avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 644 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Concediu prenatal
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Concediu prenatal

Buna! Am fost intrata in concediu de sarcina din luna Noiembrie si cele 42 de zile după ce am născut am dus pentru toate acte angajatorului meu ... am primit deja bani pt indemnizația copilului si bani pt concediu de sarcina ( prenatal si postanatal) încă nu deoarece nu vrea sa ma plătească pana nu ii intra bani . Va rog sa-mi spune-ti ce pot face, daca angajatorul nu vrea sa-mi plateasca prenatalul si trebuie sa astept pana intra in contul angajatorului acesti bani? Am inteles ca intra cam dupa 6 luni de la data depuneriii certificatului medical. Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 10:11, 23 Martie 2020
Buna ziua,
Puteti depune o sesizare la Casa de sanatate.
1. Pentru neplata concediului medical de catre angajator , va puteti adresa Casei de asigurari de sanatate

Art. 47 OUG nr.158/2005
.....
(2) Constituie contravenții faptele săvârșite prin încălcarea obligațiilor prevăzute la art. 36 alin. (3), refuzul nejustificat de plată a indemnizațiilor și/sau calculul și plata eronată a indemnizațiilor, precum și încălcarea obligațiilor prevăzute la art. 36^1 lit. b).
....

Art. 48
(1) Contravențiile prevăzute la art. 47 se sancționează după cum urmează:
a) cele prevăzute la alin. (1) și (2), cu amendă de la 2.500 lei la 5.000 lei;
......

Art. 49
Constatarea contraventiilor prevazute la art. 47 şi aplicarea amenzilor corespunzatoare se fac de către organele de control ale CNAS şi ale caselor de asigurări de sănătate.

2. De asemenea, pentru neplata concediilor medicale aveti posibilitatea de a actiona in instanta angajatorul, astfel incat acesta sa fie obligat la plata acestora.
Actiunea se va depune la Tribunalul in raza caruia aveti domiciliul sau locul de munca si este scutita de plata taxelor judiciare.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu medical risc maternal andreeaoana andreeaoana Buna ziua. Sunt in concediu medical risc maternal din data de 10.12.2014, vreau sa va intreb daca anjatorul este obligat sau nu prin lege sa ma plateasca si ... (vezi toată discuția)
Concediu Predoi oana Predoi oana sunt insarcinata in 8 Luni. Am intrat in concediu medical la 6luni jumate dupa prenatal. Angajatorul refuza sa imi plateasca atat madicalul cat si prenatalul. ... (vezi toată discuția)
Medical Georgiana Becican Georgiana Becican Buna! Sunt insarcinata in 36de saptamani, si de pe 25noiembrie sunt in concediu medical, plus am 44dezile din concediul prenatal, ar trebui sa nasc pe data de ... (vezi toată discuția)