avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 826 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Este legal să se perceapă penalități la un debit ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Este legal să se perceapă penalități la un debit stabilit prin hotărâre judecătorească?

Buna ziua! In baza unei hotarari judecatoresti pentru neplata intretinerii si a penalitatilor, am fost executat silit. In baza unui acord cu Asociatia de Proprietari, luna de luna, timp de trei ani, am platit suma ce aparea in hotararea judecatoreasca. Problema este ca in toata aceasta perioada de trei ani, asociatia a continuat sa perceapa penalitati la acest debit. Intrebarea mea ar fi, este legal sa se perceapa penalitati la un debit stabilit prin hotarare judecatoreasca? Va multumesc! Robert, Galati
Ultima modificare: Marți, 11 Decembrie 2018
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: robert477 , utilizator 11:58, 7 Decembrie 2018
Sunt legale aceste penalizari de intarziere la plata, in cazul in care, in hotarare se precizeaza faptul ca penalizarile se vor calcula in continuare pana la achitarea in totalitate a debitului.

Insa valoarea penalizarilor nu poate depasi suma (cota de intretinere) la care s-au aplicat. - art. 49 alin. 1 din Legea 230/2007.
Da, penalizarile curg pana la achitarea integrala a debitului. Singura intrebare este daca aceste penalizari au fost sau nu calculate corect in functie de nr de zile de intarziere pana lap lata efectiva. Dar de datorat in continuare le datorati asa cum v am aratat.
In hotararea judecatoreasca nu se precizeaza ca penalizarile se vor calcula in continuare pana la achitarea integrala a debitului, ci doar ca sunt obligat la plata sumei X compusa din Y (reprezentand cheltuieli intretinere restante) si Z (reprezentand penalitati de intarziere pentru neplata la termen). Va multumesc frumos pentru raspuns!
Despre faptul ca penalizarile curg pana la achitarea integrala a debitului, exista vreun articol de lege care specifica asa ceva? Banuiesc ca da, dar care ar fi acesta? Va multumesc pentru raspuns, doamna Gerber!
@robert 477
Dv aveti de achitat o suma dispusa de instanta de judecata
Dv faceti trimitere la disp art 49 L nr 230/2007 care este abrogata
Actualmente activitatea de infiintare,organizare si functionare a asociatiilor de proprietari este guvernata de disp L nr 196/2018
Este temeinic si legal ca asociatia de proprietari sa aplice penalitati pentru orice suma cu titlu de restanta
Dv ati achitat suma dispusa de instanta esalonat,respectiv permanent in evidenta asociatiei de proprietari ati figurat cu sume cu titlu de restante-la care in mod temeinic si legal asociatia d eproprietari a aplicat penalitati in cuantumul stabilit de adunarea generala
Temei legal disp art 77 L nr 196/2018
Ultima modificare: Vineri, 7 Decembrie 2018
ynocentta, utilizator

Alte discuții în legătură

Penalizari aplicate in continuare de asociatiile de propietari sumei consfintite in acordul de mediere FeliciaNicole FeliciaNicole Buna seara! Am si eu o problema cu asociatia de propietari. Au incheiat bunicii mei, un acord de mediere, la mediator, cu administratorul asociatiei de ... (vezi toată discuția)
Penalitati la penalitati? Cuasoc Cuasoc Buna ziua! Pe lista pe plata cu cotele la intretinere eu figurez cu: suma la zi, zero restante de cca 1 an (platesc luna de luna cota la intretinere) si o ... (vezi toată discuția)
Restanta la consum dandandan2204 dandandan2204 Buna ziua . In cazul unei restante la intretinere la bloc, in jurul sumei de 7000 de lei ( o parte din acestia fiind penalizari ) , nu se poate opri adaugarea ... (vezi toată discuția)