Am pe contul 461 o suma destul de "frumusica" ce reprezinta sumele luate de asociat din contul firmei. Mi s-a spus ca pentru a avea acoperire pentru suma aceea ar trebui intocmit un contract prin care firma crediteaza asociatul si cu dobanda bineinteles ce vor constitui venituri.
Este corect? Recomandarea venind de la cineva ce lucreaza la finante.
Si daca procedez asa inseamna ca suma de pe 461 trebuie sa o mut pe 455, si eu stiu ca e caz penal daca apare pe 455 ca asociatul e dator firmei.
Altcineva mi-a zis ca nu e corecta treaba cu contractul deoarece in caen firma nu are specificul unei banci, adica de a imprumuta bani.
(1) Este interzisa creditarea de catre societate a administratorilor acesteia, prin intermediul unor operatiuni precum:
a) acordarea de imprumuturi administratorilor;
(3) Prevederile alin. (1) nu se aplica:
a) in cazul operatiunilor a caror valoare exigibila cumulata este inferioara echivalentului in lei al sumei de 5.000 de euro;
Art. 272
(1) Se pedepseste cu inchisoare de la 1 la 3 ani fondatorul, administratorul, directorul sau reprezentantul legal al societatii, care:
3. se imprumuta, sub orice forma, direct sau printr-o persoana interpusa, de la societatea pe care o administreaza, de la o societate controlata de aceasta ori de la o societate care controleaza societatea pe care el o administreaza, suma imprumutata fiind superioara limitei prevazute la art. 144^4 alin. (3) lit. a), sau face ca una dintre aceste societati sa ii acorde vreo garantie pentru datorii proprii;
Poate suma e mai mica de 5000 euro, sau poate mai restituie din suma daca e mai mare ,poate vinde un activ firmei si compenseaza c.val din 461
Webinar: Fiscalitate și digitalizare în 2025. Ce știm și ce urmează?
ACCA, cea mai mare asociație internațională în domeniul financiar-contabil, vă invită să participați la un eveniment gratuit destinat profesioniștilor care doresc să afle cele mai recente noutăți legate de sistemul fiscal din România.
În cadrul webinarului, care va avea loc pe 26 februarie la ora 10:00, Delia Cataramă, Tax Partner Viboal FindEx, va aborda principalele modificări fiscale aplicabile în 2025 companiilor, cu focus pe impactul asupra profitabilității și cash-flow-ului acestora.