avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1116 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Totalul cotelor-părți indivize din actele de ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Totalul cotelor-părți indivize din actele de proprietate ale membrilor asociației de proprietari nu este 100%. Este posibil ca președintele să calculeze cotele folosind suprafețele utile sau trebuie neapărat refăcut cadastrul?

Buna ziua,

Va scriu in calitate de presedinte al unei asociatii de proprietari. Ne aflam in situatia in care totalul cotelor-parti indivize din actele de proprietate nu reprezinta 100%. Conform Legii 196/2018, art. 2, lit. l, in acest caz cotele-parti "trebuie calculate prin grija presedintelui, conform suprafetelor utile". Pe de alta parte, cf. art. 86, alin (2), in aceasta situatie trebuie refacuta documentatia cadastrala (lucru complicat, costisitor si de durata).

Care este procedura legala corecta? Este posibil ca presedintele sa calculeze cotele folosind suprafetele utile sau trebuie neaparat refacut cadastrul? Si daca trebuie refacut cadastrul, ce se intampla in perioada in care acest proces este in desfasurare (poate dura si cateva luni, in unele situatii mai complicate)?

Multumesc!
Ultima modificare: Marți, 2 Aprilie 2019
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: flory_mr , utilizator 03:20, 28 Aprilie 2019
Complicat!
Poate ne puteti spune de unde ati luat informatiile privind cpi a fiecarei locuinte. Aveti schitele tuturor locuintelor din imobil? Ati facut vre-o comparatie intre apartamente, macar din schite ati constatat ceva diferente, ati verificat "terenul" cu schitele?
Daca diferentele nu sunt mari, adica de ordinul centimetrilor patrati, trebuie sa discutati intre dumneavoastra proprietarii, supuneti discutia in AG si aprobati mici modificari, lucrati cu 3 sau chiar cu 4 zecimale (aici se pot face acele mici modificari) si cam asta-i.
Daca este vorba de blocuri mai vechi, trebuie sa intelegeti ca in mod teoretic, apartamentele de acelasi tip situate unul peste altul, au cam aceasi suprafata utila - cu mici diferente fata de schita, (vina constructorului), dar toate trebuie sa aiba aceeasi cpi.
Sa ne spuneti despre ce fel de blocuri discutam.
Succes!
Multumesc pentru raspuns!

Da, am strans copii ale tutuor actelor de proprietate. Schitele par a fi in regula. Cotele-parti sunt mai mici decat ar trebui sa fie pentru absolut toate apartamentele (ca sa va faceti o idee, totalul insumeaza aproximativ 70%, in loc de 100%). Mai clar: suprafetele utile par a fi calculate corect, insa cotele-parti sunt mai mici decat ar trebui sa fie pentru absolut toata lumea (si mai mici cam in aceeasi proportie). Din cate imi pot da seama, in mod cert cotele-parti din actele de proprietate au fost calculate prost, insa nu imi dau seama exact cum putem solutiona aceasta problema.
Ca sa fie mai clar: toate informatiile le-am luat din actele individuale de proprietate (si suprafetele utile, si cotele-parti). Schitele si suprafetele utile sunt corecte (am verificat in teren pentru cele mai multe apartamente) si, in orice caz, diferentele de ordinul centimetrilor patrati nu justifica diferenta enorma dintre 100% si totalul cpi-urilor inscrise in actele de proprietate (cum spuneam, e o diferenta de 30 de puncte procentuale). Cpi-urile din acte sunt mai mici decat cpi-urile calculate conform suprafetelor utile pentru absolut toate apartamentele (deci nu e vorba ca la un apartament ar fi calculat in minus si la altul in plus, la toate fiind in minus). Este vorba de un bloc din perioada interbelica.
Stimate domn,
Pai daca cpi-urile sun calculate prost, de ce nu le calculati dvs. ?
Care este definitia cpi, ca formula de calcul?
Luati un tabel si notatii fiecarei locuinte suprafata utila in metri patrati (atentie la definitia sup. utile, pentru ca am banuiala ca aici au gresit "baietii" de la cadastru). Apropo's de cadastru, ar fi interesanta o consultare cu acestia, la sediul lor, sa va spuna si parerea lor.
Acum faceti urmartorul calcul;
- sup. utila (mp) locuita 1 / sup.utila (mp) totala din scara * 100: rezuta val cpi a loc. nr. 1;
- sup. utila (mp) locuita 2 / sup.utila (mp) totala din scara * 100: rezuta val cpi a loc. nr. 2;
- ......................................................................................................................................................
- sup. utila (mp) locuita n / sup.utila (mp) totala din scara * 100: rezuta val cpi a loc. nr. n;

Trebuie observat daca s-a produs vre-o modificare a valorilor cpi individuale.
Daca sunt modificari, adunati toate val. cpi, sa rezulte o cifra cat mai apropiata de 100%.

In alta ordine de idei, dvs. de ce preferati sa lucrati cu cpi si nu lucrati cu sup. utila a locuintelor, ca doar observati ca ceea ce discutam despre cpi, deriva din sup. utila!

Revin si va indrum sa verificati ceea ce in schite apare ca suprafata utila.
In definitia sup. utile nu intra suprafata pragurilor, a niselor, a sobelor...
Va astept cu noi informatii.
Stima!

Exact asta era intrebarea mea: legal vorbind, le pot eu calcula pur si simplu si, eventual, supune in discutie in adunarea generala pentru aprobare?

Eu sunt de acord cu dvs ca aceasta este solutia cea mai simpla. Insa trebuie sa intelegeti mai bine contextul: unul dintre locatari contesta modalitatea de calcul actuala (care este identica cu cea specificata de dvs. mai sus), spunand ca in acte cota corespunzatoare apartamentului dumnealui este mai mica (si, in consecinta, ar trebui sa plateasca mai putin la intretinere). Problema este ca, dupa acest rationament, toata lumea ar trebui sa plateasca mai putin la intretinere (cum spuneam, cpi-urile din acte sunt mai mici decat cele reale pentru absolut toata lumea), concluzia hilara si absurda fiind ca intretinerea totala ar trebui sa fie cu cateva zeci de procente mai mica decat este de fapt.

Altfel spus: legal vorbind, pot eu in calitate de presedinte (cu aprobarea adunarii generale) sa recalculez cpi-urile folosind suprafetele utile din acte (care sunt corecte si pe care nu le contesta nimeni) si sa folosim aceste calcule in atribuirea costurilor cu intretinerea, sau trebuie refacut cadastrul cu totul si facute rectificarile in cartea funciara?

Multumesc frumos!

Alte discuții în legătură

Buna ziua am in contract de vânzare cota parte indiviza calculata ... elenaluiza elenaluiza Buna ziua Am in contract de vânzare cota parte indiviza calculata . S a făcut o recalculare a acestei cote parti indivize de administrator si implicit pe ... (vezi toată discuția)
Mai este legală o asociație care a fost înființată în 1997 ca un singur condominiu, cu toate că e formată din 458 de proprietari ce locuiesc în 9 blocuri și 28 de scări ? flory_mr flory_mr În aproape orice articol din Legea nr. 196/2018 Condominiul și Proprietatea Comună se referă (se aplică în listele de plată lunare) doar pentru maxim ... (vezi toată discuția)
Aspecte legate de datele ce se trec in acordul de asociere/anexa sa MrCod MrCod Se da urmatorul caz: In 1991 un bloc cu 2 scari a fost predat si locatarii au cumparat acele apartamente pe baza schitelor si actelor facute atunci. Cei care ... (vezi toată discuția)