avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 568 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Concediu medical risc maternal
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Concediu medical risc maternal

Buna ziua.
Sunt in concediu medical risc maternal din data de 10.12.2014, vreau sa va intreb daca anjatorul este obligat sau nu prin lege sa ma plateasca si daca nu ma plateste, vreau sa va intreb daca se poate face ceva in aceasta situatie???
Va multumesc!!

Cu respect,
Andreea
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 10:14, 5 Ianuarie 2015
buna sa stii ca si eu am fost in risc maternal,angajatorul este obligat sa te plateasca,banii ii vor fi lui restituiti dupa 1 an de zile.este obligat sa iti plateasca atat riscul maternal pana la implinirea celoir 7 luni d sarcina,cat si cele 120 de zile dupa risc maternal adica concediu prenatal 60de zile si apoi cele ramase de 60 de zile de dupa nastere postnatal.Singura varianta daca nu te plateste este sa-i faci sesizare la ITM.Pe mine asa m-au instiintat ca se procedeaza.O zi buna!
Neplata concediilor medicale nu intra in atributiile ITM-ului.

OUG 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurãri sociale de sãnãtate:
Art. 36 - (1) Calculul şi plata indemnizaţiilor prevãzute de prezenta ordonanţã de urgenţã se fac pe baza certificatului de concediu medical eliberat în condiţiile legii, care constituie document justificativ pentru platã.
(2) Certificatul de concediu medical se prezintã plãtitorului pânã cel mai târziu la data de 5 a lunii urmãtoare celei pentru care a fost acordat concediul.
(3) Plata indemnizaţiilor se face lunar de cãtre:
a) angajator, cel mai târziu odatã cu lichidarea drepturilor salariale pe luna respectivã, pentru asiguraţii prevãzuţi la art. 1 alin. (1) lit. A şi B;


Art. 47
...
(2) Constituie contravenţii urmãtoarele fapte, sãvârşite prin încãlcarea obligaţiilor prevãzute la art. 36 alin.(3):
a) refuzul nejustificat de platã a indemnizaţiilor;
b) calculul şi plata eronatã a indemnizaţiilor;
...

Art. 48 - (1) Contravenţiile prevãzute la art. 47 se sancţioneazã dupã cum urmeazã:
a) cele prevãzute la alin. (1) şi (2), cu amendã de la 2.500 lei la 5.000 lei;
...

Art. 49. - Constatarea contravenţiilor prevãzute la art. 47 şi aplicarea amenzilor corespunzãtoare se fac de cãtre organele de control ale CNAS şi ale caselor de asigurãri de sãnãtate.


Prin urmare, sesizarea se depune la Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate (CJAS).
Ultima modificare: Luni, 5 Ianuarie 2015
Cornel Vasile, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Acordarea concediului de risc maternal in cadrul unei firme care urmeaza sa-si inchida activitatea alinutza15 alinutza15 buna ziua, am nevoie de suportul dumneavoastra, Firma unde sunt angajat urmeaza sa-si inchida activitatea in maxim 6 luni conform celor communicate de ... (vezi toată discuția)
Cine plateste indemnizatia pentru concediul de risc maternal? IULIAIONESCU27 IULIAIONESCU27 Sunt insarcinata in 6 luni si din cauze de risc am intrat in concediu de risc maternal. As vrea sa stiu, cu pasaj din lege daca se poate, cine suporta plata ... (vezi toată discuția)
Concediul de risc maternal cristinaioana27 cristinaioana27 Buna ziua Am o mare problema sunt in concediu de risc maternal si firma la care lucrez imi plateste concediul tot la 2luni in urma din luna ianuarie 2014 o sa ... (vezi toată discuția)