Complicat!
Poate ne puteti spune de unde ati luat informatiile privind cpi a fiecarei locuinte. Aveti schitele tuturor locuintelor din imobil? Ati facut vre-o comparatie intre apartamente, macar din schite ati constatat ceva diferente, ati verificat "terenul" cu schitele?
Daca diferentele nu sunt mari, adica de ordinul centimetrilor patrati, trebuie sa discutati intre dumneavoastra proprietarii, supuneti discutia in AG si aprobati mici modificari, lucrati cu 3 sau chiar cu 4 zecimale (aici se pot face acele mici modificari) si cam asta-i.
Daca este vorba de blocuri mai vechi, trebuie sa intelegeti ca in mod teoretic, apartamentele de acelasi tip situate unul peste altul, au cam aceasi suprafata utila - cu mici diferente fata de schita, (vina constructorului), dar toate trebuie sa aiba aceeasi cpi.
Sa ne spuneti despre ce fel de blocuri discutam.
Succes!
Multumesc pentru raspuns!
Da, am strans copii ale tutuor actelor de proprietate. Schitele par a fi in regula. Cotele-parti sunt mai mici decat ar trebui sa fie pentru absolut toate apartamentele (ca sa va faceti o idee, totalul insumeaza aproximativ 70%, in loc de 100%). Mai clar: suprafetele utile par a fi calculate corect, insa cotele-parti sunt mai mici decat ar trebui sa fie pentru absolut toata lumea (si mai mici cam in aceeasi proportie). Din cate imi pot da seama, in mod cert cotele-parti din actele de proprietate au fost calculate prost, insa nu imi dau seama exact cum putem solutiona aceasta problema.
Ca sa fie mai clar: toate informatiile le-am luat din actele individuale de proprietate (si suprafetele utile, si cotele-parti). Schitele si suprafetele utile sunt corecte (am verificat in teren pentru cele mai multe apartamente) si, in orice caz, diferentele de ordinul centimetrilor patrati nu justifica diferenta enorma dintre 100% si totalul cpi-urilor inscrise in actele de proprietate (cum spuneam, e o diferenta de 30 de puncte procentuale). Cpi-urile din acte sunt mai mici decat cpi-urile calculate conform suprafetelor utile pentru absolut toate apartamentele (deci nu e vorba ca la un apartament ar fi calculat in minus si la altul in plus, la toate fiind in minus). Este vorba de un bloc din perioada interbelica.
Stimate domn,
Pai daca cpi-urile sun calculate prost, de ce nu le calculati dvs. ?
Care este definitia cpi, ca formula de calcul?
Luati un tabel si notatii fiecarei locuinte suprafata utila in metri patrati (atentie la definitia sup. utile, pentru ca am banuiala ca aici au gresit "baietii" de la cadastru). Apropo's de cadastru, ar fi interesanta o consultare cu acestia, la sediul lor, sa va spuna si parerea lor.
Acum faceti urmartorul calcul;
- sup. utila (mp) locuita 1 / sup.utila (mp) totala din scara * 100: rezuta val cpi a loc. nr. 1;
- sup. utila (mp) locuita 2 / sup.utila (mp) totala din scara * 100: rezuta val cpi a loc. nr. 2;
- ......................................................................................................................................................
- sup. utila (mp) locuita n / sup.utila (mp) totala din scara * 100: rezuta val cpi a loc. nr. n;
Trebuie observat daca s-a produs vre-o modificare a valorilor cpi individuale.
Daca sunt modificari, adunati toate val. cpi, sa rezulte o cifra cat mai apropiata de 100%.
In alta ordine de idei, dvs. de ce preferati sa lucrati cu cpi si nu lucrati cu sup. utila a locuintelor, ca doar observati ca ceea ce discutam despre cpi, deriva din sup. utila!
Revin si va indrum sa verificati ceea ce in schite apare ca suprafata utila.
In definitia sup. utile nu intra suprafata pragurilor, a niselor, a sobelor...
Va astept cu noi informatii.
Stima!
Exact asta era intrebarea mea: legal vorbind, le pot eu calcula pur si simplu si, eventual, supune in discutie in adunarea generala pentru aprobare?
Eu sunt de acord cu dvs ca aceasta este solutia cea mai simpla. Insa trebuie sa intelegeti mai bine contextul: unul dintre locatari contesta modalitatea de calcul actuala (care este identica cu cea specificata de dvs. mai sus), spunand ca in acte cota corespunzatoare apartamentului dumnealui este mai mica (si, in consecinta, ar trebui sa plateasca mai putin la intretinere). Problema este ca, dupa acest rationament, toata lumea ar trebui sa plateasca mai putin la intretinere (cum spuneam, cpi-urile din acte sunt mai mici decat cele reale pentru absolut toata lumea), concluzia hilara si absurda fiind ca intretinerea totala ar trebui sa fie cu cateva zeci de procente mai mica decat este de fapt.
Altfel spus: legal vorbind, pot eu in calitate de presedinte (cu aprobarea adunarii generale) sa recalculez cpi-urile folosind suprafetele utile din acte (care sunt corecte si pe care nu le contesta nimeni) si sa folosim aceste calcule in atribuirea costurilor cu intretinerea, sau trebuie refacut cadastrul cu totul si facute rectificarile in cartea funciara?
Multumesc frumos!