avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 712 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Spatiu locativ_primarie
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Spatiu locativ_primarie

Buna ziua,
Sunt proprietar pe o parte dintr-o cladire (fosta casa nationalizata), restul casei fiind a Spatiului locativ si utilizata ca locuinta sociala. Evident ca partea mea de cladire este intretinuta si m-am ocupat de ea. In schimb partea primarie , pe zi ce trece se naruie. Ce legislatie exista prin care sa oblig primaria sa realizeaze renovarea si eventual sa contribuie de exemplu la schimbarea si repararea acoperisului comun?!
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Pascal19 , utilizator 15:39, 4 Ianuarie 2019
Chemati in judecata primaria dar.....
Nu au fonduri :)
Asta e Romania
Ultima modificare: Vineri, 4 Ianuarie 2019
Pascal19, utilizator
Am inteles....culmea... nu este un act legislativ care spune ca proprietarii au obligatia de a intretine fatada cladirilor?!
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Potrivit cadrului legal general reglementat de Codul Civil roman (art. 1002), proprietarul unui imobil este responsabil de prejudiciul cauzat de ruina edificiului, atunci cand aceasta este rezultatul imediat al lipsei de intretinere sau a unui viciu de constructie. In practica, lipsei de intretinere a imobilului i-a fost asimilata si vechimea edificiului
n plus, potrivit Ordonantei nr. 21/2002, privind gospodarirea localitatilor urbane si rurale, proprietarii si coproprietari au obligatia comuna si solidara:
(i) de a repara fatadele locuintelor sau a oricaror altor constructii amplasate la frontul strazii; si
(ii) de a efectua lucrari de tencuire si zugravire periodica a acestora.

Neluarea tuturor masurilor necesare reglementate de Ordonanta nr. 21/2002 in scopurile mentionate mai sus, constituie contraventie sanctionata potrivit prevederilor Ordonantei nr. 2/2001 privind regimul juridic al contraventiilor.In masura in care cladirea la care faceti referinta este clasificata drept monument istoric, potrivit dispozitiilor Legii nr. 422/2001 privind protejarea monumentelor istorice, aveti obligatia legala de a lua masuri pentru conservarea, consolidarea, restaurarea, efectuarea reparatiilor curente si de intretinere a cladirii in conditiile legii. Nerespectarea acestei obligatii constituie contraventie la regimul de protejare a monumentelor istorice si se sanctioneaza cu amenda de la 4.000 lei la 8.000 lei.

Dorim sa precizam faptul ca potrivit dispozitiilor generale ale legii nr. 50/1991 privind autorizarea executarii lucrarilor de constructii, in cazul lucrarilor de construire, reconstruire, extindere, reparare, consolidare, restaurare efectuate asupra constructiilor, aveti obligatia de a obtine o autorizatie de construire, cu exceptia situatiilor expres prevazute de lege in care lucrarile sunt minore si nu afecteaza structura de rezistenţă şi/sau aspectul arhitectural al construcţiilor, asa cum sunt prevazute in art. 11 ale legii nr. 50/1991.
Va rugam sa luati in considerare faptul ca, potrivit dispozitiilor proiectului de lege amintit, autoritatile administratiei publice locale pot asigura, prin bugetul local, preluarea integrala a cheltuielilor aferente lucrarilor de intervenţie corespunzătoare proprietarilor de locuinţe aflati în imposibilitate de a asigura sumele care le revin, la cerere, ca masura de protectie sociala, daca fac dovada ca realizeaza venituri medii nete lunare pe membru de familie sub castigul salarial mediu net lunar pe economie.
Ultima modificare: Vineri, 4 Ianuarie 2019
Pascal19, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Fatada cladire monument istoric UTILizatorUTIL UTILizatorUTIL Buna ziua, Am cateva intrebari legate de lucrarile de \"reinprospatare\" a fatadei unei cladiri istorice. In fapt, doresc sa inchiriez parterul unui imobil ... (vezi toată discuția)
Cladire de patrimoniu anaoi75 anaoi75 Am o ruda care locuieste intr-un apartament (si e proprietar al acelui apartament) dintr-o cladire de patrimoniu si in ultima vreme se confrunta cu o problema: ... (vezi toată discuția)
Retusare vopsitorie fatada cladire monument istoric UTILizatorUTIL UTILizatorUTIL As dori sa inchiriez o cladire monument istoric, care are unele \"cicatrici\" pe fatada de alta culoare si as dori sa vopsesc acele \"cicatrici\" ca toata ... (vezi toată discuția)