avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1124 soluții astăzi

Acum, pe live.avocatnet.ro, are loc evenimentul: AI Act: De la reglementare la implementare - Ghid practic de conformare pentru companii

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Am sarcină cu risc și din această cauză sunt ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Am sarcină cu risc și din această cauză sunt destul de des în concediu medical, dar angajatorul nu vrea să mi-l plătească. Ce pot să fac?

Buna ziua . Sunt angajata la actualul loc de munca din data de 19.09.2018 ...in luna noiembrie am aflat ca sunt insarcinata si mi s-a dat medical din data de 5-9 noiembrie pt ca am probleme cu sarcina.. dupa acest medical m-am intors la munca simtindu-ma mai bine. Dar pe data de 25 noiembrie noaptea mi s-a facut iar rau ajungand la spital iar pe data de 26 noiembrie cand era tura mea nu m-am prezentat la servici fiind la spital . Din data de 26 sunt din nou in concediu medical ...repaus la pat...iar seful nu vrea sa imi plateasca medicalul...spunand ca nu mi-l poate plati. Precizez ca inainte sa lucrez la el am mai lucrat si in alte parti...as dori sa stiu ce trebuie sa fac...unde sa apelez...de ce nu vrea sa imi plateasca medicalul ? Ce trebuie sa fac ? El spune sa ma duc la servici si dupa cum mi-a zis el ...cica sunt obligata sa stau la servici pana in luna care nasc...
Ultima modificare: Joi, 6 Decembrie 2018
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 06:23, 7 Decembrie 2018
1. Pentru neplata concediului medical de catre angajator , va puteti adresa Casei de asigurari de sanatate

Art. 47 OUG nr.158/2005
.....
(2) Constituie contravenții faptele săvârșite prin încălcarea obligațiilor prevăzute la art. 36 alin. (3), refuzul nejustificat de plată a indemnizațiilor și/sau calculul și plata eronată a indemnizațiilor, precum și încălcarea obligațiilor prevăzute la art. 36^1 lit. b).
....

Art. 48
(1) Contravențiile prevăzute la art. 47 se sancționează după cum urmează:
a) cele prevăzute la alin. (1) și (2), cu amendă de la 2.500 lei la 5.000 lei;
......

Art. 49
Constatarea contraventiilor prevazute la art. 47 şi aplicarea amenzilor corespunzatoare se fac de către organele de control ale CNAS şi ale caselor de asigurări de sănătate.

2. De asemenea, pentru neplata concediilor medicale aveti posibilitatea de a actiona in instanta angajatorul, astfel incat acesta sa fie obligat la plata acestora.
Actiunea se va depune la Tribunalul in raza caruia aveti domiciliul sau locul de munca si este scutita de plata taxelor judiciare.
Cititi oug 96/2003, protectia maternitati la locul de munca, cu modificarile si completarile ulterioare, acolo gasiti drepturile si obligatiile dvs. precum si pe cele ale sefului, patronului.
[ link extern ]
Ultima modificare: Joi, 6 Decembrie 2018
Ionut.ion, utilizator
Cababei a scris:

....El spune sa ma duc la servici si dupa cum mi-a zis el ...cica sunt obligata sa stau la servici pana in luna care nasc...

Daca nu aveti o problema medicala puteti intra in concediu de maternitate cu 84 de zile inainte de nastere, ceea ce inseamna 12 saptamani inainte de nastere. Deci din saptamana 28 puteti (6 luni jumatate) sa va luati concediu de maternitate.
Am trecut prin aceeași situație , am facut plangere la CNAS, ANPC și niciuna dintre ele nu sa implicat .Am primit raspuns intr-un tarziu de la CNAS ca ,, este litigiu de munca si trebuie sa dau in judecata angajatorul “ . Dupa o luna de neplata am inceput sa primesc banii pe medical dar numai 75% din net . Deci nu ai un avocat care sa te ajute poți doar spera ca intr-un final vei primi banii .
@Nicoleta Nu comentez aspectul medical (in paranteza fie spus, cu 50 de lei iei concediu medical!)! Dar nu mi se pare firesc sa ,,crediteze" angajatorul casa de asigurari! Sa plateasca direct casa! Am avut doua situatii in care a trebuit sa ma judec cu casa pt. a-mi recupera sumele platite! Intr-un caz voiau sa ma plimbe cu vorba pana se prescria dreptul meu, era o chestie de zile!!! Noroc cu avocatul.... Cine incaseaza banii, ala sa plateasca! Si asa retinerea darilor si virarea lor e o munca neplatita, sa-i mai si imprumuti?!
Ultima modificare: Vineri, 7 Decembrie 2018
dogele, utilizator

Alte discuții în legătură

Concediu maternitate nimenea nimenea Buna ziua! Ma aflu in concediu maternitate didin 2 martie 2020 , concediu care conform legii s a r încheia undeva la incep lunii iulie , dar patronul firmei ... (vezi toată discuția)
Plata concediu maternitate PfiCM PfiCM Buna ziua, Sunt PFI, in concediu de maternitate din 25 august 2019=ziua cand am nascut. Am incheiat contract cu CAS pentru indemnizatie CM la 30 ianuarie ... (vezi toată discuția)
Concediu prenatal ligiailoaie@icloud.com ligiailoaie@icloud.com Buna! Am fost intrata in concediu de sarcina din luna Noiembrie si cele 42 de zile după ce am născut am dus pentru toate acte angajatorului meu ... am ... (vezi toată discuția)