buna ziua, am nevoie de suportul dumneavoastra, Firma unde sunt angajat urmeaza sa-si inchida activitatea in maxim 6 luni conform celor communicate de conducere. Eu sunt gravida in 4 luni si urmeaza ca medicina muncii sa imi acorde concediu de risc maternat.
Intrebarile mele sunt:
1. firma poate respinge acest concediu?
2. poate sa nu imi plateasca concediu daca ei incep sa aiba problem cu banii?
3.daca ma angajez intre timp in alta parte, ma mut ca sa fiu pusa la adapost, noua firma trebuie sa urmeze iar procedura de acordare a concediului de risc maternal?
1. - Ca sa va respinga concediul de risc maternal trebuie ca medicul de medicina sa aiba motive serioase adica sa nu existe la locul de munca un risc care a afecteze starea de sanatate a dvs. si a fatului.
- In cazul unui raspuns nefavorabil dvs. va putetia dresa cu o sesizare la ITM (Dep. de Securitate si Sanatate in Munca).
2. - Conform OUG 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurãri sociale de sãnãtate angajatorul este obligat sa va plateasca indemnizatia pentru concediu medical pe care apoi o va recupera, in conditiile legii, de la Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate (CJAS).
- Daca angajatorul refuza plata va adresati CJAS.
3. Daca va schimbati locul de munca se va face o noua reevaluare a conditiilor de munca pentru a se vedea daca si aici exista un risc care a afecteze starea de sanatate a dvs. si a fatului.
4. Din OUG 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurãri sociale de sãnãtate:
Art. 36 - (1) Calculul şi plata indemnizaţiilor prevãzute de prezenta ordonanţã de urgenţã se fac pe baza certificatului de concediu medical eliberat în condiţiile legii, care constituie document justificativ pentru platã.
(2) Certificatul de concediu medical se prezintã plãtitorului pânã cel mai târziu la data de 5 a lunii urmãtoare celei pentru care a fost acordat concediul.
(3) Plata indemnizaţiilor se face lunar de cãtre:
a) angajator, cel mai târziu odatã cu lichidarea drepturilor salariale pe luna respectivã, pentru asiguraţii prevãzuţi la art. 1 alin. (1) lit. A şi B;
…
Art. 47
...
(2) Constituie contravenţii urmãtoarele fapte, sãvârşite prin încãlcarea obligaţiilor prevãzute la art. 36 alin.(3):
a) refuzul nejustificat de platã a indemnizaţiilor;
b) calculul şi plata eronatã a indemnizaţiilor;
...
Art. 48 - (1) Contravenţiile prevãzute la art. 47 se sancţioneazã dupã cum urmeazã:
a) cele prevãzute la alin. (1) şi (2), cu amendã de la 2.500 lei la 5.000 lei;
...
Art. 49. - Constatarea contravenţiilor prevãzute la art. 47 şi aplicarea amenzilor corespunzãtoare se fac de cãtre organele de control ale CNAS şi ale caselor de asigurãri de sãnãtate.
5. Asadar, in caz de nevoie, sesizati urgent, in scris, Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate (CJAS), aceasta va aplica legea, il va sanctiona pe angajator si in felul acesta poate se hotaraste si angajatorul sa va plateasca indemnizatiile de concediu medical.