avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 835 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Solicitare informaţie
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Solicitare informaţie

Hristos a Înviat!

Un proprietar care a fost dat în judecată de către o Asociaţie pentru neplata cotelor lunare de întreţinere, poate solicita în instanţă în conformitate cu prevederile art. 47 al. C din Legea 230/ 2007 o expertiză cadastrală nu contabilă pentru a se vedea cum au fost stabilite cheltuielile pe cota parte indiviză.
Cel mai recent răspuns: Adam Grecu , utilizator 19:12, 18 Aprilie 2017
Stabilirea cotelor indivize pe baza suprafetelor utile, asa cum scrie in articolul invocat, il poate face si Comitetul executiv.

Apartamentele identice, situate una sub alta, ar trebui sa aibe aceiasi suprafata utila.
De regula, masurarea s-a facut de cadastristi diferiti, la momente diferite.

Din acest motiv se pot standardiza apartamentele similare pentru distribuirea echitabila a cheltuielilor pe cota parte indiviza precum si a caldurii.
Fireste, asta o face comitetul, printr-o decizie.
Cota indiviza nu este necesar sa fie stabilita prin expertiza cadastrala,este precizata concret in fiecare document care atesta calitatea de proprietar asupra bunului imobil
Temeinicia cheltuielilor pe cota indiviza se concluzioneaza numai in baza unei expertize financiar contabile
@ynocentta,

Ne-ati terminat!
Daca in primele doua randuri ne spuneti unde putem sa ne informam despre cota-parte indiviza de proprietate, in urmatoarele doua randuri ne explicati ca :
Temeinicia cheltuielilor pe cota indiviza se concluzioneaza numai in baza unei expertize financiar contabile.

Pai asa o fi, ideea este sa stim daca cpi este corecta pentru fiecare apartament din scara/bloc, zic bine? Cred ca asta ar dori sa stie si @cornel1592.

Bun, @cornel1592 - ce se intampla cu aceste informatii, care asa cum spunea si domnul evaluator mai sus - datele despre care vorbim, din contractele de vanzare cumparare difera, nu cu mult, dar difera din cauza ca:
Apartamentele identice, situate una sub alta, ar trebui sa aibe aceiasi suprafata utila.
De regula, masurarea s-a facut de cadastristi diferiti, la momente diferite.

Asta in primul rand, apoi, cei de la cadastru trebuie sa aiba acces (si chiar au) la schitele proiectantului - insa de la proiect pana la executia finala este cale lunga, adica constuctorul nu a respectat la fix proiectul, gasindu-se diferente de ordinul a 1-2 cm a dimensiunilor, iar oamenii, proprietarii trebuie sa inteleaga si sa accepte ca apartamentele situate pe acceasi coloana si acelasi tip de apartament, ca fiind egale din punctul de vedere al cotei - parti indivize de proprietate, asta ca sa nu ne complicam la calcule, asa cum zici dumneata in topic. Insa daca cineva banueste ca are o cota-parte indiviza de proprietate mult diferita fata de realitate, (adica la acelasi tip de apartament) poate sa sesizeze com executiv, nu neaparat sa ceara o expertixa la cadastru, ci sa "armonizeze" aceste valori ale cpi...

Trebuie sa stii ca aceaste cote - parti indivize de proprietate din blocul/scara respectiva, adunate, trebuie sa fie egale (ideal) cu 100,00%. Daca acest lucru nu este realizat, atunci in blocul/scara respectiva se lucreaza cu erori si as. prop. este de vina trebuind luate masuri, adica com. ex. trebuie sa se informeze la cadastru pentru apartamentele care ies in evidenta pentru cifre care au valori diferite ale cpi, fata de celelalte locuinte si sa i-a masuri, asa cum am spus mai sus.
Pe aceasta tema s-au purtam mai multe discutii, iar dl. Adrian Totolici chiar a avut o experienta neplacuta in acest sens si totul a pornit de la o eroare de inscriere a suprafetiei utile a apartamentului, in actul de proprietate.

Cota-parte indiviza de proprietate a unei locuinte, rezulta din raportul dintre suprafata utila a locuintei careea vrem sa-i determinam cpi-ul si suma suprafetelor utile a tuturor locuintelor din bloc/scara, totul de inmultit cu 100 (pentru a rezulta in procente).
Se poate lucra cu doua sau trei zecimale. De obicei se lucreaza cu doua zecimale, dar daca se hotaraste in AG sa se lucreze cu tri zecimale, nu este nicio problema...

Succes!
Ultima modificare: Marți, 18 Aprilie 2017
Adam Grecu, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Aspecte legate de datele ce se trec in acordul de asociere/anexa sa MrCod MrCod Se da urmatorul caz: In 1991 un bloc cu 2 scari a fost predat si locatarii au cumparat acele apartamente pe baza schitelor si actelor facute atunci. Cei care ... (vezi toată discuția)
Cota parte indiviza cornel1592 cornel1592 Care este formula matematică corectă pentru calculul cotei părţi indivize din proprietate. (vezi toată discuția)