Care este termenul în care se poate dezbate o moștenire și cine are dreptul sa ceară asta și care este termenul maxim pentru care se poate solicita dezbaterea moștenirii.
george-neagu
Moderator 1din 1 utilizatori consideră acest răspuns util
Oricare mostenitor, si daca se face pana in doi ani se plateste numai taxa normala calculata la masa succesorala, iar la peste doi ani, si 1 % impozit catre stat. Masa succesorală se compune din toate bunurile imobile sau mobile care vor fi împărţite între moştenitori.
Se mai plateste si taxa de intabulare care se achită doar dacă moștenitorul dorește şi înscrierea certificatului de moştenitor în cartea funciară.
Valoarea estimativă a unui imobil se evaluează conform ghidului privind valorile orientative ale proprietăţilor imobiliare pentru anul în curs ("grila notarială") la nivel de judet.
Buna ziua,
1. Solicitarea dezbaterii unei succesiuni este imprescriptibila (se poate solicita oricand)
2. Orice parte interesata poate cere dezbaterea succesiunii
3. Nu exista un termen legal in care sa se incheie o astfel de dezbatere nici daca se face notarial si nici daca se solicita in instanta.
4. Exista un termen de ACCEPTARE expresa sau tacita a succesiunii si acesta este dupa actualul cod civil, de un an de la deschidere (de la moartea celui succedat).
Dupa vechiul cod civil acest termen era de 6 luni.
Exista si un termen in care dezbaterea succesiunii pe cale notariala este scutita de anumite taxe.
Moștenire
Maria010998
Bună ziua! Dacă părinții mei au murit acum 35 de ani si eu și fratele meu nu am dezbătut moștenirea atunci dar el nu a avut pretenții atunci, eu am ... (vezi toată discuția)