avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1998 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... depensionare
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

depensionare

As dori sa stiu daca ma puteti lamuri. Mama mea de 53 ani a fost chemata la comisia de expertiza apensiilor, are 24 ani vechime, si i s-a stabilit in urma examinarilor un grad de invaliditate de 35%, mentionez ca este in gradul III. I ntrebarea este va fi sau nu taiata de la pensie, avand in vedere ca i s-a spus ca va lua pensie pana in ianuarie 2009, cand va trebui sa se prezinte la comisia locala (la fel ca in fiecare an). Oare o vor taia de la comisia locala, astept un raspuns, sau o lamurire. Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 16:43, 17 Noiembrie 2009
Procedura este reglementata de Legea nr.19/2000, trebuie sa se prezinte periodic la aceasta comisie asa cum s-a stabilit. Chestia cu "taiatul de la pensie" a mamei dvs. o hotaraste doar comisia in fata careia se prezinta periodic, functie de actele medicale pe care le depune la dosar.
Mama dvs. are obligatia sa se prezinte la comisia de expertiza medicala la termenul stabilit. Comisia va emite o noua decizie prin care poate stabili mentinerea in acelasi grad de invaliditate, incadrarea in alt grad de invaliditate sau incetarea calitatii de beneficiar de pensie de invaliditate, ca urmare a redobandirii capacitatii de munca. Neprezentarea la comisia de expertiza medicala duce la suspendarea platii pensiei.

ART. 62 - Legea nr. 19/2000
(1) Pensionarii de invaliditate sunt supusi revizuirii medicale, in functie de afectiune, la intervale de 6-12 luni, pana la implinirea varstelor standard de pensionare, la termenele stabilite de casele teritoriale de pensii.
(2) Dupa fiecare revizuire medicul expert al asigurarilor sociale din cadrul casei teritoriale de pensii emite o noua decizie prin care se stabileste, dupa caz:
a) mentinerea in acelasi grad de invaliditate;
b) incadrarea in alt grad de invaliditate;
c) incetarea calitatii de pensionar de invaliditate, ca urmare a redobandirii capacitatii de munca.
(3) Dreptul la pensie de invaliditate se modifica sau inceteaza incepand cu luna urmatoare celei in care s-a emis decizia de revizuire medicala.
(4) Neprezentarea, din motive imputabile pensionarului, la revizuirea medicala atrage suspendarea platii pensiei incepand cu luna urmatoare celei in care era prevazuta revizuirea medicala.

Consilier juridic,
Gabriela Pintea

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contestatie decizie de revocare a pensiei de invaliditate andreeatout andreeatout In urma unor accidente de munca tatal meu si-a pierdut toate degetele de la mana dreapata, el lucrand ca si tamplar. Pana de curand a fost pensionar (de ... (vezi toată discuția)
Contestatie sau proces contra cjpas Tavya Tavya Buna ziua, va rog sa ma ajutati cu sfat si informatii in urmatorul caz. [b]Mama mea, varsta 51 ani, 29 ani vechime in munca[/b], mama a 3 copii, a primit ... (vezi toată discuția)
Pensie de invaliditate, recuperarea capacitatii de munca ContSters127042 ContSters127042 tatal meu a iesit la pensie in urma cu 10 ani pe caz de boala; a racit puternic la plamani si a fost suspect de TBC (desi nu e fumator si nici nu bea); s-a ... (vezi toată discuția)