A ii vine lui B o casa. B face din casa respectiva un adevarat hotel de 10 etaje, 5 stele. peste 3 ani, vine C si il da in judecata pe B, demonstrand ca de fapt casa era a lui.
intrebare:
cine plateste diferenta intre pretul casei si sporul de valoare dobandit de lucru intre timp?
tertul ( C) sau vanzatorul ( A )?
pleaca de la ideea ca justitia inseamna in mare parte echitate (justitia = echitate) si nici nu-ti trebuie cunostinte juridice ca sa-ti raspunzi la intrebare.
Intrebare: cine este beneficiarul sporului de valoare dintre coscioaba si hotel ?
Raspuns: C (adevaratul proprietar). prin urmare el va plati difereanta de valoare.
Intrebare: De unde recupereaza B .. banii pe cocioaba ( pana sa renoveze) ?
Raspuns: de la beneficiarul acelor bani . Prin urmare de la A (care a vandut initial.
Temei juridic pt. ambele actiuni : imbogatirea fara just temei
Al 2-lea temei juridic pt. sporul de valoare: contractul incheiat intre A si B. Mai exact B cheama in garantie pe A pt. evictiune in momenul in care C revedica casa ( a se citi hotelul)
ce se intampla din pdv procedural? care este posibila solutie a instantei ? cumva atribuirea hotelului lui C care va trebui sa-l vanda sa plateasca lui B?
si raspunderea lui A unde e? el pe langa pretul primit pe casa nu va trebui sa plateasac si niste despagubiri?
cheltuielile facute cu construirea hotelului sunt cheltuieli "utile"?
de obicei in drept exista solutii altenative. hai sa incerc sa-ti raspund la unele din intrebarile tale.
"si daca C nu are de unde sa-l despagubeasca pe B?"
pai hai sa vedem. am vazut noi in anul 2 la garantii ca B are un drept de retentie al hotelului impotriva lui A pana la plata datoriei ( hotelul e garantia lui).
"ce se intampla din pdv procedural? care este posibila solutie a instantei ? cumva atribuirea hotelului lui C care va trebui sa-l vanda sa plateasca lui B?"
pai d.p.d.v. procedural B o sa ceara, in procesul de revendicare intentat de C impotriva lui, cheltuielile necesare si utile pe care C va fi obligat sa i le plateasca. Daca nu le plateste si B renunta la garantia lui - dr. de retentie - si cedeaza posesia atunci se merge pe executare silita asupta bunurilor lui C (dar poate ca acesta plateste de bunavoie) .. iar daca nu are bunuri sau creante prezenta .. atunci se apeleaza la bunurile si creantele viitoare (pe o perioada de 3 ani din mometul investirii hotararii cu formula executorie).
Raspunderea lui A ... este de a plati pretul primit. Aici depinde daca a fost la vanzare de rea sau de buna - credinta. Daca B dovedeste ca A a fost de rea cretinta si i s-au adus niste pagube prin fapta lui atunci se poate merge pe raspunderea civila delictuala ( art 998 - 999 C civ) dar sunt f. slabe sanse .. dupa parerea mea.
DA. Chesltuielile facute cu construirea hotelului sunt utile si C le datoreaza lui B.
chestuieli necesare = cele facute pt. intretinerea imobilului (C le datoreaza)
chestuieli utile = chestuieli care aduc un spor de valoare imobilului ( C le datoreaza)
chestuieli voluptorii = cheltuieli facute din placere iar C nu este obligat sa le plateasca lui B
Hai ca mi s-a dus pauza .. de la serviciu .. :( Sper ca te-am lamurit cat de cat.
"am vazut noi in anul 2 la garantii":">:">:">asa e dar...
totusi, dreptul de retentie a hotelului este impotriva lui A?
nu este cumva impotriva lui C?
si sper , SINCER, ca nu ti-ai epuizat pauza cu raspunsuri pt mine.
dac e totusi asa, iti multumesc mult mult mult....