avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 429 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Succesiune

Buna ziua
Bunica din partea mamei a divorțat de bunicul acum vreo 30 de ani. Bunicul s-a recăsătorit , iar acum 20 de ani el a decedat. Mama mea fica lui a decedat înainte adică acum 21 de ani. Bunica nu a păstrat legătura cu fostul soț și am pierdut cam orice legătură cu el încă dinainte sa moara mama mea. În 2018 am căutat date despre el și am aflat că este decedat de 20 de ani. Recăsătorit fiind are un apartament cu noua sotie. Însă nu știu dacă el e proprietar unic sau a fost achiziționat împreună cu noua soție. M-am interesat și soția lui nu a făcut succesiune. Întrebările mele ar fi: eu fiind fiului fiicei soțului adică a bunicului am dreptul la parte din apartament? Ce pot face daca ea nu vrea să facă succesiunea? Am reușit o singura data sa iau legătura cu ea dar m-a mințit. Eu as putea fără succesiune sa merg sa locuiesc acolo ? Ce se poate întâmpla?
Ce șanse aș avea în instanță , luând în calcul că eu am aflat despre bunicul abia după 20 de ani și nu mi-am acceptat moștenirea ?
Cel mai recent răspuns: raluk0207 , utilizator 14:20, 9 Ianuarie 2019
Înțeleg.
Dar atunci în cazul meu ce pot face ? Cum pot avea parte de moștenirea de la bunicul meu având în vedere că nu am stiut că a decedat ? Ce pot face ?
Soția bunicului m-a mințit că acesta și-a înstrăinat partea, am aflat acest lucru de la notar.
Și nu vrea sa se facă succesiunea, spune că mă pot duce in instanță daca vreau. Însă aș dori să știu ce șanse am sa câștig și să fiu declarat moștenitor.
În momentul în care bunicul a decedat cine avea datoria sau obligația să anunțe descendenții defunctului că acesta a decedat? Și anume pe mine având în vedere că mama era decedată. Sau pe bunica ( prima soție a defunctului) care era în viață atunci.

Va mulțumesc
Daca apartamentul a fost dobandit in timpul casatoriei cu a doua sotie, bunicul nu ar fi putut sa-si fi "înstrăinat partea" decat impreuna cu sotia sau dupa ce ar fi incheiat in prealabil un act de partaj.
La fel, sotia nu ar fi putut instraina imobilul fara dezbaterea succesiunii dupa sot (bunic).
Apoi, exista o diferenta intre: a fi decazut din dreptul de mostenitor/a pierde vocatia succesorala pentru ca nu ati facut nici un act de acceptare (lucru specificat in mod expres in certificatul de mostenitor sau hotararea judecatoreasca, si foarte putin probabil fara niste dovezi concludente) si nedeclararea cu intentie a existentei dvs (caz in care certificatul de mostenitor este anulabil pentru omiterea unui succesibil).
În momentul actual nu este dezbătută succesiunea. Eu as dori sa o fac. Soția bunicului nu vrea și spune sa mă duc în instanță. Ca sa nu fac asta sau sa încerce și să mă convingă să nu fac pentru că nu ar avea rost mă gândesc că de aia ma mințit.
La notar mi sa spus clar că nu e adevărat că bunicul nu a dat nimic. Și că am posibilitatea sa fac succesiune dar soția nu vrea sa se prezinte la notar. Ci doar in instanță.
Dar ce as mai dori sa intreb, eu pot folosi vreun bun daca nu sa dezbatut succesiunea? Și dacă merg in instanță ce trebuie sa fac ? Cum primesc partea mea de moștenire ? Practic eu in ultimile 6 luni am aflat că e decedat.
Succesiunea se dezbate la notar numai daca mostenitorii sunt de acord si sunt prezenti.
Daca nu puteti ajunge la un consens cu sotia bunicului, nu va ramane decat sa contactati un avocat si sa va adresati instantei.
De folosit..depinde la ce va referiti. Daca vreti sa dati cu matura, o puteti face, dar reparatii capitale/modificari/constructii, acte de dispozitie, nu puteti decat daca sunteti proprietar.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mostenire, cote, plata impozitului favex favex O familie, sot, sotie si un fiu. Decedeaza sotia in 2015 masa succesorala fiind un imobil. In perioada de optiune succesorala sotul ramane in imobil. Fiul face ... (vezi toată discuția)
Problema vanzare teren de catre un co-indivizar cezarad cezarad Ma confrunt cu o problema. M-am inteles cu o persoana sa imi vanda un teren. Acea persoana era co-proprietar pe teren impreuna cu sotia sa, care a decedat. ... (vezi toată discuția)
Drept succesoral georgeion georgeion Sotia are drept de succesiune asupera mostenirii din partea sotului decedat in conditiile in care la sotul nu a avut deschisa succesiunea dupa parintii ... (vezi toată discuția)