avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1323 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Accident cu masina inchiriata
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Accident cu masina inchiriata

Buna ziua,
In urma cu aprox o luna am inchiriat o masina.
Pe drum, am avut un mic accident produs in felul urmator: o masina-scoala mergea incet in fata, urmata de o alta masina (nr 2), urmata de mine (nr 3). Am vazut ca masina nr 2 nu are de gand sa depaseasca, am semnalizat din timp, si m-am angajat in depasire (linie discontinua, o banda pe sens, niciuna din cele doua masini nu semnalizau depasire sau oprire si nimic nu venea din fata). In timp ce depaseam, masina nr 2 a semnalizat si a inceput depasirea in acelasi timp. Ne-am lovit putin, eu aveam doua zgarieturi de ~2x3cm pe aripa si portieta dreapta, iar masina nr 2 zgarieturi pe partea stanga.
Soferul masinii 2 si-a recunoscut vina ca a inceput depasirea fara a se asigura si am facut intelegerea amiabila. In intelegere am facut schema accidentului cu o masina pe banda 1 (masina scoala), masina in care eram eu pe banda 2 (in depasire) si masina nr 2 care ma loveste intrand pe banda 2 (folosita de traficul din sens opus).
Am dus masina inchiriata inapoi plus restul hartiilor pe care le-au cerut (copii dupa asigurare, permis, etc) iar dupa o saptamana am vazut ca au luat de pe card suma care reprezenta raspunderea mea in caz de accident (150eur + TVA - aveam o asigurare suplimentara). Cand am intrebat motivul pentru care s-a luat suma, mi s-a spus pentru ca accidentul a fost catalogat culpa comuna pe baza schitei - eu pentru ca am depasit o coloana de masini, iar celalalt sofer pentru ca a depasit fara a se asigura si fiecare parte suporta costurile accidentului. Deocamdata nu stiu de catre cine a fost catalogat culpa comuna - de catre cei de la care am inchiriat masina sau de catre asiguratorul masinii 2.
Intrebarea mea este - este situatia mea o situatie de culpa comuna ? Imi poate indica cineva, articolul din Codul Rutier incalcat de mine ? Cel mai apropiat articol gasit de mine este art 120, lit k: se interzice depasirea "pe sectorul de drum unde s-a format o coloană de vehicule în aşteptare, dacă prin aceasta se intră pe sensul opus de circulaţie.". Dar eu nu ma aflam in situatia de depasire a unei coloane de masini in asteptare - masinile erau in mers (din schita sau descrierea accidentului nu se poate trage concluzia ca masinile erau in mers sau stationate, dar faptul ca erau in mers poate fi confirmat atat de mine cat si de soferul masinii nr 2).
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Ioan Ciobanu , Expert judiciar 21:13, 3 Ianuarie 2019
Solicitati in scris raspunsul lor pt a-l avea proba la dosar ( raspunsul trebuie sa vina semnat cu nume in clar si daca persoana este abilitata sa judece culpa dvs) si deschide-ti o actiune in instanta in cazul in care nu va restituie suma luata necuvenit
In cazul constatarii amiabile a accidentului stabilirea culpei se face de catre asigurator.
Culpa comuna este cea mai simpla metoda de stabilire a culpei. Adevarul este ca este practic imposibil de stabilit a dinamicii producerii accidentului. Lipsesc elementele necesare stabilirii vitezelor celor doua autoturisme in momentul impactului.. Fara niste valori certe ale vitezelor nu se pot stabili pozitiile autoturismelor in diferitele faze ale dinamicii producerii accidentului
ing. Ioan Ciobanu.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Accident de circulatie GramaTatiana GramaTatiana a1, a2 si a3 se deplaseaza in acelasi sens pe un drum dintr-o comuna, fiindca a1 si a2 aveau o viteza mult prea mica(vreo 15 km/ora) a3 se hotaraste sa ... (vezi toată discuția)
Viraj la stânga urmat de accident. cine este vinovat? Ioan A. Ioan A. Coloana de 4 autovehicule care se deplaseaza in oras cu aprox. 35 km/ora , pe un drum cu o banda pe sensul de mers, linie discontinua, din sens opus nu circula ... (vezi toată discuția)
Accident de circulatie , posibil culpa comuna? dvnity dvnity Buna ziua, In urma cu 1 luna si ceva sotia mea si cu mine am avut un accident de masina. Mergeam pe un drum judetean cu 2 sensuri de mers , am vrut sa facem ... (vezi toată discuția)