avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 220 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Cine plateste indemnizatia pentru concediul de risc ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Cine plateste indemnizatia pentru concediul de risc maternal?

Sunt insarcinata in 6 luni si din cauze de risc am intrat in concediu de risc maternal. As vrea sa stiu, cu pasaj din lege daca se poate, cine suporta plata totala a acestui concediu, salariu si platile la buget, angajatorul sau statul?
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 14:43, 30 Septembrie 2014
OUG 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurãri sociale de sãnãtate prevede :
Art. 36 - (1) Calculul şi plata indemnizaţiilor prevãzute de prezenta ordonanţã de urgenţã se fac pe baza certificatului de concediu medical eliberat în condiţiile legii, care constituie document justificativ pentru platã.
(2) Certificatul de concediu medical se prezintã plãtitorului pânã cel mai târziu la data de 5 a lunii urmãtoare celei pentru care a fost acordat concediul.
(3) Plata indemnizaţiilor se face lunar de cãtre:
a) angajator,
cel mai târziu odatã cu lichidarea drepturilor salariale pe luna respectivã, pentru asiguraţii prevãzuţi la art. 1 alin. (1) lit. A şi B;


Art. 47
...
(2) Constituie contravenţii urmãtoarele fapte, sãvârşite prin încãlcarea obligaţiilor prevãzute la art. 36 alin.(3):
a) refuzul nejustificat de platã a indemnizaţiilor;

b) calculul şi plata eronatã a indemnizaţiilor;
...

Art. 48 - (1) Contravenţiile prevãzute la art. 47 se sancţioneazã dupã cum urmeazã:
a) cele prevãzute la alin. (1) şi (2), cu amendã de la 2.500 lei la 5.000 lei;
...

Art. 49. - Constatarea contravenţiilor prevãzute la art. 47 şi aplicarea amenzilor corespunzãtoare se fac de cãtre organele de control ale CNAS şi ale caselor de asigurãri de sãnãtate.


1. Indemnizatia pentru concediul de risc maternal este platita de angajator si suportata la plata de Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate (CJAS) de unde angajatorul va recupera banii.

2. Din OUG 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurãri sociale de sãnãtate:

Art. 31. - (1) Dreptul la concediul de risc maternal se acordã în condiţiile prevãzute de Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 96/2003 privind protecţia maternitãţii la locurile de muncã, aprobatã cu modificãri şi completãri prin Legea nr. 25/2004.
(2) Pe durata concediului de risc maternal se acordã o indemnizaţie de risc maternal care se suportã integral din bugetul Fondului naţional unic de asigurãri sociale de sãnãtate.
(3) Concediul şi indemnizaţia de risc maternal se acordã fãrã condiţie de stagiu de cotizare.
(4) Cuantumul indemnizaţiei prevãzute la alin. (2) reprezintã 75% din baza de calcul stabilitã conform prevederilor art. 10.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cine plateste concediul medical varga magda varga magda daca am o sarcina cu risc si sant in concediu medical cine imi plateste concediu si daca trebuie sa astept pana primeste firma bani de la casa de asigurari ... (vezi toată discuția)
Acordarea concediului de risc maternal in cadrul unei firme care urmeaza sa-si inchida activitatea alinutza15 alinutza15 buna ziua, am nevoie de suportul dumneavoastra, Firma unde sunt angajat urmeaza sa-si inchida activitatea in maxim 6 luni conform celor communicate de ... (vezi toată discuția)
Refuzul platii cm RocsanaP RocsanaP Buna ziua, va rog frumos daca ma puteti ajuta si pe mine, eu sunt in CM de o luna pentru risc de sarcina, cand am fost sa imi iau salariul mi-au spus ca nu ... (vezi toată discuția)