avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 842 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Bullying la școală
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Bullying la școală

Buna ziua,

am un copil clasa 5-a la un liceu. Am zis ca primele 2 luni sunt de acomodare, in special baietii incercand sa stabileasca niste ierarhii, dar in ultimul timp lucrurile au cam scapat de sub control.
Diriginta este tanara, vorbeste foarte incet si lent, singura ei vorba este "vom incerca sa gasim o solutie". Un baietel , in mod special si-a luat-o in cap. A ascuns ghiozdanul unei colege in toaleta baietilor, intr-o cabina. Din fericine n-a disparut nimic, dar cred ca a fost nevoita sa-l arunce la cum mirosea. A ascuns telefonul unui coleg sub piciorul unei mese, din fericire l-au gasit cei care invata dimineata si l-au returnat. A aruncat caciula unei colege la cosul de gunoi de pe hol, n-a mai fost recuperata. A aflat de la femeia de serviciu ca o aruncase mai departe, crezand ca e abandonata. Arunca penarele prin casa, stropeste cu cerneala, s-a ajuns si la agresivitate fizica(aici sunt vreo 2-3).
Parintii neaga si ii iau apararea, spun ca a fost provocat? Mereu? Si de fata cu ghiozdanul dus la WC, si de fata cu caciula aruncata?
Intr-una din ore arunca cu chipsuri dintr-o punga intr-o colega, profesoara i-a spus ca daca mai face asa ii cheama parintii la scoala. PArintii, cum am spus, ii iau apararea pana in panzele albe. Mai au un copil in scoala, cu premii la concursuri internationale, sunt bine vazuti si cel mic profita la maximum.
Diriginta e total depasita. Le-a adus un psiholog (contra-cost), dar ce sa faci in 2 ore. Apa de ploaie.
Ce optiuni legale am in caz ca ajunge si copilul meu tinta? Ma tem ca e doar o chestiune de timp. Unde pot face plangere? Exista posibilitatea scaderii notei la purtare?
De mutat exclud, pentru ca profesorii sunt foarte de treaba si si-a facut prieteni, copii sunt in general in regula.
La director nu cred ca se poate ajunge, a sunat cineva sa intrebe de audienta si i s-a spus "pe ce lume traiti?" Pot lasa o cerere la secretariat? Dar are vreo valoare daca scriu X a facut Y si Z?
Multumesc,
Ultima modificare: Duminică, 9 Decembrie 2018
Manuela Rășină, administrator
8 din 8 utilizatori consideră
acest răspuns util
Felicitari si multumiri pentru timpul si energia alocata raspunsului, nihil_sine_deo.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Din ce am vazut eu in mult asteptata lege nu sunt prea multe solutii concrete. Vor fi trimise cadrele didactice la "instruire", sedinte de consiliere pentru victima si agresor (impreuna?). Ar fi niste amenzi, dar nu stiu cat se vor aplica, mai ales la copii.
Daca iti scoti certificat medical ca esti CES(Copil cu Cerinte Educative Speciale ) legea asta nu se mai aplica, nu? In schimb victimele vor fi acuzate de intoleranta uitand ca e vorba tot de niste copii.
V-am zis, la ei la clasa a adus diriginta un psiholog (contra cost). Toate bune si frumoase, regulile le stie toata lumea aparent, mai greu e cu aplicarea lor.
La fosta scoala la fel, 2 copii au mers la consiliere , separat, nu stiu ce faceau, aparent discutau cum ar trebui sa se poarte in anumite situatii etc. Se descurcau foarte bine, ei, cum scapau de acolo, o luau de la capat. Alt copil nu a mers pentru ca nu a fost tatal lui de acord, in ideea ca daca vrea sa intre in politie/armata/sri si ii gasesc in fisa scolara ca a mers la consiliere va avea probleme. El nu se batea, in schimb deranja ora, incepea sa urle din senin ca nu ii place materia x, ca nu intelege. Dar rau, plangea si dadea cu pumnii in masa. Toata clasa se uita doar la el. Parintii n-au vrut sa ia nicio masura. Vorbesc de clase 0-4.
Mereu ma gandesc la cazul acela de la Targoviste sau Pitesti cu elevul agresiv care venea cu cutit la scoala. Tot elevii si parintii care au protestat si n-au mai intrat la ore au fost sanctionati. Si cate ONG-uri au sarit.
nihil_sine_deo aveti mare dreptate, pe copiii astia totusi cine i-a aparat? De ce erau obligati sa stea la ore stiind ca un coleg are cutit la el sau poate cine stie ce planuri tese pentru pauza urmatoare. Cum sa nu ramai traumatizat? Trebuie sa fii inconstient sa-ti mai lasi copilul intr-o asa clasa.
Ultima modificare: Luni, 10 Decembrie 2018
camelllia, utilizator
4 din 4 utilizatori consideră
acest răspuns util
Din pacate, violenta scolara este o consecinta naturala a mediului agresiv in care traim si care, din pacate, exista si in scoli.
Aceste comportamente vin, asa cum spșunea doamna psiholog mai sus, din suferinta, lipsa de educatie emotionala (la care scoala este campioana), agresiuni suferite sau educatie emotionala slaba.
Cat timp la scoala nu vei primi educatie emotionala de buna calitate si cat timp mediul este unul agresiv cu elevul, cat timp adultii din scoli tind a transmite elevului frica de mote, de teme, de sanctiuni, educand astfel foarte prost generatiile de tineri, atata timp unii isi vor insusi aceasta educatie, iar stresul acumulat se va transforma in reactii nepotrivite.
Este anormal sa cerem unui minor sa reactioneze corect atata timp cat adultii din jurul sau nu reactioneaza bine.
Exista in scoli comisii antiviolenta, aveti? Consiliul clasei, apoi Consiliul oprofesoral, apelarea la consilier, lectii speciale de bullying si educatie pe aceasta tema tinuta de parinti, profesori care empatizeaza real cu ambele tabere.
Da, acel copil este o problema a clasei, se pare insa ca este incapabila clasa de a rezolva problema. Si cand spun clasa nu ma refer la elevi. Sunt supravegheati in pauze? E cioneva vreodata in zona pentru a preveni abuzurile? Este acel elev inclus in colectiv? Sau este etichetat, exclus? Stiu colegii sai cum sa trateze un bully, ce simte el, cum sa combata fenomenul? Jocuri de rol pentru exercitiu s-au facut? Stiu ei ce trebuie sa faca fiecare dintre ei ca sa nu ajunga victima?
Ceilalti copii cum sunt ajutati de parinti sa inteleaga si sa rezolve problema? De diriginte? De consilierul scolar?
Parintii acelui copil nu pot gestiona, de la distanta, comportamentul copilului de la scoala si, mai mult, ei au acceptat ca pana azi copilul sa ajunga atat de slab educat emotional incat sa aiba astfel de comportamente. pe cale de consecinta, daca n-au stiut ce sa faca la 1 an, la 2 sau la 9 ani, considerati ca acum, la 10-11 ani ai copilului, ei stiu, sunt capabili si nu vor?
Trebuie sa intelegem ca a cere cuiva care nu poate nu ajuta la transferul culpei.
Toti cei implicati in acel mediu trebuie sa actioneze, cu empatie, inclusiv fiecare profesor la fiecare ora. E nevoie de actiuni continue, de impact, coordonate de un consilier sau de o persoana disponibila ca timp pentru a le concepe si urmari.

Legea antibullying este slaba, este mai degraba o afirmatie politica. Sigur ca e buna, dar fata de campania antiviolenta din 2015 e mult mai slaba. Putem spera in norme bune la o lege slaba?
Legea nu prevede metode, obligatia profesorilor de a se pregati, nu are sanctiuni, nu are buget. fara bani, educatie e slaba. pentru o educatie buna antib ullying, sa cereti 6% din PIB minim pentru educatie ar face loc unor inceputuri mai ok deontologic si etic. In tarile sarace, in domeniile sarace, educatia e slaba si presupune multa violenta.

Parerea mea e sa intrebati diriginta care sunt pasii legali, cum se poate anunta si Protectia copilului, ce demersuri face scoala si daca va poate spune cum sa faceti sa se constientizeze situatia.
pentru ca intr-un colectiv nou, dinamica se formeaza in primele luni, daca dupa 3 luni de scoala asta e dinamica, cadrele didactice sunt cele care au permis asta, slabe sanse de a intoarce roata impotriva curentului daca au permis sa se ajunga aici.

Daca aveti nevoie de ore pentru elevi sau pentru elevi si parinti, pe care sa le permita scoala, si sunteti din Bucuresti, va rog sa ma contactati si putem, rezolva ceva de constientizare, impreuna cu scoala si parintii.
Daca sunteti din provincie, va rog sa contactati baroul local, uneori pune la dispozitia scolii, gratuit, un avocat pentru informari.
De asemenea, pe latura penala, politistul de proximitate trebuie sa aiba activitati de acest tip in licee. Exista in Bucuresti comisii in sectiile de politie din proximitatea liceelor, unele isi fac treaba extrem de serios.
Intrebati insa de un profesor de serviciu pe etaj, intrebati daca se poate face ceva temporar pentru a tine violenta sub control, sa nu ajungeti pe la televizor.
Daca doriti o interpelare legala, contactati un avocat care sa cunoasca pasi sau sa vrea sa piarda timp ca sa ii inteleaga, nu doar juridic.
Puteti apela la un psiholog pentru dezvoltarea personala a copilului dv. in paralel, pe termen mai scurt.
Tratati cu mai mare atentie evaluarea profesorilor de catre elevi. Intrebati cand o faceti si incercati sa subliniati inclusiv acolo problemele negative ale managementului clasei de elevi. Este important, ca sa fiti tratati cu atentie, nu ignorati dupa ce se mai fac 2 hartii.
Ultima modificare: Luni, 10 Decembrie 2018
Liliana Gradinaru, Avocat
Multumesc dna Gradinaru pentru raspuns, din pacate vad ca aveti aceeasi parere despre legea antibullying.
La fosta scoala au venit de cateva ori chiar de la sectia de Politie, probabil drept consecinta a reclamatiei existente. As zice ca a avut mai mult efect decat orele de consiliere, posibil si pentru ca in aceeasi perioada s-a scazut o nota la purtare si au vazut ca nu e de joaca.
E greu de gasit un numitor comun privitor la calea de urmat, noi nu ne cunoastem deloc ca parinti, copiii la fel, diriginta nici ea probabil ca nu prea stie de unde sa apuce lucrurile cu atatia oameni necunoscuti. Se pleaca probabil de la premiza ca baiatul in cauza e un copil bun, fratele e elev si el in liceu si are premii la concursuri internationale, fara a fi un copil problema.
N-as acuza profesorii ca nu reactioneaza bine, multi au doar cate o ora pe saptamana, deci abia stiu cum ii cheama pe copii. Diriginta vine aproape in fiecare zi pe la ei, mai putin ziua cand nu are ore in acelasi timp cu ei.
A ramas sa ne intalnim toti, dar probabil ca se va intampla in 2019. Sa speram ca vom reusi sa gasim o solutie.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Daca oamenii responsabili din scoala nu stiu ce sa faca, poate ca aveti dreptate, o fi vina parintilor.
Este raspunderea lor, este datoria dirigintei sa ii supravegheze, nu trebuie multumiri ca trece pe la ei... Daca profesorul actioneaza si reactioneaza bine, atunci in oralui nu exista bullying. Daca exista, un profesor bun cere ajutor, gaseste solutii...
Este gresit ca din tot ce ar fi trebuit facut anterior pentru copii, antibullying etc., s-a retinut doar o masura coercitiva, creatoare de frica, de stres pentru orice elev, scaderea notei la purtare. daca ceva coerent s-ar face in scoala, ati cunoaste programul consilierului, vi s-ar fi spus ce actiuni urmeaza sa faca dirigintele, ce face comisia de violenta, ce nu face, ati vedea un director implicat de vorba cu parintii...
Este extrem de greu sa obtii rezultate astfel si parintii copiilor abuzati trebuie sa invete sa accepte atunci ca pruncii lor vor fi in continuare abuzati, vor trai ani de zile in frica la scoala.
Vorbiti cu asociatia de parinti de pe scoala sau la CRP, faceti adrese sa gasiti programe la minister daca doriti sa se intample ceva. E consumator de timp si veti fi destul de singura. Dar acuzarea unui parinte care atat a putut nu ajuta, ba din contra.

Alte discuții în legătură

Abuz in serviciu, trafic de influenta sau sunt eu de vina ? rcip78 rcip78 Buna ziua .dupa acest sper scurt istoric al evenimentelor as vrea sa ma sfatuiti ce e mai bine de facut,sunt tatal unei eleve de clasa a 7a iar in momentul in ... (vezi toată discuția)
Profesor abuz in serviciu ioana19 ioana19 Buna ziua. Daca un porf,are boala pe mine,si pot demonstra ca din cauza aia imi da note mici,desi stiu si invat,multai bine decat restul,se face vinovat de ... (vezi toată discuția)
Aș vrea să inițiez un memoriu împotriva unui elev cu grave probleme de comportament, dar nu știu de unde să încep. puteți să îmi dați o idee? popovicidaniela popovicidaniela Buna ziua. Am un copil in cls 5 si in clasa lor s-a transferat un baiat cu grave probleme emotionale, verbale si comportamentale. Este foarte agresiv cu copii ... (vezi toată discuția)