avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 396 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... contract prenuptial in Germania
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

contract prenuptial in Germania

Prietena mea este disperata nestiind ce sa mai faca.S-a casatorit in urma cu 17 ani in Germania facand acest contract prenuptial.Acum casatoria lor a luat sfarsit ,deoarece si-a gasit sotul in pat cu verisoara ei....inainte de casatorie ea avea deja apartament in proprietatea ei,dar avand incredere in sotul ei,l-a trecut si pe acesta in contrac.A inaintat divort si ar vrea sa-si vanda apartamentul,dar nu poate fara semnatura lui,vrand si jumatate din banii luati,chiar daca omeneste nu-l asteapta nimic,fiind cumparat de ea prima.Avocata sa i-a spus ca nu poate face absoult nimc ,decat sa-i dea si lui bani.Va rog daca o puteti ajuta cu ceva sfaturi.
Va multumesc anticipat in numele ei.
Cel mai recent răspuns: themis , utilizator 19:11, 8 Februarie 2009
Sub ce forma l-a trecut pe sotul ei in contract? Ce prevedea acel contract prenuptial? Divortul se judeca in Germania?
Apartamentul cumparat de prietena dvs. este in Romania sau in Germania?

Av. Cermak Iuliana
Iată ce spune Legea nr.105/1992 despre legea aplicabilă:


Art. 20. - Relatiile personale si patrimoniale dintre soti sint supuse legii nationale comune, iar in cazul in care au cetatenii deosebite, sint supuse legii domiciliului lor comun.

Legea nationala comuna sau legea domiciliului comun al sotilor continua sa reglementeze efectele casatoriei in cazul in care unul dintre ei isi schimba, dupa caz, cetatenia sau domiciliul.

In lipsa de cetatenie comuna sau de domiciliu comun, relatiile personale sau patrimoniale dintre soti sint supuse legii statului pe teritoriul caruia au ori au avut resedinta comuna sau cu care intretin in comun cele mai strinse legaturi.

Art. 21. - Conditiile de fond cerute in incheierea conventiei matrimoniale sint cele stabilite de legea nationala a fiecaruia dintre viitorii soti.

Regimul si efectele conventiei matrimoniale sint cirmuite de legea aleasa prin acord de catre viitorii soti, iar in lipsa, de legea prevazuta de art. 20.

Aceeasi lege stabileste daca este posibila modificarea sau inlocuirea conventiei matrimoniale in timpul casatoriei. Modificarea sau noua conventie matrimoniala nu poate aduce prejudicii tertilor.



Chiar dacă procesul de divorţ s-ar judeca în România şi dacă apartamentul s-ar afla aici, instanţa va trebui să ţină seama de legea aplicabilă potrivit normelor de drept internaţional privat român. Iar dacă soţii aveau domiciliul comun în Germania, aplicabilă este legea germană. Despre care nu ştiu cum reglementează situaţia din acestă speţă.

Liviu S.Bordaş
D-na avocat Cermak,
apartamentul este in Romania,el este cetatean german ea este romanca.L-a trecut in contractul de vanzare -cumparare al imobilului.#-o contractul prenuptial prevede ca nici unul din 2 sa nu poata vinde NIMIC unul fara celalalt ,chiar daca lucrurile au fost dobandite inaintea casatoriei .
Trebuie văzut ce prevede legea germană, singura aplicabilă, după părerea mea, chiar dacă divorţul s-ar judeca în România.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Actiune divort andrada.cora andrada.cora sunt rezident in spania. m-am casatorit in ro. sotia mea a intentat divortul in spania. eu nu sunt de acord si doresc sa divortam in ro. daca exista un divort ... (vezi toată discuția)
Càsàtorie in franta gafton viorel gafton viorel Am dublà cetàtànie si am fost càsàtorit .Pentru a mà recàsàtori in Franta ce fel de acte sunt ... (vezi toată discuția)
Partaj raluka06 raluka06 locuiesc de 10 ani in Italia si sunt casatorita cu un cetatean roman.Casatoria a avut loc in Romania.Actiunea de divort o voi intenta in Romania insa in ceea ... (vezi toată discuția)