avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 754 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Sesizare cota parte indiviza
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Sesizare cota parte indiviza

Un locatar a facut o sesizare ca pe listele de intretinere figureaza cu CPI 1,5, iar vecinii de pe aceeasi coloana au 1,21 sau 1,22. In contractul de vanzare-cumparare se mentioneaza cpi 1,21.
Am luat legatura cu firma de administratie si mi-a comunicat ca asa au primit listele, iar in urma verificarilor asa apare inca de la infiintarea AP si darea in folosinta a blocurilor.
Urmarind listele pentru cele 4 blocuri, am observat ca acelasi numar de apartament are aceeasi cpi (1,5) si in celelalte blocuri, desi vecinii de coloana au 1,21 sau 1,22.
Ce ar trebui facut: intr-o sedinta, CEx sa decida recalcularea acestor cote? De unde pot obtine suprafetele utile? Apoi, listele de intretinere din trecut ar trebui recalculate, in special pentru locatarul care a facut aceasta sesizare?
Cel mai recent răspuns: AdrianSB , utilizator 09:20, 9 Ianuarie 2019
Daca in contractul de vanzare/cumparare valoarea cpi este de 1,21%, apoi asa trebuie sa figureze si pe lista de plata, adica 1,21, nu 1,5.
Sesizarea o faceti la asociatia de proprietari, nu la firma de administrare.
Daca doriti, grupul de proprietari afectati de aceasta problema, poate calcula valorile cpi, foarte simplu, cu conditia de a sti cu exactitate suprafetele utile ale tuturor locuintelor, astfel:
- se aduna toate suprafetele utile ale apartamentelor;
- suprafata utila a fiecarui apartament se imparte la suma rezultata mai sus;
Este o conditie: suma cpi din scara respectiva trebuie sa fie egala cu 100, daca nu, faceti verificari, masuratori ale sup. utile din acte sau se pot face masuratori practice, corectati si refaceti calculul ca suma cpi sa fie egala cu 100 - de obicei cpi se determina in procente. Dvs. adunati toate cpi-urile actuale si vedeti pe unde sunteti. Daca cineva a gresit, suma cpi-urilor afisate depaseste 100 si atunci este clar ca as. prop. lucreaza cu date eronate.
Asa cum ati sesizat, de obicei, apartamentele de acelasi fel, situate unul sub altul, au aceeasi suprafata utila, asadar aceeasi cpi, insa se mai greseste...
Acum:
- banuiesc ca cineva a gresit, poate nu intentionat si asa a transmis situatia la firma de administrare (care la drept vorbind s-ar putea implica in aceasta actiune de recalculare a cpi/scara;
- nu cred ca este oportun sa mai procedati la recalcularea Listelor de plata (parerea mea);
Daca nu va descurcati si doriti putem colabora, dar trebuie sa-mi dati mai multe amanunte pe asloc_pt5@yahoo.com Chiar vreau sa va ajut!
Mult succes!
Adam Grecu, Iaşi.
Multumesc pentru raspuns!

Daca respectivul locatar doreste recalcularea listelor de intretinere in care el figura cu cpi eronat, cum trebuie procedat?
Pentru a nu merge din usa in usa, aceste SU unde pot fi gasite, in cartea de imobil?
Datele referitoare la suprafata utila a fiecarui apartament se regasesc in copiile documentelor de achizitie bun imobil,pe care fiecare proprietar detine obligatia sa le predea asociatiei de proprietari
Referitor la CPI:
Este posibil ca studiind documentele de proprietare, sa gasiti cifre eronate. Atunci, singura metoda de aflare a valorilor este de a face masuratori efective in locuinte. Pentru ca valorile sa rezulte in "format oficial", ar fi bine ca aceste masuratori sa fie efectuate de specialisti (sa va spun drept,nu ma pricep cam unde gasiti asemenea specialisti - in general pe la OCPI, dar acestia nu se complica cu astfel de "maruntisuri"). Oricum, aceasta este treaba comitetului executiv cu dom' presedinte in frunte. Se discuta ori in sedinta de com. ex., dar mai degraba in AG, se aproba modificarea si cu urmatoarea lista de plata se aplica modificarea.
Atentie: adunand toaste cpi-urile din scara, rezultatul trebuie sa fie egal cu 100.
Referitor la refacerea Listelor de plata:
Banuiesc ca nu stiti cam cata munca trebuie efectuata. Lasati-ii asa si porniti de acum in modul corect.
Succes!
Multumesc pentru clarificari!

@Adam Grecu: fiind presedintele AP, ma voi ocupa personal de verificarea cpi, nu asta era problema, ci ea era constituita de procedura pe care trebuie s-o urmez.

Pentru mine nu cred ca ar fi multa munca; mai grav este pentru administrator si cenzor.

Alte discuții în legătură

Cota parte indiviza cornel1592 cornel1592 Care este formula matematică corectă pentru calculul cotei părţi indivize din proprietate. (vezi toată discuția)
Calcul cpi ContSters189595 ContSters189595 Asociatie 165 apt compusa din: 5scari 18apt de 2 camere cu suprf utila 42.82 mp 1 apt de 2 camere cu su utila 40.35mp supraf totala 1 scara ... (vezi toată discuția)