avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 951 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... conventie matrimoniala
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

conventie matrimoniala

am incheiat o conventie matrimoniala de separatie de bunuri in anul 2003 in Italia.
in ROmania nu am incheiat o conventie dupa 01.10.2011.
intrebarea mea este daca in acest moment dupa legea romana sunt casatorit sub regimul comunitatii legale?
multumesc
Cel mai recent răspuns: Alvaro Liniers , Avocat 10:29, 22 Februarie 2012
in Romania sunteti sub regimul matrimonial al comunitatii de bunuri.
Nu stim daca v-ati casatorit aici, si daca sotia este romanca sau nu, daca domiciliul e acolo.
Depinde si de locul unde ati incheiat casatoria fiind aplicabile norme de drept international, legea romana 105 din 1992, ce este probabil sa fie ceea aplicabila la cazul dv daca conventia a fost facuta inainte octombrie 2011, a caruia art 21 stabileste:
Conditiile de fond cerute in incheierea conventiei matrimoniale sint cele stabilite de legea nationala a fiecaruia dintre viitorii soti.
Regimul si efectele conventiei matrimoniale sint cirmuite de legea aleasa prin acord de catre viitorii soti, iar in lipsa, de legea prevazuta de art. 20.
Aceeasi lege stabileste daca este posibila modificarea sau inlocuirea conventiei matrimoniale in timpul casatoriei. Modificarea sau noua conventie matrimoniala nu poate aduce prejudicii tertilor

Si art. 20 :
Relatiile personale si patrimoniale dintre soti sint supuse legii nationale comune, iar in cazul in care au cetatenii deosebite, sint supuse legii domiciliului lor comun.
Legea nationala comuna sau legea domiciliului comun al sotilor continua sa reglementeze efectele casatoriei in cazul in care unul dintre ei isi schimba, dupa caz, cetatenia sau domiciliul.
In lipsa de cetatenie comuna sau de domiciliu comun, relatiile personale sau patrimoniale dintre soti sint supuse legii statului pe teritoriul caruia au ori au avut resedinta comuna sau cu care intretin in comun cele mai strinse legaturi.


Actual noul cod civil, fie in romania si pentru romani fie altfel, permite sa alegi regimul si de aici, de acolo unde este national sotul sau sotia, si unde locuiesti, etc si chiar un alt aplicand regulile de forma a legea nationala alesa, inainte sau dupa casatoriei. NCC mai are si o sectia la sfarsitul codului in care se regula relatiile de drept international privat.
Ultima modificare: Marți, 21 Februarie 2012
Alvaro Liniers, Avocat
eu cetatean roman, ea cetatean italian, locuim in Italia si ne-am casatorit in Italia si nu ales nicio lege. oricum daca daca unul din soti da o declaratie ca sunt banii proprii ai celuilalt sot va fi bun propriu banuiesc si nu mai conteaza regimul matrimonial ales
daca da dclaratia acum in Romania, da, bunul este propriu.atentie , insa, daca se aduce atingere vre-unui drept de mostenire al vreunui mostenitor rezervatar, declaratia poate fi anulata.adica este atacabila de mostenitor, care poate sa o atace ca pe o donatie mascata.
mihai09 a scris:

eu cetatean roman, ea cetatean italian, locuim in Italia si ne-am casatorit in Italia si nu ales nicio lege. oricum daca daca unul din soti da o declaratie ca sunt banii proprii ai celuilalt sot va fi bun propriu banuiesc si nu mai conteaza regimul matrimonial ales


Asa cum am banuit. In acest caz relatiile patrimoniale sunt cele alese de voi la conventia incheiata in 2003. Pur si simplu. N-aveti nevoi de nicio declaratia suplimentara. Daca vreti sa faci o achizitia a unui bon imobil, asa cum se pare, aduceti la notar actul prin care ati ales regimul de despartire bonurile, ales in 2003, certificatul de casatorie, dovada despre domiciliul (de ex. permis de sedere din Italia), toate traduse si legalizate cu apostila de la Haga, si faceti referirea legii mentionata, ceea nr.105/1992, despre raporturilor de drept international.
Ultima modificare: Miercuri, 22 Februarie 2012
Alvaro Liniers, Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Casatorie in strainatate (italia) cojocaru_d35 cojocaru_d35 Buna ziua ! Sant casatorita in strainatate,Italia ,cu un cetatean italian si as vrea sa stiu daca certificatul de casatorie trebuie inregistrat obligatoriu si ... (vezi toată discuția)
Apartament in romania soti roman si italian separatie de bunuri patrimoniale ContSters59529 ContSters59529 Am cumparat din venitul personal o garsoniera in Romania in 1992 pe numele meu, fiind casatorita in regim de separatie de bunuri patrimoniale cu un cetatean ... (vezi toată discuția)
Regimuri matrimoniale dariaU dariaU Speta : un cetatean roman impreuna cu sotia sa, cetatean german, dobandesc impreuna in romania, un imobil casa de locuit. Conform legislatiei romane ... (vezi toată discuția)