avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 543 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate - partida simplă ... PFA
Discuție deschisă în Contabilitate - partida simplă şi obligaţii fiscale declarative pentru PFA, II, AF

PFA

daca imi fac un PFA, cu produse hand made, activitate f restransa, este obligatoriu sa figurez ca angajat? Ma gandesc ca in unele luni nu voi putea avea ca venit nici macar salariul minim al unui angajat sau poate in alte luni nu voi putea lucra se loc, fiind destul de bolnava . Ce se intampla daca in unele perioade nu am venituri de loc ? multumesc celor care imi vor raspunde
Cel mai recent răspuns: Iulian MANEA , Contabil 20:58, 15 Noiembrie 2019
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
O sa incerc sa va detaliez cam ce presupune aceasta forma de organizare din punctul de vedere al platii contributiei la pensie (cas). Adica de la bun inceput, daca nu faceti plati luna de luna in anul respectiv (pe pfa sau direct pe persoana fizica), se considera ca nu v-ati plati contributia si nu veti avea vechime in acel an.
Acum cum puteti face aceste plati lunare la pfa.
Daca venitul net anual al pfa estimat a-l realiza in anul respectiv (ca sa intelegeti, pentru pfa in prima luna de la infiintare sau la fiecare inceput de an veti depune declaratia unica cu incasarile si platile estimate a le realiza in anul respectiv) nu este peste plafonul a 12 salarii minime brute pe economie din acel an, nu veti fi obligat la plata contributiei la pensie pe pfa pentru acel an. Daca insa depasiti acest plafon, veti fi obligat sa platiti contributia la pensie 25% dar si contributia la sanatate 10%, procentele enuntate aplicandu-le doar la valoarea plafonului celor 12 luni.
Mai aveti o optiune (bifand asta in declaratia unica), ca in cazul in care, chiar nefiind obligat la plata cas din enuntul de mai sus, totusi sa puteti opta sa-l platiti daca doriti sa fiti asigurat penru acel an, procentul de 25% aplicandu-l doar la valoarea plafonului celor 12 salarii lunare.
La pfa, atit calculul impozitului pe venitul din ativitatile independente de 10% cat si pentru a vedea daca trebuie sa platiti si contributiile sociale, se face pe incasarile si platile din intreg anul, indiferent daca poate veti avea activitate doar in cateva din lunile calendaristice ale anului respectiv.

george-neagu a scris:

daca nu faceti plati luna de luna in anul respectiv (pe pfa sau direct pe persoana fizica), se considera ca nu v-ati plati contributia si nu veti avea vechime in acel an.


Asta inseamna ca platile facute de PFA o data pe an, cu intreaga suma, nu sunt luate in considerare? De pilda, pentru 2018 eu am platit in decembrie 2018 toata suma. La fel, pentru 2019, intentionez sa platesc inainte de 10 martie 2020 (termenul care imi apare in Situatia obligatiilor de plata din SPV). Deci doi ani in care nu am platit luna de luna, inseamna ca acesti doi ani nu se vor lua in considerare la vechime?

Mentionez ca sunt PFA cu norma de venit.
Ultima modificare: Vineri, 15 Noiembrie 2019
SpF2016, utilizator
In cazul celor asigurati prin declaratia unica (DU) termenul scadent de la care incep majorarile (dobanda si penalitate) pentru neplata este 15 martie a anului urmator.

Contributia de asigurari sociale (CAS) poate fi platita si incheind un contract cu Casa de Pensii Teritoriala de care apartin asiguratii. Poate fi facuta de orice persoana, chiar daca plateste CAS din alte parti (ca salariat, de exemplu). Toate contributiile se cumuleaza si contribuie la stabilirea punctajului. Aceasta contributie se plateste lunar pana pe 25 a lunii urmatoare sau anticipat iar la neplata a trei luni consecutive se reziliaza contractul.
Ultima modificare: Vineri, 15 Noiembrie 2019
Iulian MANEA, Contabil

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Plati la stat pentru pfa Mihaela Isabela Mihaela Isabela Ce costuri lunare sunt la stat pentru un pfa? (vezi toată discuția)
Contributii sociale obligatorii eustinaionescu eustinaionescu Sunt salariata, avand functia de medic specialist in cadrul GARZI MEDICI, cu contract individual de munca nr. 0/42915 si conform Ar1 din act aditional ... (vezi toată discuția)
Care sunt obligațiile fiscale ale unei pfa dacă o societate incheie cu aceasta un contract de colaborare/prestări servicii? Aliona M. Aliona M. Bună ziua, Am un PFA în domeniul traducerilor. Vă rog sa mă informați cum se procedează în cazul unui contract de prestări servicii/contract cu normă ... (vezi toată discuția)