avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 857 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Plangere penala - prea tarziu?
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Plangere penala - prea tarziu?

Va rog sa-mi spuneti daca este prea tarziu sa mai fac plangere penala pentru falsificarea semnaturii mele in mod repetat (6 ani) pe toate documentele de personal (state de plata, cereri CO, etc). A trecut 1 an si 1 luna de cand mi-am dat demisia de la firma. Nu ma intereseaza obtinerea drepturilor de care am fost privata, doar daca mai pot face plangere. Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Ana-Maria Dutescu , Avocat 12:04, 17 Noiembrie 2009
Buna ziua !
Sunt prevazute termene de prescriptie a raspunderii penale avand o durata diferita data de gravitatea infractiunii, termene ce se calculeaza de la data savarsirii infractiunii:
-5 ani, cand legea prevede pentru infractiunea savarsita pedeapsa inchisorii stricte intre un an si 5 ani ;
-3 ani, cand legea prevede pentru infractiunea savarsita pedeapsa inchisorii, amenda sub forma zilelor amenda-amenda ori munca in folosul comunitatii.
In cazul infractiunilor continue termenul curge de la data incetarii actiunii sau inactiunii, iar in cazul infractiunilor continuate, de la data savarsirii ultimei actiuni sau inactiuni.
In concluzie nu poate fi vorba de prescriptie , raportat la ceea ce prezentati
Cu stima !

Va multumesc pentru raspuns. Am totusi o nelamurire, am intrebat telefonic un avocat, cred ca nu a inteles corect ce l-am intrebat, dar mi-a spus ca puteam face plangerea in maxim 60 de zile. Chiar nu mai pot depune plangerea?????
Ultima modificare: Marți, 17 Noiembrie 2009
andreea.voicu, utilizator
Sigur avocatul nu a inteles bine. Se referea la anumite infractiuni in cazul carora plangerea penala se depune in termen de 2 luni de la data cand s-a cunoscut fapta sau trebuia sa se cunoasca.
Pt infractiunea de fals sub semnatura privata plangerea se poate depune in termenul de prescriptie.
Aveti grija pt. ca daca dvs., in decursul atator ani, aveati cunostinta ca vi se falsifica semnatura s-ar putea sa fiti considerat complice.
Chiar daca ati aflat dupa incetarea relatiilor de munca faptul ca vi se falsifica semnatura, dar era in atributiile dvs. de munca sa semnati, s-ar putea sa fiti considerat iarasi complice (stiati ca va semna altcineva) sau sa fiti acuzata de abuz impotriva intereselor publice.
In sfarsit, dvs. luati decizia.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Termen de prescriptie Gby_12 Gby_12 Buna ziua ! Care este termenul de prescriptie a raspunderii penale pentru fals sub semnatura privata facut in 2006 si folosit si intr-un proces in acel ... (vezi toată discuția)
Inselaciune si fals in inscrisuri sub semnatura privata dumutaadrianred dumutaadrianred Buna ziua.in cazul unei infractiuni de inselaciune savarsita in 2008, care a ajuns pe rolul instantei in anul 2013, putem vorbi despre prescriptie? Aceeasi ... (vezi toată discuția)
Prescriptie luca_dinu2001 luca_dinu2001 Buna ziua, Imi puteti spune dupa noul cod penal care este perioada de prescriptie la complicitate la inselaciune in forma continua si fals in inscrisuri sub ... (vezi toată discuția)