avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 555 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Totalul cotelor-părți indivize din actele de ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Totalul cotelor-părți indivize din actele de proprietate ale membrilor asociației de proprietari nu este 100%. Este posibil ca președintele să calculeze cotele folosind suprafețele utile sau trebuie neapărat refăcut cadastrul?

Buna ziua,

Va scriu in calitate de presedinte al unei asociatii de proprietari. Ne aflam in situatia in care totalul cotelor-parti indivize din actele de proprietate nu reprezinta 100%. Conform Legii 196/2018, art. 2, lit. l, in acest caz cotele-parti "trebuie calculate prin grija presedintelui, conform suprafetelor utile". Pe de alta parte, cf. art. 86, alin (2), in aceasta situatie trebuie refacuta documentatia cadastrala (lucru complicat, costisitor si de durata).

Care este procedura legala corecta? Este posibil ca presedintele sa calculeze cotele folosind suprafetele utile sau trebuie neaparat refacut cadastrul? Si daca trebuie refacut cadastrul, ce se intampla in perioada in care acest proces este in desfasurare (poate dura si cateva luni, in unele situatii mai complicate)?

Multumesc!
Ultima modificare: Marți, 2 Aprilie 2019
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: flory_mr , utilizator 03:20, 28 Aprilie 2019
Trebuie luat in calcul si eventualele modificari care sau produs in unele apartamente , un exemplu ar fi renuntarea la usa / fereastra dintre balcon si una din camere / sufragerie .
Daca aveti boxe la subsol si nu sau luat in calcul din cvari motive , se pot lua acum si daca doriti ca totul sa fie ca la carte , consider ca trebuie facut cadastru .
Bun, si ce v-ar deranja daca ati merge la cadastru pentru clarificari? Apoi, in toate repartizarile costurilor dvs, de ce nu folositi ca element de referinta suprafata utila in loc de cpi?
Din cate am inteles, teoretic si practic "stati bine" la suprafata utila, astfel ca din acest punct de vedere nu o sa aveti contestatii. Incercati sa lucrati dupa sup. utila, lasati la o parte faza cu cpi-ul, discutati si aprobati mai intai in com. ex., dati o decizie in acest sens, o afisati sa inteleaga poporul si cu asta, cel care contesta o sa se lamureasca ca de fapt apartamentului sau cu sup. utila de ... mp i s-a repartizat suma de ... lei, la fel ca si la apartamentul ...
Asadar faceti suma de sup. utile din bloc, apoi toate cheltuielile care trebuies calculate si repartizate pe sup. utila le impartiti la valoarea totala a sup. utile din acel bloc / scara, va rezulta lei/mp de sup. utila, apoi aces rezultat il inmultiti cu sup. utila a fiecarui apt. si treaba este 100% legala.
Acum, daca vrem sa fim mai catolici decat Papa, mergeti cu toata situatia la serv. as. prop. din cadrul primariei si discutati si cu dumnealor. Este posibil sa va recomande varianta cu cadastru. Ei, daca este asa, atunci mergeti si vedeti daca toata chestiunea costa ceva. Opinia mea este ca da, o sa va coste, chiar sunt curios de noile rezultate - avand in vedere ca actele dvs. sunt de aproape 100 de ani si cine stie cum se calculat cotele indivize atunci!
Respect!
Multumesc din nou pentru raspunsuri!

1. Boxele sunt incluse in suprafetele utile, iar modificari la apartamente fata de cadastrul existent nu exista -- din nou, chiar daca ele or exista intr-o oarecare masura, vorbim de diferente de sute de metri patrati pana sa ajungem de la 70% la 100% cu cotele. Cum spuneam, in mod cert exista greseli in calcularea cotelor indivize in actele de proprietate. Interesant este ca toate sunt gresite si par a fi gresite in acelasi fel (cum spuneam, cam cu o treime mai putin decat ar trebui sa fie), deci sigur a existat o oarecare logica initial.

2. Am solicitat consultanta de la doua firme de cadastru. In mod normal, ar trebui refacut, insa acest lucru nu poate fi realizat colectiv, de catre asociatie, ci doar de fiecare proprietar individual, care trebuie sa-si faca masuratorile din nou, sa mearga la autoritati (in speta, Administratia Fondului Imobiliar, mostenitoarea actuala a ICRAL/ICVL; de unde au fost initial cumparate apartamentele acum zeci de ani) si sa solicite o rectificare in cartea funciara. Cum va spuneam, procesul este complicat si costisitor (cateva sute de lei pentru fiecare apartament) si inutil daca unul dintre proprietari refuza sa faca acest lucru. Culmea este ca am ajunge la aceeasi situatie din prezent (adica aceeasi repartizare in functie de suprafata utila), numai dupa foarte multa bataie de cap si multi bani cheltuiti. Din acest punct de vedere, formularea din lege cum ca presedintele trebuie sa solicite intocmirea unei documentatii cadastrale (de la cine?) este cel putin ciudata, din moment ce ambele firme mi-au spus foarte clar ca numai proprietarii isi pot reface propriul cadastru si nicidecum asociatia.

3. Momentan lucram cu suprafetele utile. Din punctul meu de vedere, legislatia este clara in aceasta privinta, insa nu sunt jurist si nici nu m-am mai confruntat cu o situatie similara pana acum. Contestatia respectivului locatar nu are sens, pentru ca toata lumea plateste de fapt mai mult decat ar trebui sa plateasca daca luam in considerare cpi-urile din acte si nu pe cele reale. Dar este o contestatie si omul este destul de insistent.

4. La primarie am sunat, insa nu pareau sa aiba habar despre ce vorbesc si nu au fost in stare sa-mi dea o solutie clara (in afara de cea cu refacerea cadastrului, care are neajunsurile mentionate mai sus).

Decizia mea in calitate de presedinte va fi cel mai probabil urmatoarea: prezentarea situatiei in adunarea generala si adoptarea unei hotarari in acest sens -- adica, pentru calcularea mai mult sau mai putin temporara a cotelor de plata in functie de suprafetele utile, si nu de cpi-urile din acte, si, eventual, refacerea in timp a cadastrului in functie de posibilitatile si disponibilitatea fiecarui proprietar.
Ultima modificare: Marți, 2 Aprilie 2019
alex_2019_09, utilizator
Asa!
1. Mergeti pe varianta cu sup.utila si va fi bine: daca monser mai face contestatie , sa faca, sa vedem unde se va ajunge; verificati daca si dansul are boxa in dotare si ce suprafata are, in comparatie cu alti proprietari; trebuie sa faceti mai multe calcule si trebuie sa ajungeti la niste concluzii;
2. Incercati calcularea cpi cu si fara boxe - nu stiu nici eu legislatia de atunci; poate puteti sa va orientati dupa datele de emitere ale documentelor de proprietate; mai banuiesc ca boxele, initial nu au fost prinse in sup. utila, dar ulterior au fost prinse si atunci s-au bulversat calculele;
3. Cand am spus cadastru, eu m-am referit la OCPI - central, acolo unde figureaza toate situatiile cadastrea. Daca sunteti din Bucuresti, situatia se complica pentru ca s-ar putea ca organizarea sa fie pe sectoare... va descurcati dvs. intreband la firmele cu care ati purtat deja discutii;
Succes!
Multumesc!

Alte discuții în legătură

Mai este legală o asociație care a fost înființată în 1997 ca un singur condominiu, cu toate că e formată din 458 de proprietari ce locuiesc în 9 blocuri și 28 de scări ? flory_mr flory_mr În aproape orice articol din Legea nr. 196/2018 Condominiul și Proprietatea Comună se referă (se aplică în listele de plată lunare) doar pentru maxim ... (vezi toată discuția)
Aspecte legate de datele ce se trec in acordul de asociere/anexa sa MrCod MrCod Se da urmatorul caz: In 1991 un bloc cu 2 scari a fost predat si locatarii au cumparat acele apartamente pe baza schitelor si actelor facute atunci. Cei care ... (vezi toată discuția)
Calcul cpi ContSters189595 ContSters189595 Asociatie 165 apt compusa din: 5scari 18apt de 2 camere cu suprf utila 42.82 mp 1 apt de 2 camere cu su utila 40.35mp supraf totala 1 scara ... (vezi toată discuția)