avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1948 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Un taximetrist nu mi-a acordat prioritate pe trecerea ...
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Un taximetrist nu mi-a acordat prioritate pe trecerea de pietoni și m-a speriat foarte tare, atingându-mi picioarele cu bara de protecție. Am sunat la poliție dar nu i-au făcut nimic, soluția ar fi un proces civil?

Traversam trecerea de pietoni pe culoarea verde si un taximetrist nu mi-a acordat prioritate in conditiile in care toate celelalte masini erau oprite la semafor si s-a indreptat spre mine si apoi a franat brusc, masina atingandu-mi cu bara de protectie picioarele. Am tras o sperietura foarte mare, iar scuza soferului a fost ridicola: cum ca-i fugise fata de 14 ani de acasa si o cauta nebun pe strazi cu masina de serviciu (in care era si nevasta-sa). Am sunat la Politia Rutiera si mi-a spus ca daca la fața locului nu era prezent din întâmplare vreun polițist sau dacă nu era o cameră omologată care să filmeze incidentul plângerea la ei e inutilă și singurul lucru pe care ar putea, eventual, să-l facă împotriva șoferului ar fi să-l sfătuiască să conducă mai prudent data viitoare. Am sunat si la firma de taxiuri, care mi-a spus ca soferul nu era angajatul lor, ci al altei firme si exista doar o colaborare intre firme, asta in conditiile in care insemnele de pe masina corespundeau firmei la care sunasem dar mi-au spus ca nici macar masina nu era a lor. Apoi dispecera mi-a spus ca a discutat cu soferul care a zis ca a fost si el la politie si ca avea un pasager care ii este martor. Ce pot face? Singura solutie ar fi un proces civil, iar asta pentru vatamare psihologica? Statul nu se implica deloc in accidente fara vatamari corporale? Sau care e definitia accidentului? Daca nu a fost accident, ce a fost?
Ultima modificare: Duminică, 16 Decembrie 2018
Manuela Rășină, administrator
Dar cum dovedești fără martori sau filmare video`? Și la procesul civil trebuie să faci dovada prin probe. Cum dovedești că mașina te-a atins`??
Într-un proces civil trebuie să existe două componente: un prejudiciu (fizic sau psihologic, cel psihologic traducându-se prin daune morale de obicei) și o încălcare a legii. Asta după mintea mea de nejurist. Martorii ar trebui să fie pe latura rutieră (că s-a încălcat o regulă de circulație în acel moment) și pe latura psihologică, că au auzit de la mine cât de mult am suferit în urma incidentului. Cam acesta e tabloul, ca să zic așa. Problema e că polițistul de la Udriște mi-a spus că, așa cum e formulată legea și mi-a zis și numărul ei, martorii nu ar avea nicio valoare probatorie când e vorba de încălcarea regulilor de circulație. Ce ziceți de interpretarea polițistului? Așa e?
Și mai e un aspect. În cele din urmă dispecera de la firma de taxi mi-a dat dupa vreo ora numarul soferului care m-a „accidentat” si mi-a zis ca pot sa sun sa discut cu el. Daca ii cer despagubiri (ca sa nu merg la politie), asta e intelegere amiabila sau santaj? Trebuie sa apelez la un avocat?
Nerespectarea Codului rutier exista - neacordarea prioritatii unui pieton care traversa strada regulametar. Dovedirea faptei este aproape imposibila daca nu exista camere de supraveghere in zona respectiva. Declaratia martorului trebuie confirmata de o alta proba intrucat in multe cazuri martorul nu declara situatia reala din momentul accidentului.
ing. Ioan Ciobanu
Cel mai bine ar fi sa discutați cu el de o despăgubire.
În instanță civila este greu de dovedit si veti avea nevoie de avocat care o sa va coste destul de mult.

Alte discuții în legătură

Accident mortal daune camimau camimau In urma unui accident rutier tatal meu a decedat. El nu a traversat pe la trecerea de pietoni iar soferul l-a lovit in plin desi traversase trei sferturi din ... (vezi toată discuția)
Permis suspendat pentru neacordare de pietoni. buna seara, in ... catalinmihai123 catalinmihai123 Permis suspendat pentru neacordare de pietoni. Buna seara, In cursul zilei de astazi, circuland pe o strada principala, des frecventata de pietoni si cu ... (vezi toată discuția)
Pieton accidentat Claudiu09 Claudiu09 Am accidentat un pieton pe trecerea de pietoni, afara ploua si becurile erau stinse pe strazi, pietonul este de etnie rroma si s-a lovit putin la cap, a fost ... (vezi toată discuția)