Pentru a arăta ilegalitatea A.P.71 Brăila, care s-a înscris la Judecătoria Brăila pe 23.12.1997 ca fiind un Condominiu unic, cu toate că Asociația era constituită din 9 blocuri și 28 de scări, care nu puteau avea proprietăți (conducte) comune, știind că ele erau situate la distanță unele față de altele, încălcând definiția legală a Condominiului, care poate fi alcătuit doar dintr-un singur bloc (o singură clădire).
Scopul Asociației de Proprietari nr. 71 Brăila este acela de a desfășura activități în vederea administrării clădirii, a proprietății comune, DE A APROBA BUGETUL ANUAL AL A.P.71 şi de a încasa cotele lunare de Întreținere de la proprietarii apartamentelor din A.P.71, în vederea achitării către furnizori a sumelor datorate pentru prestațiile efectuate. ► NOTĂ: Știind că Adunările Generale anuale ale A.P.71 au lipsit cu desăvârșire timp de mai mulți ani, ori au fost anulate definitiv de către Instanțele din Brăila (s-au dat sentințe de Nulitate Absolută a hotărârilor Adunărilor Generale ilegal convocate), este evident pentru oricine că s-a încălcat scopul inițial declarat al A.P.71 Brăila, acela de a vota Bugetul de Venituri şi Cheltuieli în fiecare an fiscal, în cadrul Adunărilor Generale anuale legal convocate, pe baza căruia şefii A.P.71 să poată impune anumite sume pentru fondurile comune ale Asociaţiei - de reparaţii, de penalizări, de rulment, de chirii, de salarii şi alte sume speciale.
Organele de conducere ale Asociației de Proprietari nr. 71 din Brăila sunt: Adunarea Generală, Comitetul Executiv şi Comisia de Cenzori.
Prin scopul declarat, Asociaţia de Proprietari nr. 71 din Brăila respectă dispoziţiile Legii nr. 114/1996 și regulamentul de funcţionare în ceea ce privește numărul de proprietari.
Văzând dispozițiile Legii nr. 114/1996 şi ale Regulamentul de Funcționare a Asociaţiilor de Proprietari rezultă că sunt îndeplinite cerinţele legii pentru acordarea personalității juridice privind cerinţele de formă şi fond privind înfiinţarea, înregistrarea şi funcţionarea acesteia, motiv pentru care Instanţa va admite cererea.
► NOTĂ: Era total ilegală Asociația de Proprietari care era alcătuită din mai mult de un bloc, deoarece mai multe blocuri distanțate nu puteau avea proprietăți (conducte) comune și nu puteau fi considerate ca fiind un Condominiu unic pentru toate blocurile, știind că A.P.71 Brăila avea 9 blocuri și 28 de scări, care nu respectau Legea nr. 114/1996 și nici Regulamentul Cadru al Asociațiilor de Proprietari din 11.10.1996, care arăta că o Asociație trebuia să fie alcătuită doar dintr-o clădire (dintr-un Condominiu) pentru a fi în legalitate:
Regulamentul Cadru al Asociațiilor de Proprietari din 11.10.1996
Art. 3. - Termenii utilizați în prezentul regulament au următorul înțeles:
a) Prin bloc de locuințe - clădire - Condominiu se înțelege o proprietate imobiliară, din care unele părți au altă destinație decât aceea de locuință, respectiv apartamente proprietate individuală, iar restul este în proprietate comună indiviză.
Proprietatea imobiliară nu este un Condominiu decât dacă Cota-Parte Indiviză de proprietate comună revine proprietarilor apartamentelor și nu poate fi separată de proprietatea asupra apartamentelor.
b) Prin spațiu, respectiv apartament, se înțelege O PARTE DINTR-O CLĂDIRE destinată locuirii, în regim de proprietate individuală, care, împreună cu Cota-Parte Indiviză din proprietatea comună, constituie o unitate de proprietate imobiliară.
c) Prin proprietate comună se înțelege toate părțile dintr-o CLĂDIRE aflată în proprietate, care nu sunt apartamente și care sunt destinate folosirii ÎN COMUN de către toți proprietarii din acea clădire.
Proprietatea comună este indivizibilă și este deținută de proprietarii apartamentelor individuale, conform cotelor calculate.
Proprietatea comună include toate părțile proprietății care sunt în folosință comună, ca: terenul pe care este construită CLĂDIREA, fundația, structura de rezistență, acoperișul, terasele, scările, holurile, pivnițele, subsolurile, casa scării, tubulatura de gunoi, rezervoarele de apă, ascensoarele.
Proprietatea comună include instalații ale CLĂDIRII aflate în folosință comună cu care a fost înzestrată CLĂDIREA în timpul construcției sau cu care a fost dotată mai târziu de către proprietari, ca de exemplu: canale pluviale, paratrăsnete, antene, instalații de telefonie, instalații electrice, conducte de apă, sisteme de încălzire și conducte de gaze care pot trece prin proprietatea comună până la punctele de distribuție din apartamentele individuale.
d) Prin Cotă-Parte se înțelege cota de proprietate care îi revine fiecărui apartament proprietate individuală, din proprietatea comună, și este înscrisă în actul de proprietate.
În situația în care cotele-părți nu sunt înscrise în actele de proprietate, ele vor fi calculate pentru fiecare apartament, corespunzător cu raportul dintre suprafața locativă a fiecărui apartament și totalul suprafețelor locative ale tuturor apartamentelor DIN IMOBIL.
e) Prin fondatori se înțelege orice persoană juridică (...), o persoană sau un grup de persoane care acționează împreună, care, sau în numele căreia se înființează un Condominiu și care prin vânzare sau orice altă formă de transfer oferă spații, respectiv apartamente într-un bloc de locuințe pentru proprietarii individuali.
f) Prin proprietar al spațiului, respectiv al apartamentului, se înțelege persoana sau grupul de persoane care are în proprietate acel spațiu, respectiv apartament, într-un bloc de locuințe (Condominiu).
g) Prin Asociație de Proprietari se înțelege organizația proprietarilor tuturor apartamentelor dintr-o CLĂDIRE cu mai multe apartamente proprietate privată sau mixtă.
h) Prin Acord de Asociere se înțelege actul care consfințește hotărârea proprietarilor de a se asocia, după înregistrarea proprietății în Cartea Funciară.
i) Prin cheltuieli comune se înțelege cheltuielile sau obligațiile financiare ale Asociației, care sunt legate de proprietatea COMUNĂ sau care nu pot fi înregistrate pe fiecare locuință.