avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 573 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Aspecte legate de datele ce se trec in Acordul de ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Aspecte legate de datele ce se trec in Acordul de Asociere/Anexa sa

Se da urmatorul caz:
In 1991 un bloc cu 2 scari a fost predat si locatarii au cumparat acele apartamente pe baza schitelor si actelor facute atunci. Cei care au actele originale (din 1991) au trecute la cotele indivize si suprafetele de teren aferente valori ce se raporteaza la ambele scari. Prin 2000 una dintre scari s-a despartit si a facut o Asociatie de Proprietari, iar cea ramasa a functionat pana in 2018 sub forma unei Asociatii de Locatari. Acum, cei cu asociatia de locatari vor sa treaca la forma legala, si anume asociatie de proprietari.

Intrebari:
- Ce date/numere/suprafete se trec in acte considerand ca:
(a) unii au actele originale din 1991, iar cotele lor indivize nu mai au nicio treaba cu suprafata totala aferenta doar acestei scari?
(b) unii au cumparat apartamente si in noile schite cadastrale si noile acte nu apare deloc cota indiviza sau suprafetele utile aferente sunt total diferite fata de cat erau in vechile acte (pt ca a fost refacut cadastrul conform noilor legi/norme). Chiar avem un apartament care avea in actul din 1991 74 mp utili, iar in noul act al noului proprietar (dupa ce a fost refacut cadastrul) are 77 mp utili.
(c) Daca nu toti proprietarii au semnat acordul de asociere (avem efectiv 23 din 33) cum putem sti care e suprafata utila totala ce se trece in acordul de asociere - daca nu avem actele lor? Menitonez ca in Cartea de imobil, chiar si cea originala nu sunt trecute niciun fel de numere, cote, etc - iar alta nu avem.
(d) Daca unii cu apartamente identice (aceeasi coloana si acelasi tip) au suprafete utile diferite, cum le trecem in anexa acordului de asociere - cu valorile din acte sau cu valorea medie pe care o vom sonsidera noi la calculul listelor? Noi intern vom lua o hotarare astfel incat sa consideram aceeasi cota indiviza pentru acelasi tip de apartament - este legal si o solutie cinstita acest lucru?
Cel mai recent răspuns: membrucom , utilizator 15:24, 9 Octombrie 2018
Cota indiviza este conditionata de suprafata bunului imobil nu are legatura cu numarul de scari din care este alcatuit imobilul de locuit in comun
Conform definitie
cota parte indiviza (CPI) este procentul de suprafata utila a unui apartament fata de totalul suprafetelor utile ale tuturor apartamentelor. Suprafata utila inseamna suprafata apartamentului fara logii, balcoane, incinte in zid pentru calorifere, spatii pentru sobele de incalzit.

CPI este exprimata in actele de proprietate atat sub forma de procent, cat si sub forma de suprafata propriu-zisa, uneori cuprinde in calculul ei si balconul, alteori nu, totul depinde de cine a intocmit actul si de cum s-a considerat atunci acest calcul.
Exista doua metode de a face aceste calcule.
Folosim procentul CPI sau calculam la suprafata.
Oricum am alege sa calculam trebuie sa facem cateva ajustari prealabile.
1-- in cazul utilizarii suprafetei, atunci trebuie sa uniformizam suprafetele apartamentelor de pe fiecare coloana, apartamente identice intre ele.
Deoarece s-a putut observa ca la apartamente identice, in acte, suprafata lor difera la zecimale, vom utiliza numai partea intreaga, fara zecimale.
Procedam identic pe fiecare coloana in parte si avem grija ca la sfarsit, cand vom aduna toate aceste suprafete uniformizate sa adunam, inclusiv suprafata apartamentelor cu o configuratie diferita, daca avem asa ceva pe scara, tot fara zecimale.
Obtinem astfel un total al suprafetelor apartamentelor de pe o scara.
2-Daca se doreste utilizarea procentelor in calcule, atunci se procedeaza:
- prin impartirea suprafetei utile a apartamentului la totalul suprafetelor de la intreaga scara constituita in persoana juridica =asociatie de proprietari

Mersi de raspuns... poate nu m-am facut inteles....sa zicem ca eu am 20 apart cu 3 camere si 10 cu 2 camere. Daca iau cota parte din acte a unuia dintre cele cu 3 camere si o inmultesc cu 30 (desi nu trebuie) nu imi da nici macar asa 100%. Daca adun exact ce am pe acte imi da undeva la 51%. Intrebarea era: ce relevanta au acele cote si de ce trebuie sa le trec in tabelul anexa a acordului de asociere daca suma lor nu e 100%, iar valorile nominale nu sunt in acord cu realitatea. Daca eu iau suma tututor suprafetelor si le adun, iar apoi pt fiecare ii calculez cota parte ... imi da cu totul alta valoare ...sa zicem de la 1.7 la 3.3%.

Art46 din hg1588 zice asa:
(2) În cazul în care suma cotelor-parti indivize din actele de proprietate, care sunt
fractiuni abstracte pentru fiecare apartament sau spatiu cu alta destinatie decât aceea de
locuinta din cladirea/blocul care constituie condominiul, nu este egala cu 100, comitetul
executiv al asociatiei de proprietari solicita întocmirea unei noi documentatii cadastrale,
prin punerea la dispozitie a cartii tehnice a imobilului si cu respectarea prevederilor în
vigoare cu privire la autorizarea, calitatea si siguranta constructiilor.

intrebare: unde exista acest lucru adevarat (excluzand blocurile noi care probabil au avut un sigur arhitect si un singur cadastrist)? Mi-e greu sa cred ca asociatiile de blocuri vechi au reintocmit toata documentia....

art45 din gh1588 zice asa:
ART. 45
Cheltuielile pe cota-parte indiviza de proprietate se repartizeaza proportional cu cotaparte
indiviza de proprietate din proprietatea comuna a fiecarui proprietar, calculata în
functie de suprafetele utile ale tuturor apartamentelor si ale spatiilor cu alta destinatie
decât aceea de locuinta.


intrebare: daca eu am o cota indiviza trecuta in acte (desi nu este in acord cu realitatea) si mi se da optiunea sa o calculez si eu folosind suprafetele utile, nu este in contradictie ceva daca luand ambele metode imi dau valori diferite?
Buna ziua!

Si noi avem exact aceeasi problema, cu diferenta ca suntem un bloc cu 8 scari, impartit acum in 2 asociatii. Ati reusit sa gasiti o solutie intre timp?
Intocmirea unei noi documentatii cadastrale pe bloc se face doar cu acordul tuturor proprietarilor, iar apoi fiecare dintre proprietari va trebui sa isi actualizeze actele de proprietate. Asadar, din ce ni s-a zis noua de catre doua firme diferite, aceasta varianta este aproape imposibila.

Ne-am gandit la urmatoarea solutie si incercam sa vedem daca este in regula din punct de vedere legal: in acordul de asociere trecem cota parte indiviza conform cartii funciare:

Art.86. - (1) Suprafaţa utilă a proprietăţilor individuale şi cota-parte
indiviză de proprietate sunt cele înscrise în cartea funciară în baza unei
documentaţii cadastrale sau, în lipsă, cele din actul de proprietate.

Si apoi facem o anexa la acordul de asociere in care sa mentionam ca pentru orice calcul ce se face conform CPI, se va tine cont de CPI modificat, conform tabelului (si aici vom calcula CPI doar pentru scarile ce fac parte din asociatia noastra).

(3) Divizarea unei asociaţii de proprietari existente în două sau mai
multe asociaţii, pe scări sau tronsoane se face, numai în condiţiile în care
proprietatea comună aferentă tronsoanelor sau scărilor poate fi delimitată şi în
condiţiile în care există branşamente separate pe fiecare scară sau tronson, la
propunerea majorităţii proprietarilor din scara sau tronsonul respectiv, cu
acordul majorităţii proprietarilor din asociaţia ce urmează a se diviza.
(4) Dacă este cazul, asociaţiile de proprietari înfiinţate pe scări sau
tronsoane de clădire îşi reglementează între ele raporturile juridice cu
privire la aspectele tehnice comune acestora, printr-o anexă la acordul de
asociere.


Cum ziceam, verificam daca aceasta solutie ar fi acceptabila. Va tinem la curent, daca va ajuta.
O zi buna!
Nu inteleg, vreti sa aveti doua cote indivize pentru fiecare proprietar? Nu se face nicio anexa.
Declaratii pe proprie raspundere. aveti la art 17, alin. 3.
Deja functionam dupa doua cote indivize - cele din cartea funciara (calculate pe cele 8 scari) si cele folosite de administrator (calculate pe cele 4 scari ce fac parte din asociatie) pentru impartirea costurilor facturilor. Bineinteles ca se poate face o anexa. Tocmai ce am mentionat sursa:
Art. 13
(4) Dacă este cazul, asociaţiile de proprietari înfiinţate pe scări sau
tronsoane de clădire îşi reglementează între ele raporturile juridice cu
privire la aspectele tehnice comune acestora, printr-o anexă la acordul de
asociere.
Nelamurirea noastra era daca putem include acest lucru in anexa.
Care ar fi solutia dumneavoastra la aceasta problema?
Va multumesc!

Alte discuții în legătură

Solicitare informaţie cornel1592 cornel1592 Hristos a Înviat! Un proprietar care a fost dat în judecată de către o Asociaţie pentru neplata cotelor lunare de întreţinere, poate solicita în ... (vezi toată discuția)
Cota parte indiviza cornel1592 cornel1592 Care este formula matematică corectă pentru calculul cotei părţi indivize din proprietate. (vezi toată discuția)
Buna ziua, dorim sa facem divizarea unei asociatii de proprietari ... RaluFlori RaluFlori Buna ziua, Dorim sa facem divizarea unei asociatii de proprietari care este compusa din 3 scari. Scara 2 doreste divizarea si constituirea unei noi ... (vezi toată discuția)