avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 451 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... Viza Concediu Medical de la Medicina muncii.
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

Viza Concediu Medical de la Medicina muncii.

Buna ,
urmatoarea situatie :
De cate ori beneficiez de concdiu medical sunt obligat prin Regulamentul interior al Angajatorului sa vizez adeverinta de la Medicul de familie si la Medicina Muncii (Medicina Muncii se afla in cealalta parte de oras.)

-Nu inteleg cum pot fi obligat sa fac acest lucru in timpul meu personal(nu in timpul serviciului ) , chiar daca este stipulat in regulamentul interior.

Chiar este acceptarea singurul lucru care poate fi facut in acest caz?:((

Multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 12:05, 30 Octombrie 2015
Regulamentul de ordine interioara este un document intocmit la nivel de firma si respectarea sa este obligatorie pentru toti lucratorii.
ROI se prelucreaza sub semnatura cu toti salariatii (de regula, la efectuarea instruirii introductiv generale in domeniul ssm, la angajarea in munca).
Masura este prevazuta de catre angajatori pentru a se evidentia in dosarul medical al lucratorilor (detinut la sediul medicului specialist de medicina muncii cu care firma are incheiat contract de prestari servicii medicale) toate afectiunile suferite, dar si perioadele de concediu medical acordate. Mentiunile sunt utile medicului specialist de medicina muncii atunci cand completeaza fisa de aptitudini (in special daca este nevoie de modificarea acesteia, in urma efectuarii examinarii medicale periodice) in functie de riscurile profesionale existente la locul de munca/ postul de lucru.
Despre prevederi legislative privind avizarea obligatorie a CM de catre medicul specialist de medicina muncii gasiti informatii aici: [ link extern ]
Inteleg ca trebuie vizat, nu inteleg insa cum pot fi eu obligat infara serviciului sa ma deplasez pana in celalalt capat de oras pentru a aduce Documentul CM vizat de Medicina muncii.
Modul de completare a certificatelor de concediu medical si avizele necesare sunt precizate in Anexa nr. 2 a Ordinului nr. 233/125 din 14 martie 2006 pentru aprobarea modelului unic al certificatului de concediu medical şi a instrucţiunilor privind utilizarea şi modul de completare a certificatelor de concediu medical pe baza cărora se acordă indemnizaţii asiguraţilor din sistemul asigurărilor sociale de sănătate

Singura viza obligatorie a medicului de medicina muncii este prevazuta pentru certificatele medicale eliberate pentru risc maternal, cod indemnizatie risc maternal -15.
In cazul celorlalte indemnizatii de asigurari sociale de sanatate nu exista prevederi legale care sa stabileasca obligatia avizarii certificatelor medicale de catre medicul de medicina muncii.
De asemenea, angajatorul nu poate conditiona acordarea acestor indemnizatii de avizul medicului de medicina muncii.

Anexa nr. 2 a Ordinului nr. 233/125 din 14 martie 2006
C. Completarea casetelor referitoare la avizele pentru situaţii speciale

ART. 45 Avizul medicului expert: se va completa de către medicul care eliberează certificatul de concediu medical, care va înscrie numărul şi data avizului dat de medicul expert al asigurărilor în cazurile prevăzute de lege. Totodată, se vor menţiona numele, prenumele şi codul de parafă al medicului expert care a avizat.
ART. 46
Avizul casei teritoriale de pensii
(pentru accidente de muncă) şi avizul direcţiei de sănătate publică (pentru boli profesionale) se obţin prin grija plătitorului şi confirmă codurile de indemnizaţie de asigurări sociale de sănătate 02, 03, 04 şi 10. În acest caz, certificatele de concediu medical se depun direct la casele teritoriale de pensii din raza administrativteritorială a angajatorului.
ART. 47
Aviz concediu de risc maternal: cuprinde numele, semnătura şi codul de parafă al medicului de medicina muncii care a participat la evaluarea locului de muncă şi care confirmă riscul maternal.


Regulamentul Intern (ROI) trebuie redactat cu respectarea prevederilor legale deci si a Ordinului nr. 233/125 din 14 martie 2006 si ale contractului colectiv de munca aplicabil. Daca in continutul Regulamentului intern sunt cuprinse prevederi nelegale, acestea pot fi contestate in instanta de catre salariatii nemultumiti.
Ultima modificare: Marți, 27 Octombrie 2015
inspectorSSM, utilizator
Cum ar trebuii sa procedez daca imi refuza Managementul CM fara viza de la medicina muncii , spunand ca trebuie sa il vizez conform ROI ? Mie imi pare a fi un abuz. Sunt deacord sa respect ROI , insa nu in timpul meu liber. Nu pentru un CM care este valid prin lege si fara viza de la medicina muncii. Am expus managementului "De asemenea, angajatorul nu poate conditiona acordarea acestor indemnizatii de avizul medicului de medicina muncii." . Mi-au raspuns ca se poate pentru ca am semnat ROI. Pot fi concediat pentru ca nu accept sa ma deplasez in timpul meu liber in interesul personal al angajatorului pentru a viza CM la Medicina muncii? Multumesc frumos si pentru primul raspuns.
1. - Faceti o sesizare la Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate (CJAS).
- Asa cum v-a spus si colegul "inspectorSSM" in RI nu trebuie prevazute clauze ilegale.

2. Din OUG 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurãri sociale de sãnãtate:

Art. 36 - (1) Calculul şi plata indemnizaţiilor prevãzute de prezenta ordonanţã de urgenţã se fac pe baza certificatului de concediu medical eliberat în condiţiile legii, care constituie document justificativ pentru platã.
(2) Certificatul de concediu medical se prezintã plãtitorului pânã cel mai târziu la data de 5 a lunii urmãtoare celei pentru care a fost acordat concediul.
(3) Plata indemnizaţiilor se face lunar de cãtre:
a) angajator, cel mai târziu odatã cu lichidarea drepturilor salariale pe luna respectivã, pentru asiguraţii prevãzuţi la art. 1 alin. (1) lit. A şi B;


Art. 47
...
(2) Constituie contravenţii urmãtoarele fapte, sãvârşite prin încãlcarea obligaţiilor prevãzute la art. 36 alin.(3):
a) refuzul nejustificat de platã a indemnizaţiilor;
b) calculul şi plata eronatã a indemnizaţiilor;
...

Art. 48 - (1) Contravenţiile prevãzute la art. 47 se sancţioneazã dupã cum urmeazã:
a) cele prevãzute la alin. (1) şi (2), cu amendã de la 2.500 lei la 5.000 lei;
...

Art. 49. - Constatarea contravenţiilor prevãzute la art. 47 şi aplicarea amenzilor corespunzãtoare se fac de cãtre organele de control ale CNAS şi ale caselor de asigurãri de sãnãtate.


3. Asadar sesizati urgent, in scris, Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate (CJAS), aceasta va aplica legea, il va sanctiona pe angajator si in felul acesta poate se hotaraste si angajatorul sa va plateasca indemnizatiile de concediu medical.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Acordarea concediului de risc maternal in cadrul unei firme care urmeaza sa-si inchida activitatea alinutza15 alinutza15 buna ziua, am nevoie de suportul dumneavoastra, Firma unde sunt angajat urmeaza sa-si inchida activitatea in maxim 6 luni conform celor communicate de ... (vezi toată discuția)
Raport risc maternal refacut- se poate? ana.ana1990 ana.ana1990 Acum aproximativ doua luni am realizat in cadrul Medicover raportul de Medicina muncii pentru riscul maternal. Astazi, doctorul specialist care imi ... (vezi toată discuția)
Concediu medical nastaseflorin nastaseflorin nu am primit banii pe concediul medical pentru lunile iulie si august.unde trebuie sa ma adresez? (vezi toată discuția)