Avem convenție matrimonială de separare de bunuri încheiată în Spania, dar banca de la care vreau să iau credit ipotecar nu o recunoaște. Cum pot rezolva această problemă?
Buna ziua, am o conventie matrimoniala separare de bunuri incheiata in Spania si acum doresc sa cumper un apartament cu credit ipotecar. Cei de la banca spun ca aceasta conventie este supusa legii spaniole si ei nu 0 accepta. Mentionez ca aceasta conventie este inregistrata la primarie in Romania si la RNNRM. Asadar banca cere ca sotia sa semneze la notar in Spania o procura in calitate de garant, dar notarul din Romania la care ar trebui sa semnez actele ptr. noul apartament sustine ca nu putem semna incheierea contractului de vanzare in conditiile impuse de banca deoarece sotia nu poate fi garant, intrucat aceasta nu devine propietarul imobilului pe care eu il cumper, ca bun propriu,fiind casatorit sub regimul SEPARATIE ABSOLUTA DE BUNURI.
Va rog frumos sa ma indrumati cui trebuie sa ma adresez sau cum pot rezolva aceasta problema, mai ales ca precontractul expira la sfarsitul lunii.
In conditiile mentionate, banca este obligata sa respecte conventia matrimoniala incheiata de dvs. si sotie in Spania. Prin nerespectarea regimului matrimonial al separatiei de
bunuri stabilit prin acea conventie matrimoniala, banca incalca atat legislatia europeana, cat si norme de drept intern.
Banca cere sotia sa fie garant. Nu are legatura asta cu regimul matrimonial. Altora, banca le cere alt garant, cum ar fi un prieten, o verisoara etc. Dv. va cere in mod explicit sotia pentru ca omul nu stie cat de reala si nesimulata e conventia matrimoniala. E o masura de preventie. Nu musai corecta, dar nici ilegala.
Banca nu va cere ca sotia sa semneze si contractul de cumparare, ci doar pe cel de imprumut inteleg.
Banca este obligata sa respecte conventia matrimoniala incheiata in Spania ca si cum aceasta ar fi incheiata in Romania.
Da, intr-adevar, conventia matrimoniala fiind incheiata in Spania este supusa legii spaniole dar acest fapt este un lucru diferit fata de recunoasterea existentei si implicit, a efetelor juridice pe care aceasta le produce fata de orice persoana juridica si fizica din Romania si prin urmare, ii este opozabila si bancii careia dvs. v-ati adresat.
Atata timp cat se face dovada existentei conventiei matrimoniale si a faptului ca aceasta a fost inregistrata in Romania, banca nu are dreptul sa invoce faptul ca acesta conventie nu ar fi reala sau ca ar fi simulata
Buna ziua, in primul rand va multumesc pentru raspuns. Problema este ca banca continua sa doreasca se semneze sotia ca garant iar notarul (nici unul dintre cei 4 pe care i-am contactat) nu doreste sa ma ajute cu incheierea contractului de vanzare-cumparare in conditiile impuse de banca, dar nici banca nici notarii nu imi dau o alta solutie/alternativa pentru a putea semna contractul de vanzare-cumparare si a solutiona aceasta problema. Nu stiu ce sa fac sau ce sa le propun ca sa iesim din aceasta situatie....
Mergeti la un avocat. Noi aici nu avem cum sa va ajutam daca nu clarificati ce va cerem, nu avem date sa va ajutam.
Revin si va spun ca din ce ati povestit eu nu am inteles ca banca nu va recunoaste procura. Ci ca vrea ca si sotia sa fie garant.
Daca nu va recunoaste procura, asta e usor de rezolvat. Daca insa o vrea si pe sotie garant, asta e altceva si ma tem ca e la latitudinea bancii.