avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 894 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... regimuri matrimoniale
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

regimuri matrimoniale

Speta : un cetatean roman impreuna cu sotia sa, cetatean german, dobandesc impreuna in romania, un imobil casa de locuit. Conform legislatiei romane acesta devine bun comun al sotilor, fiind dobandit in timpul casatoriei lor. Sotii au incheiat, insa, casatoria in Germania, iar din spusele lor, in aceasta tara, regimul lor matrimonial este acela al separatiei de bunuri, respectiv, chiar casatoriti fiind, acestia dobandesc in nume propriu bunuri.
Intrebare : care este modalitatea legala prin care sa se constate ca bunul dobandit de soti in Romania este bun propriu al sotului cetatean roman., tinand seama si de faptul ca sotia recunoaste ca nu a avut nici un fel de contributie banesca la dobandirea imbilului?
Cel mai recent răspuns: ContSters56778 , utilizator 21:14, 9 Mai 2008
Art. 30
Bunurile dobandite in timpul casatoriei, de oricare dintre soti, sunt, de la data dobandirii lor, bunuri comune ale sotilor.
Orice conventie contrara este nula.
Calitatea de bun comun nu trebuie sa fie dovedita.

Art. 31
Nu sunt bunuri comune, ci bunuri proprii ale fiecarui sot:
a) bunurile dobandite inainte de incheierea casatoriei;
b) bunurile dobandite in timpul casatoriei prin mostenire, legat sau donatie, afara numai daca dispunatorul a prevazut ca ele vor fi comune;
e) bunurile de uz personal si cele destinate exercitarii profesiunii unuia dintre soti;
d) bunurile dobandite cu titlu de premiu sau recompensa, manuscrisele stiintifice sau literare, schitele si proiectele artistice, proiectele de investitii si inovatii, precum si alte asemenea bunuri;
e) indemnizatia de asigurare sau despagubirea pentru pagube pricinuite persoanei;
f) valoarea care reprezinta si inlocuieste un bun propriu sau bunul in care a trecut aceasta valoare.

Daca s-a incheiat deja contractul si sunt trecuti amandoi sotii in calitate de cumparatori, nu se mai poate face mare lucru. Ar fi trebuit in contract sa se specifice ca banii provin de la parintii sotului, de exemplu...
O eventuala conventie ulterioara prin care s-ar stabili ca bunul respectiv sa fie bun propriu este nula.

Cred ca intrebare este alta...
iar raspunsul se afla in dreptul international privat.
Conform L 105/1995 Art 20, relatiile patrimoniale dintre soti sunt supuse (in cazul cetateniilor diferite) legii domiciliului comun. Presupun ca se afla in Germania, atunci este aplicabil dreptul german, iar contractul incheiat este valabil, si in privinta casei din romania.
Cine este trecut ca proprietar?
e corect ce s-a spus raportat la legea romana. dar avand in vedere cetateniile diferite, trebuie sa ne referim si la Legea nr. 105/1992 care reglementeaza raporturile de drept international privat. In cazul dvs. sunt aplicabile urmatoarele dispozitii:"ART. 20
Relatiile personale si patrimoniale dintre soti sînt supuse legii nationale comune, iar în cazul în care au cetãtenii deosebite, sînt supuse legii domiciliului lor comun.
Legea nationalã comunã sau legea domiciliului comun al sotilor continuã sã reglementeze efectele cãsãtoriei în cazul în care unul dintre ei îsi schimbã, dupã caz, cetãtenia sau domiciliul.
În lipsã de cetãtenie comunã sau de domiciliu comun, relatiile personale sau patrimoniale dintre soti sînt supuse legii statului pe teritoriul cãruia au ori au avut resedinþa comunã sau cu care întretin în comun cele mai strînse legãturi".

asadar, unde aveti domiciliul sau resedinta comuna?? se va aplica legea statului in cauza.
Sotii au cetatenii diferite, astfel cum am precizat. Totodata au si domicilii diferite, sotul cu cetatenie romana are domiciliul pe teroritoriul Romaniei, respectiv sotul de catatenie germana are domiciliul in Germania. Asadar, pentru cazul in care sotii nu au o resedinta comuna, iar statul cu care au cele mai multe legaturi comune este Germania, atunci bunurilor dobandite de soti (inclusiv in Romania) li se va aplica legea statului german, sa inteleg?!
In acest caz, care este modalitatea de rectificare a situatiei juridice a imobilului dobandit de soti in Romania, avand in vedere ca a fost perfectat contractul de vanzare-cumparare in forma autentica (partile nu au avut avocat si nu au fost sfatuiti cu privire la un eventual procurator de fonduri), iar in cartea funciara imobilul este trecut in proprietatea ambilor soti, ca bun comun? Ce fel de actiune in justitie trebuie sa inainteze sotul cetatean roman?
Legea aplicabila este cf. art 20 L 105 legea statului unde sotii au avut ultimul domiciliu comun (Germania?) sau legea statului cu care sotii au cele mai stranse legaturi (Germania!). In afara de asta art 21 prevede ca, conventiile matrimoniale (contractul de casatorie) se supune legii alese de soti, respectiv legii aplicabila cf. art 20. Din cele spuse, pare a fi legea germana.
Or, potrivit legii germane, regimul separatie de bunuri este posibil (contract de casatorie)
Asta inseamna ca sotilor li se aplica regimul juridic al separatiei de bunuri.
Efectele separatie de bunuri constau in aceea ca fiecare sot ramane proprietar pe bunurile dobandite in timpul casatoriei. Or, in cazul in care sotii au dobandit impreuna un imobil, fiind amandoi trecuti in cartea funciara ca proprietari, ei sunt coproprietari (insa nu este vorba de coproprietatea in devalmasie a sotilor, ci de o coproprietate de drept comun).
Fiind vorba de un imobil, cf. art 49 din aceeasi lege, legea aplicabila este legea romana.
Sotii coproprietari (sau doar unul din soti) pot cere iesirea din indiviziune, potrivit dreptului romanesc comun.
Ultima modificare: Vineri, 9 Mai 2008
ContSters56778, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Apartament in romania soti roman si italian separatie de bunuri patrimoniale ContSters59529 ContSters59529 Am cumparat din venitul personal o garsoniera in Romania in 1992 pe numele meu, fiind casatorita in regim de separatie de bunuri patrimoniale cu un cetatean ... (vezi toată discuția)
Drept de proprietate pentru cetateni straini Liliana7999 Liliana7999 Sunt casatorita de 5 ani cu un cetatean strain din Iordania.Am cumparat o casa in Romania si vreau sa aflu daca pot trece proprietatea pe nulele lui si al ... (vezi toată discuția)
Contract prenuptial in germania deltablu deltablu Prietena mea este disperata nestiind ce sa mai faca.S-a casatorit in urma cu 17 ani in Germania facand acest contract prenuptial.Acum casatoria lor a luat ... (vezi toată discuția)