avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 461 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... refuzul platii CM
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

refuzul platii CM

Buna ziua, va rog frumos daca ma puteti ajuta si pe mine, eu sunt in CM de o luna pentru risc de sarcina, cand am fost sa imi iau salariul mi-au spus ca nu mi-l poate da pana nu ii vireaza cei de la stat banii in cont pentru CM, este adevarat? eu stiam ca de regua CM este platit de angajator si in cele din urma angajatorul isi recupereaza banii de la stat. Exista vreo lege pentru asemenea cazuri. Daca da va rog trimiteti-mi si mie legea, articolul, alineatul ...
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 14:26, 21 Ianuarie 2010
Angajatorul este cel care plateste indemnizatia si apoi valoarea esteia se recupereaza de la casa de sanatate. Este importanta aceasta precizare deoarece banii vin foarte greu de la cass.
Calculul si plata indemnizatiei de risc maternal se fac lunar de catre angajator, cel mai tarziu o data cu lichidarea drepturilor salariale pe luna in care se acorda concediul de risc maternal.
Consultati Ordonanta de urgenta Nr. 158 din 17 noiembrie 2005-actualizata-ART. 36
(1) Calculul si plata indemnizatiilor prevazute de prezenta ordonanta de urgenta se fac pe baza certificatului de concediu medical eliberat in conditiile legii, care constituie document justificativ pentru plata.
(2) Certificatul de concediu medical se prezinta platitorului pana cel mai tarziu la data de 5 a lunii urmatoare celei pentru care a fost acordat concediul.
(3) Plata indemnizatiilor se face lunar de catre:
a) angajator, cel mai tarziu odata cu lichidarea drepturilor salariale pe luna respectiva, pentru asiguratii prevazuti la art. 1 alin. (1) lit. A si B;
b) institutia care administreaza bugetul asigurarilor pentru somaj, pana la data de 10 a lunii urmatoare celei pentru care s-a acordat concediul medical;
c) casa de asigurari de sanatate, pana la data de 10 a lunii urmatoare celei pentru care s-a acordat concediul medical, pentru asiguratii prevazuti la art. 1 alin. (2) si pentru persoanele prevazute la art. 23 alin. (2) si la art. 32.
O zi buna!
1. Completare, din OUG 158/2005:
Art. 47. - Constituie contravenţii următoarele fapte săvârşite prin încălcarea obligaţiilor prevăzute la art. 36 alin. (3):
a) refuzul nejustificat de plată a indemnizaţiilor;
b) calculul şi plata eronată a indemnizaţiilor;
c) eliberarea certificatelor de concedii medicale cu nerespectarea prevederilor legale în vigoare.
Art. 48. - Contravenţiile prevăzute la art. 47 se sancţionează cu amendă de la 1.000 lei (RON) la 2.500 lei (RON).
Art. 49. - Constatarea contravenţiilor prevăzute la art. 47 şi aplicarea amenzilor corespunzătoare se fac de către organele de control ale CNAS şi ale caselor de asigurări de sănătate.

2. Asadar, sesizati Casa de Sanatate.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cine plateste indemnizatia pentru concediul de risc maternal? IULIAIONESCU27 IULIAIONESCU27 Sunt insarcinata in 6 luni si din cauze de risc am intrat in concediu de risc maternal. As vrea sa stiu, cu pasaj din lege daca se poate, cine suporta plata ... (vezi toată discuția)
Concediu medical risc maternal andreeaoana andreeaoana Buna ziua. Sunt in concediu medical risc maternal din data de 10.12.2014, vreau sa va intreb daca anjatorul este obligat sau nu prin lege sa ma plateasca si ... (vezi toată discuția)
Concediul de risc maternal cristinaioana27 cristinaioana27 Buna ziua Am o mare problema sunt in concediu de risc maternal si firma la care lucrez imi plateste concediul tot la 2luni in urma din luna ianuarie 2014 o sa ... (vezi toată discuția)