avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 512 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Buna ziua Am in contract de vânzare cota parte ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Buna ziua Am in contract de vânzare cota parte indiviza calculata ...

Buna ziua
Am in contract de vânzare cota parte indiviza calculata .
S a făcut o recalculare a acestei cote parti indivize de administrator si implicit pe listele de întreținere se calculează la noua cota.
Mentionez ,pe toate contractele de vânzare cumpărare au cota indiviza , apartamentele fiind cumparate de la același dezvolatator .
Întrebare :
Având in vedere ca am cota in contractul de vânzare cumpărare al apartamentul sub nr cadastral , are dreptul sa schimbe aceasta printr o noua recalculare ?
Date dintr un act notarial pot fi schimbate in acest mod , ca o adunare generală sa aprobe așa ceva ?
Este legal ?
Multumesc
Ultima modificare: Joi, 16 Ianuarie 2025
elenaluiza, utilizator
Cel mai recent răspuns: Adam Grecu , utilizator 13:01, 16 Ianuarie 2025
In principiu, nu administratorul calculeaza cota-parte indiviza de proprietate (cpi).
Aceasta notiune se poate calcula/recalcula, dar trebuie avut in vedere ca, plecand de la formula de obtinere a valorii cpi, trebuie sa avem acces la mai multe informatii, astfel:
- trebuie sa stim cu precizie suprafata utila a fiecarui apartament din blocul / scara respectiva; aceste suprafete se gasesc in continutul documentului de proprietate (contractul de vanzare/cumparare), document la care as. prop. trebuie sa aiba acces;
- cand as. prop. nu are acces la toate aceste documente, as. prop. poate sa accepte, chiar si temporar, ca pentru acele apartamente, sa le "asimileze" ca avand aceeasi suprafata utila ca si a altor apartamente asemanatoare sau, cel mai bine sa discute cu proprietarul sa aduca documentul la asociatie si in ultima instanta sa se faca schite/masuratori ale locuintei in cauza;
In conditiile in care as. prop. are acces la toate informatiile privind sup.utila a tuturor locuintelor, se procedeaza la calcularea cpi, astfel, am sa dau cateva exemple:
- ap. 1, sup.utila = 40,55 mp;
- ap.2, sup.utila = 55,50 mp;
- ap.3, sup.utila = 85,14 mp;
- ap. 4,sup.utila = 40,55 mp;
- ap.5, sup.utila = 55,50 mp;
=============================
Total scara = 277,24 mp
=============================
cpi %= (suprafata utila a unui apartament / suprafata utila totala) x 100
Deci, valorile cpi pentru exempul dat mai sus:
ap. 1 = 40,55/277,24 x 100 = 14,626 %
ap. 2 = 55,50/277,24 x 100 = 20,019 %
ap. 3 = 85,14/277.24 x 100 = 30,710 %
ap. 4 = 40,55/277,24 x 100 = 14,626%
ap. 5 = 55,50/ 277.24 x100 = 20,019 %
=======================================
Total cpi% = 100,00%
=======================================

Daca totalul cpi difera de 100 %, se face reverificare informatiilor si a calcului.
O alta observatie importanta:
Legea permite ca repartizarea costurilor proportional cu cpi, sa se poata face si introducand in calcul sup. utila a locuintei. Rezultatele vor fi identice.

Stima, A.Grecu

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Repartitie cheltuieli pe cota parte indiviza... viorelh viorelh as vrea sa stiu un mod de calcul corect al unei cheltuieli comune pe cota parte indiviza...De ex o cota parte indiviza de 9.08...pt unul din apartamente si am ... (vezi toată discuția)
Calcul cpi ContSters189595 ContSters189595 Asociatie 165 apt compusa din: 5scari 18apt de 2 camere cu suprf utila 42.82 mp 1 apt de 2 camere cu su utila 40.35mp supraf totala 1 scara ... (vezi toată discuția)
Cota indiviza in cazul apartamentelor de tip duplex cu terasa Vaaleriu Vaaleriu Buna ziua, va rog sa ma ajutati sa inteleg daca, in cazul unui apartament de tip duplex cu terasa, cota indiviza ar trebui sa ia in calcul si suprafata ... (vezi toată discuția)