avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 426 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Succesiune

Buna ziua
Bunica din partea mamei a divorțat de bunicul acum vreo 30 de ani. Bunicul s-a recăsătorit , iar acum 20 de ani el a decedat. Mama mea fica lui a decedat înainte adică acum 21 de ani. Bunica nu a păstrat legătura cu fostul soț și am pierdut cam orice legătură cu el încă dinainte sa moara mama mea. În 2018 am căutat date despre el și am aflat că este decedat de 20 de ani. Recăsătorit fiind are un apartament cu noua sotie. Însă nu știu dacă el e proprietar unic sau a fost achiziționat împreună cu noua soție. M-am interesat și soția lui nu a făcut succesiune. Întrebările mele ar fi: eu fiind fiului fiicei soțului adică a bunicului am dreptul la parte din apartament? Ce pot face daca ea nu vrea să facă succesiunea? Am reușit o singura data sa iau legătura cu ea dar m-a mințit. Eu as putea fără succesiune sa merg sa locuiesc acolo ? Ce se poate întâmpla?
Ce șanse aș avea în instanță , luând în calcul că eu am aflat despre bunicul abia după 20 de ani și nu mi-am acceptat moștenirea ?
Cel mai recent răspuns: raluk0207 , utilizator 14:20, 9 Ianuarie 2019
Nu prea ati acceptat moștenirea in termen si nu cred ca mai puteti face ceva.
Dar nu se poate lua în considerare faptul că nu am știut de decesul lui ?
Și nu ar trebui și noua sotie a bunicului sa fie obligata sa facă succesiunea?
Și tot ea când am luat legătura cu ea m-a mințit spunând că bunicul și-a cedat partea. Dar am verificat la cartea funciara prin notar și mi-a spus că nu e adevărat.
Indiferent de situatie, trebuia sa acceptati succesiunea.

Instantele considera ca e vina dvs.: nu ati cercetat starea de sănătate a bunicului. Prin urmare, slabe sanse sa fiti declarati moștenitori de instanta.

Sotia nu are niciun termen pentru a dezbate masa succesorala daca a acceptat succesiunea.

Puteti incerca sa faceti cerere in instanta, însă este posibil sa va invoce prescripția. Ar fi bine sa fiti reprezentat de un avocat.
Ultima modificare: Luni, 7 Ianuarie 2019
Ionita Cristina Avocat, Avocat
Am găsit pe net situații în care moștenirea se poate accepta și după trecerea acelui an de la data decesului
*de la data la care moștenitorul a cunoscut sau trebuia să cunoască legătura de rudenie pe care se întemeiază vocaţia sa la moştenire, dacă această dată este ulterioară deschiderii
Sau ce altceva înseamnă acest paragraf?
Montionez din nou că am aflat de moartea lui abia după 20 de ani.

De asemenea am citit că acceptarea moștenirii se poate face tacit, am înțeles ce înseamnă acest lucru și se poate accepta printr-un act care nu trebuie sa fie neapărat autentic,. Ce înseamnă acest lucru ?

Mulțumesc
Prima situatie este in cazul in care se stabiliste legatura de rudenie ulterior deschiderii succesiunii. Nu este cazul dvs., dvs. stiati ca sunteti nepotul persoanei decedate.

Nu ati acceptat nici tacit succesiunea pentru ca nu ati stiut de decesul bunicului.

Cand se aplica vechiul Cod Civil, nu erau reglementare prin lege aceste acte de acceptare tacita, doar jurisprudential si prin doctrina.

Acum sunt:
Art. 1110

Actele cu valoare de acceptare tacită
(1) Actele de dispoziţie juridică privind o parte sau totalitatea drepturilor asupra moştenirii atrag acceptarea tacită a acesteia. Sunt astfel de acte:
a) înstrăinarea, cu titlu gratuit sau oneros, de către succesibil a drepturilor asupra moştenirii;
b) renunţarea, chiar gratuită, în folosul unuia sau mai multor moştenitori determinaţi;
c) renunţarea la moştenire, cu titlu oneros, chiar în favoarea tuturor comostenitorilor sau moştenitorilor subsecvenţi.
(2) De asemenea, pot avea valoare de acceptare tacită a moştenirii actele de dispoziţie, administrare definitivă ori folosinţă a unor bunuri din moştenire.
(3) Actele de conservare, supraveghere şi de administrare provizorie nu valorează acceptare, dacă din împrejurările în care acestea s-au efectuat nu rezultă că succesibilul şi-a însuşit prin ele calitatea de moştenitor.
(4) Sunt considerate a fi de administrare provizorie actele de natură urgentă a căror îndeplinire este necesară pentru normala punere în valoare, pe termen scurt, a bunurilor moştenirii.

Desi nu vi se aplica acel articol, vi l-am indicat pentru a intelege despre e vorba.

Dar, repet, dvs nu aveati cum sa acceptati tacit o succesiune despre care nu ati aflat ce exista in termenul legal, nu stiati ca a murit defunctul.

Alte discuții în legătură

Mostenire, cote, plata impozitului favex favex O familie, sot, sotie si un fiu. Decedeaza sotia in 2015 masa succesorala fiind un imobil. In perioada de optiune succesorala sotul ramane in imobil. Fiul face ... (vezi toată discuția)
Problema vanzare teren de catre un co-indivizar cezarad cezarad Ma confrunt cu o problema. M-am inteles cu o persoana sa imi vanda un teren. Acea persoana era co-proprietar pe teren impreuna cu sotia sa, care a decedat. ... (vezi toată discuția)
Drept succesoral georgeion georgeion Sotia are drept de succesiune asupera mostenirii din partea sotului decedat in conditiile in care la sotul nu a avut deschisa succesiunea dupa parintii ... (vezi toată discuția)