avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 626 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate - partida simplă ... Deductibilitate cheltuiala cu combustibilul pfa
Discuție deschisă în Contabilitate - partida simplă şi obligaţii fiscale declarative pentru PFA, II, AF

Deductibilitate cheltuiala cu combustibilul pfa

Buna ziua! As dori sa stiu daca cheltuiala cu combustibilul efectuata de un instructor auto ca PFA este deductibila integral sau 50%, proprietarul masinii fiind instructorul si s-a intocmit contract de comodat?
Platile catre buget a CAS, CASS si Impozit de pe CNP pentru activitatea de instructor ca PFA se iau in calcul ca si cheltuieli deductibile 100% la calcularea rezultatului fiscal anual?
Multumesc!
Ultima modificare: Luni, 10 Decembrie 2018
george-neagu, moderator
Cel mai recent răspuns: Ioan Petru Butariu , Contabil 10:25, 11 Decembrie 2018
Puteti deduce 100% din combustibil, cu excepția situației în care se poate face dovada unei practici abuzive. Pentru aceasta ar trebui sa aveti foaia zilnica de parcurs pt autovehicle scoala prevazuta de Ordinul nr. 733/2013


Cod Fiscal:
ART. 298 - Limitări speciale ale dreptului de deducere
(3) Prevederile alin. (1) nu se aplică următoarelor categorii de vehicule rutiere motorizate:
d) vehiculele utilizate pentru prestarea de servicii cu plată, inclusiv pentru instruire de către școlile de șoferi;


Norme Cod Fiscal:

(7) În sensul prevederilor art. 68 alin. (7) lit. k) din Codul fiscal, regulile de deducere, termenii și expresiile prevăzute, condițiile în care vehiculele rutiere motorizate, supuse limitării fiscale, se consideră a fi utilizate exclusiv în scopul desfășurării activității au semnificațiile prevăzute la pct. 68 din normele metodologice date în aplicarea art. 298 alin. (6) din Codul fiscal din titlul VII Taxa pe valoarea adăugată.

(5) În cazul vehiculelor prevăzute la art. 298 alin. (3) lit. b) - f) din Codul fiscal, taxa aferentă cumpărării, achiziției intracomunitare, importului, închirierii sau leasingului și taxa aferentă cheltuielilor legate de aceste vehicule este deductibilă conform regulilor generale prevăzute la art. 297 și la art. 299 - 301 din Codul fiscal, nefiind aplicabilă limitarea la 50% a deducerii taxei, utilizarea acestora și pentru uz personal fiind considerată neglijabilă cu excepția situației în care se poate face dovada unei practici abuzive. În situația prevăzută la art. 298 alin. (3) lit. a) din Codul fiscal este obligatoriu ca persoana impozabilă să utilizeze exclusiv vehiculul pentru servicii de urgență, servicii de pază și protecție și servicii de curierat, în vederea deducerii taxei aferente cumpărării, achiziției intracomunitare, importului, închirierii sau leasingului și a taxei aferente cheltuielilor legate de aceste vehicule conform regulilor generale prevăzute la art. 297 și la art. 299 - 301 din Codul fiscal. Totuși, în cazul vehiculelor prevăzute la art. 298 alin. (3) lit. a) din Codul fiscal, nu se aplică limitarea dreptului de deducere a taxei dacă acestea sunt utilizate și pentru alte activități economice ale persoanei impozabile, inclusiv pentru activitățile prevăzute la art. 298 alin. (3) lit. b) - f) din Codul fiscal.
Ultima modificare: Luni, 10 Decembrie 2018
Ioan Petru Butariu, Contabil
Platile catre buget a CAS si CASS pentru activitatea de instructor ca PFA nu se iau in calcul ca si cheltuieli deductibile 100% si nici limitat la calcularea rezultatului fiscal anual.
Sa completati si registrul de evidenta fiscala.
Ultima modificare: Luni, 10 Decembrie 2018
george-neagu, moderator
~ Conținut șters la cerere ~
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util


loredanav a scris:


Platile catre buget a CAS, CASS si Impozit de pe CNP pentru activitatea de instructor ca PFA se iau in calcul ca si cheltuieli deductibile 100% la calcularea rezultatului fiscal anual?



Nici nu ati avea cumva la CASS, pt ca are alta baza de calcul decat doar veniturile PFA:

CF:
ART. 170 - Baza de calcul al contribuției de asigurări sociale de sănătate datorate de persoanele fizice care realizează veniturile prevăzute la art. 155 alin. (1) lit. b) - h)

(1) Persoanele fizice care realizează venituri prevăzute la art. 155 alin. (1) lit. b) - h), din una sau mai multe surse și/sau categorii de venituri, datorează contribuția de asigurări sociale de sănătate, dacă estimează pentru anul curent venituri a căror valoare cumulată este cel puțin egală cu 12 salarii minime brute pe țară, în vigoare la termenul de depunere al declarației prevăzută la art. 120. Norme metodologice

(2) Încadrarea în plafonul anual de cel puțin 12 salarii minime brute pe țară, în vigoare la termenul de depunere a declarației prevăzută la art. 120 se efectuează prin cumularea veniturilor prevăzute la art.155 alin. (1) lit. b) - h), după cum urmează:

a) venitul net/brut sau norma de venit din activități independente, stabilite potrivit art. 68, 681 și 69, după caz;

b) venitul net din drepturi de proprietate intelectuală, stabilit după acordarea cotei de cheltuieli forfetare prevăzute la art. 72 și 721, precum și venitul net din drepturi de proprietate intelectuală determinat potrivit prevederilor art. 73;

c) venitul net distribuit din asocieri cu persoane juridice, contribuabili potrivit titlului II, titlului III sau Legii nr. 170/2016, determinat potrivit prevederilor art.125 alin. (8) - (9);

d) venitul net sau norma de venit, după caz, pentru veniturile din cedarea folosinței bunurilor, stabilite potrivit art. 84 - 87;

e) venitul și/sau câștigul din investiții, stabilit conform art. 94 - 97. În cazul veniturilor din dividende și din dobânzi se iau în calcul sumele încasate;

f) venitul net sau norma de venit, după caz, pentru veniturile din activități agricole, silvicultură și piscicultură, stabilite potrivit art. 104 - 106;

g) venitul brut și/sau venitul impozabil din alte surse, stabilit potrivit art. 114 - 116.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cas si cass sunt cheltuieli deductibile la pfa? monica195 monica195 Buna ziua puteti sa-mi spuneti la un PFA CAS si CASS sunt cheltuieli deductibile, se scad din profit ca,cheltuieli ? (vezi toată discuția)
Pierdere an precedent pfa simt simt Pierderea inregistrata in anul anterior in cazul unui PFA in sistem real se reporteaza in anul urmator? Se scade din venitul net realizat la completarea D 212 ... (vezi toată discuția)
Deductibilitate sau nu DaviAndrei DaviAndrei Buna ziua, am un pfa unde pt anul 2018, cas-ul l-am considerat cheltuiala deductibila, pe cand : cass, impozit pe profit si plata tva-ului le-am trecut pe ... (vezi toată discuția)