avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 371 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Buna ziua, Dorim sa facem divizarea unei asociatii de ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Buna ziua, Dorim sa facem divizarea unei asociatii de proprietari ...

Buna ziua,
Dorim sa facem divizarea unei asociatii de proprietari care este compusa din 3 scari.
Scara 2 doreste divizarea si constituirea unei noi asociatii
Scara 1 si 3 au fost de acord cu separarea
Avem:
- PV cu proprietarii sc 2 pt divizare
- conventie intre asociatii pe scari/tronsoane de cladire
- PV cu proprietarii sc 2 pt constituirea noii asociatii
-Statut pt sc 2


Va rog sa ne invatati ce trebuie sa facem mai departe, care sunt pasii de urmat?

Multumesc

Ultima modificare: Vineri, 13 Octombrie 2023
RaluFlori, utilizator
Cel mai recent răspuns: robert1958 , utilizator 19:40, 13 Octombrie 2023
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Pentru început va trebui să aveți în vedere dispozițiile art. 13 alin. 3 din legea nr. 196/2018 :

„ Divizarea unei asociații de proprietari existente în două sau mai multe asociații, pe scări sau tronsoane, se face numai în condițiile în care proprietatea comună aferentă tronsoanelor sau scărilor poate fi delimitată și în condițiile în care există branșamente separate pe fiecare scară sau tronson, la propunerea majorității proprietarilor din scara sau tronsonul respectiv, cu acordul majorității proprietarilor din asociația ce urmează a se diviza”.

și ale art. 2 lit. l din aceeași lege :

„ cotă-parte indiviză - cota-parte de proprietate comună forțată, exprimată procentual, care îi revine fiecărui proprietar individual și este calculată ca raportul dintre suprafața utilă a proprietății individuale și suma suprafețelor utile ale tuturor proprietăților individuale din condominiu. Suma cotelor-părți indivize trebuie să fie egală cu 100%; în caz contrar, acestea trebuie recalculate prin grija președintelui asociației de proprietari, conform suprafețelor utile”.

Având în vedere că se modifică elementele din relația de calcul de mai sus, trebuie să vă gândiți de la început că toți proprietarii, atât cei care rămân în asociația „mama” cât și cei din noua asociație, vor trebui să-și modifice cotele părți indivize atât în actele de proprietate prin acte adiționale cât și la cartea funciară.
Nu s-ar putea ca în actele de proprietate și la Cartea Funciară să aveți alte valori ale cotelor părți indivize decât cele rezultate ca urmare a divizării pentru că ne lovim de dispozițiile art. 86 din Lege :

(1) Suprafața utilă a proprietăților individuale și cota-parte indiviză de proprietate sunt cele înscrise în cartea funciară în baza unei documentații cadastrale sau, în lipsă, cele din actul de proprietate.
(2) În cazul în care suma cotelor-părți indivize din actele de proprietate, care sunt fracțiuni abstracte pentru fiecare proprietate individuală din clădirea care constituie condominiul, nu este egală cu 100%, președintele asociației de proprietari este obligat să solicite întocmirea unei documentații cadastrale, prin punerea la dispoziție a cărții tehnice a imobilului și cu respectarea prevederilor în vigoare.

Pentru înființarea noii asociații va trebui să parcurgeți etapele menționate la art. 15-16-17 din legea nr. 196/2018, iar asociația „mama” va trebui să-și actualizeze actele constitutive ( statut + acord de asociere ) pentru că în mod evident se modifică atât lista membrilor asociației și numărul de proprietăți individuale cât și cotele indivize.

Sau mai bine solicitați serviciile unui avocat.
Ultima modificare: Vineri, 13 Octombrie 2023
robert1958, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Aspecte legate de datele ce se trec in acordul de asociere/anexa sa MrCod MrCod Se da urmatorul caz: In 1991 un bloc cu 2 scari a fost predat si locatarii au cumparat acele apartamente pe baza schitelor si actelor facute atunci. Cei care ... (vezi toată discuția)
Noi avem o asociație de proprietari pe scară, dar nu ne-am ... zmarius zmarius Noi avem o asociație de proprietari pe scară, dar nu ne-am despărțit de cealaltă asociație, având restanțieri. Plățile (apă și curent pe scară) le ... (vezi toată discuția)
Bună ziua.am și eu o intrebare.acum patru ani ne-am transformat ... Mircea Cojocaru Mircea Cojocaru Bună ziua.Am și eu o intrebare.Acum patru ani ne-am transformat din asociație de locatari în asociație de proprietari.Blocul este format din 4 scari.Pina ... (vezi toată discuția)