avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 992 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Se poate rectifica un act de vânzare-cumpărare ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Se poate rectifica un act de vânzare-cumpărare imobil greșit? Notarul a inclus-o în el și pe fosta soție, cetățean străin, fără să arăt un certificat de căsătorie și acum nu pot să-l vând

In actul de canzara cumparare al unui teren este trecuta si fosta mea sotie de care am divortat. Textul actului de vnzre cumparare suna asa: cumparatoru MT. casatorit cu doamna ....,cetatean strain..... Aici intervine ca sa zic asa eroarea notarului, eu nu am prezentat niciun certificat de castorie, nici romanesc nici strain. In Romania casatoria nu era inregistrata, doar in strainatate. I am raspuns notarului ca da , suntem casatoriti in strainatate . El a considerat ca in actul de cumparare trebuia inclusa si fosta mea sotie. Acum nu pot vinde terenul fara acordul ei. Ce pot face?
Ultima modificare: Duminică, 30 Decembrie 2018
Manuela Rășină, administrator
Solicitati notarului indreptarea erorii materiale. Dar, prezentati documente din care sa rezulte ca la data respectiva era divortul pronuntat. (hotararea de divort).
Daca notarul refuza, va trebui sa deschideti o actiune in instanta.
Nu e nimic de rectificat, pentru ca nu e nici o gresala. O perioada nici nu a fost obligatorie prezentarea certificatului de casatorie. Era declaratia partilor inserata in act.
La data incheierii contractului, aveati starea civila casatorit. Deci nu e nici o eroare.
Nu are nici o importanta faptul ca mariajul nu a fost transcris.
Contractul de vanzare cumparare a fost incheiat in conformitate cu legea romana, potrivit careia orice bun dobandit in timpul casatoriei este bun comun.
Ce puteti face?
Sa contactati fosta sotie. Fie sa fie si ea prezenta la vanzare, fie sa va faca o procura prin care va imputerniceste sa ii vindeti si cota ei devalmasa, din imobil.
Nu numai ca nu il puteti vinde singur dar bunul este comun, intrucat orice bun dobandit de oricare din soti in timpul casatoriei este bun comun, dvs. detinand o cota de 50% si sotia cealalta cota de 50%.
Exista si posibilitatea ca sotia sa nu aiba nicio pretentie cu privire la acest apartament.
In caz contrar, pentru ca bunul sa va fie atribuit numai dvs. sau sa va fie atribuita o cota mai mare, in cadrul unei actiuni de partaj, trebuie sa dovediti fie o contributie exclusiva la achizitionarea apartamentului, fie o contributie mai mare.
Ultima modificare: Vineri, 28 Decembrie 2018
Cabinet Avocat - Ciurea Cristina, Avocat
Buna ziua . Multumesc tuturor pentru raspunsuri. Cred ca am gasit solutia la Consulat. Fosta sotie a dat o declaratie pe proprie raspundere in fata consulului ca este de acord ca eu sa vand bunul. Imputernicirea propriuzisa , dupa spusele consulului nu se poate face deoarece proprietarul bunului sunt eu . Fosta sotie doar apare ca ...sotie , nu proprietar sau coproprietar. Asa ca solutia oferita de dansul este DECLARATIE PE PROPRIE RASPUNDERE A SOTIEI CA ESTE DE ACORD SA VAND TERENUL.
Mda....:))
Sper sa va folosească. Deși ma indoiesc sincer.
Nu exista "a apărea ca sotie".

Alte discuții în legătură

Avem convenție matrimonială de separare de bunuri încheiată în spania, dar banca de la care vreau să iau credit ipotecar nu o recunoaște. cum pot rezolva această problemă? Leu79 Leu79 Buna ziua, am o conventie matrimoniala separare de bunuri incheiata in Spania si acum doresc sa cumper un apartament cu credit ipotecar. Cei de la banca spun ... (vezi toată discuția)
Succesiune-sotul cetatean strain mihaelaw mihaelaw In 2007 am achizitionat un apartament PE numele meu, (avand cetatenie dubla si domiciliul in strainatate) in Romania. In 2011 sotul a decedat. Acum aflu ca tb. ... (vezi toată discuția)
Bunurile de proprietate personala dobandite inaintea casatoriei in cazul unui mariaj cu un cetatean strain IrinaDeac IrinaDeac Buna ziua, As dori un raspuns la intrebarea urmatoare: daca bunurile achizitionate (teren, case, automobile) de sotie inainte de casatoria cu un cetatean ... (vezi toată discuția)