avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1149 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate - partida simplă ... Vechime in munca
Discuție deschisă în Contabilitate - partida simplă şi obligaţii fiscale declarative pentru PFA, II, AF

Vechime in munca

Un antreprenor detine un PFA impozitat la norma de venit . Nu este angajat cu contract de munca in cadrul acestui PFA , insa , decide , indiferent de venitul realizat in 2018 , sa plateasca CAS pentru tot anul 2018 . In aceste conditii , el acumuleaza vechime in munca ( adica ii merge vechimea ) ?
Cel mai recent răspuns: george-neagu , moderator 12:36, 3 Ianuarie 2019
Da. Puteti sa mergeti acum si la casa de pensii si sa va faceti la ei direct contract si sa platiti contributia la pensie lunar, pana pe 25 a lunii urmatoare pentru cea precedenta, 25% aplicat la valoarea salariului minim pe economie lunar din acest an.
Ultima modificare: Miercuri, 2 Ianuarie 2019
george-neagu, moderator
Activitatea desfasurata in calitate de titular PFA nu va confera vechime in munca.
Va multumesc pentru raspunsuri . Oare am inteles corect ... ? Deci daca am PFA , fara contract de munca , trebuie sa platesc o data CAS datorat ( in cazul in care venitul depaseste 22800/an , vorbind de 2018 ) si inca o data ( lunar) la Casa de pensii daca doresc sa-mi mearga vechimea . . . ?
Nu. Ati scris ceva de genul "insa , decide , indiferent de venitul realizat in 2018 , sa plateasca CAS pentru tot anul 2018". Daca sunteti obligat sa platiti pe pfa, adica treaba cu venitul peste plafon, ramane sa patiti la finante prin declaratia unica.
Daca nu sunteti obligat, nu platii pe pfa ci direct la casa de pensii cu contract incheiat pe persoana fizica.
E vorba de plata pentru a avea stagiu de cotizare pentru pensie.
Sunt deci , 2 situatii diferite : 1- PFA nu este obligat sa plateasca CAS , astfel ca titularul merge la Casa de pensii si plateste lunar contributia pe persoana fizica si 2- PFA este obligat sa plateasca CAS avand venitul peste plafon . In cazul acesta , al doilea , titularul PFA-ului acumuleaza vechime in munca ? Vreau sa ma conving de ceea ce am inteles si va multumesc pentru raspunsuri .

Alte discuții în legătură

Pfa astridamel astridamel daca imi fac un PFA, cu produse hand made, activitate f restransa, este obligatoriu sa figurez ca angajat? Ma gandesc ca in unele luni nu voi putea avea ca ... (vezi toată discuția)
Plata cass 2018 la un pfa paula955 paula955 Sunt PFA din 2012 si in 1.04.2018 am dobandit si calitatea de salariat. In 2018 am realizat venit net sub 22800 lei. Pentru a fi asigurat la Casa de Sanatate ... (vezi toată discuția)
Declaratie unică pentru un pfa popaica popaica Bună ziua Sunt un PFA înființat în cursul anului 2018 din aprilie. Am realizat un venit peste cel estimat inițial si peste pragul de 22800, deci am ... (vezi toată discuția)