avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 488 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Totalul cotelor-părți indivize din actele de ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Totalul cotelor-părți indivize din actele de proprietate ale membrilor asociației de proprietari nu este 100%. Este posibil ca președintele să calculeze cotele folosind suprafețele utile sau trebuie neapărat refăcut cadastrul?

Buna ziua,

Va scriu in calitate de presedinte al unei asociatii de proprietari. Ne aflam in situatia in care totalul cotelor-parti indivize din actele de proprietate nu reprezinta 100%. Conform Legii 196/2018, art. 2, lit. l, in acest caz cotele-parti "trebuie calculate prin grija presedintelui, conform suprafetelor utile". Pe de alta parte, cf. art. 86, alin (2), in aceasta situatie trebuie refacuta documentatia cadastrala (lucru complicat, costisitor si de durata).

Care este procedura legala corecta? Este posibil ca presedintele sa calculeze cotele folosind suprafetele utile sau trebuie neaparat refacut cadastrul? Si daca trebuie refacut cadastrul, ce se intampla in perioada in care acest proces este in desfasurare (poate dura si cateva luni, in unele situatii mai complicate)?

Multumesc!
Ultima modificare: Marți, 2 Aprilie 2019
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: flory_mr , utilizator 03:20, 28 Aprilie 2019
Este logic că în cazul în care nu avem conducte (proprietăți) comune cu alte blocuri din A.P.71 Brăila, eu, ca proprietar, nu pot plăti lunar Fonduri Comune (de Reparații, de Penalizări, de Rulment, de Salarii, de Chirii etc.) decât pentru cele 3 scări din blocul meu, știind că avem câteva blocuri la distanțe foarte mari față de blocul în care locuiesc (chiar și de 1 km). Apropo, dacă într-un bloc se închiriază un spațiu comun de la Parter, banii acumulați lunar pentru Chirie nu pot aparține decât proprietarilor din acel bloc sau din acea scară, deoarece e proprietatea lor comună.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mai este legală o asociație care a fost înființată în 1997 ca un singur condominiu, cu toate că e formată din 458 de proprietari ce locuiesc în 9 blocuri și 28 de scări ? flory_mr flory_mr În aproape orice articol din Legea nr. 196/2018 Condominiul și Proprietatea Comună se referă (se aplică în listele de plată lunare) doar pentru maxim ... (vezi toată discuția)
Aspecte legate de datele ce se trec in acordul de asociere/anexa sa MrCod MrCod Se da urmatorul caz: In 1991 un bloc cu 2 scari a fost predat si locatarii au cumparat acele apartamente pe baza schitelor si actelor facute atunci. Cei care ... (vezi toată discuția)
Calcul cpi ContSters189595 ContSters189595 Asociatie 165 apt compusa din: 5scari 18apt de 2 camere cu suprf utila 42.82 mp 1 apt de 2 camere cu su utila 40.35mp supraf totala 1 scara ... (vezi toată discuția)