nu a fost inscris autentic(banuiesc ca asta ar fi insemnat sa fie inregistrat la notar, nu?), ci doar sub semnatura privata.
Si nu scrie nimic legat de denuntarea, incheierea, unilaterala?
Dar despre posibilitatea renegocieri sau cresteri chiriei in perioada de valabilitate?
Contractul,este inregistrat la ANAF?