avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 613 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... atributii de serviciu nelegale??
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

atributii de serviciu nelegale??

Buna seara, am rugamintea daca cineva ar dori sa ma lamureasca intr=o problema pe care eu o intampin la serviciu. Lucrez ca paznic ca o sera de flori (bugetar) unde de un timp suntem pusi la tot felul de munci care nu au nicio treaba cu paza (sa taiem lemne, sa incarcam remorci de gunoi , sa desfacem coroane aduse de prin cimitire,etc) ba mai mult ne obliga sa scriem in caietul de primire-predare serviciu ce am facut noi in cele 8 ore. Problema e ca in fisa postului nu scrie de asa ceva si ordinele vin de la o doamna inginer peisagist care nu e nici sef de serviciu , iar in fisa postului scrie clar ca ma supun direct ordinelor sefului de serviciu si primarului...atat ! Doamna aceasta este zilnic nemultumita ca nu facem tot ce vrea ea. Astazi au facut niste hartii cu alte atributiuni si mai multe si din care 50% nu au treaba cu paza.Seful de serviciu si cu doamna respectiva ne tot flutura celebra sintagma "si orice alte atributii de serviciu " Eu am semnat aceasta hartie impreuna cu colegii mei ca am luat la cunostinta si am specificat ca nu corespunde cod C.O.R paznic. Intrebarea mea e pot fi sanctionat ca am specificat acest lucru, respectivele atributii nu apartin meseriei mele clar.....In speranta ca cineva ma poate lamurii si pe mine, va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 09:33, 12 Ianuarie 2019
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
1. Art. 40 C.mun
(1) Angajatorul are, in principal, urmatoarele drepturi:
a) sa stabileasca organizarea si functionarea unitatii;
b) sa stabileasca atributiile corespunzatoare fiecarui salariat, in conditiile legii;
c) sa dea dispozitii cu caracter obligatoriu pentru salariat, sub rezerva legalitatii lor;

....

Angajatorul nu poate modifica atributiile prevazute in fisa postului de o maniera in care acestea sa nu mai corespunda functiei in care este incadrat salariatul ci unei alte functii sau meserii de acelasi nivel de pregatire sau de un nivel de pregatire inferior ori superior.

1. In practica judiciară pot fi identificate diverse solutii cu privire la acest aspect :
„Dacă nu se modifică natura muncii prestate, schimbarea atribuţiilor postului prin modificarea fişei de post nu constituie o modificare a contractului individual de muncă. Păstrarea denumirii funcţiei, însoţită de adăugarea unor atribuţii noi celor iniţial stabilite prin fişa postului, care au o altă natură şi corespund în fapt unei funcţii, are semnificaţia modificării unui element esenţial al contractului individual de muncă, şi anume felul muncii. În acest caz, este necesară încheierea unui act adiţional la contractul individual de muncă în condiţiile art. 41 alin. (1) şi (3) C. muncii ( C. Apel Bucureşti, secţia a VII-a civilă şi pentru cauze privind conflicte de muncă şi asigurări sociale, decizia nr. 1709/R/2009)".

„Modificarea atribuţiilor din fişa postului nu are semnificaţia unei modificări a contractului individual de muncă potrivit art. 41 C. muncii (...), dacă nu s-a ajuns prin aceasta la un alt specific al funcţiei salariatului. Dacă încredinţarea unor sarcini suplimentare prin fişa de post nu constituie o modificare a felului muncii, cu atât mai mult, retragerea unei sarcini nu poate constitui o astfel de modificare." (Curtea de Apel Constanţa, secţia civilă, minori şi familie, litigii de muncă şi asigurări sociale, decizia nr. 214/CM/2008)

"In principiu, nu constituie o modificare a contractului individual de muncă schimbarea atribuţiilor postului, dar numai dacă nu se modifică natura muncii.
Păstrarea denumirii funcţiei, însoţită de adăugarea unor atribuţii noi celor iniţial stabilite prin fişa postului, care au o altă natură şi corespund, în fapt, unei funcţii cu un alt specific, are semnificaţia modificării unui element esenţial al contractului individual de muncă, şi anume felul muncii.(C.A. Bucureşti, Secţia a Vll-a civilă şi pentru cauze privind conflicte de muncă şi asigurări sociale, decizia civilă nr. 1709/R din 18 martie 2009, nepublicată).

2. Salariatii pot ataca in instanta decizia unilaterala de modificare a fisei postului.
Multumesc, sa inteleg ca daca ne pune sa executam alte activitati care nu corespund pregatirii noastre profesionale adica aceia de paznic, si noi nu le indeplinim practic nu ar avea voie sa ne sanctioneze. Eu daca fac alte activitati nu stiu cand mai am timp sa pazesc cei 3000 mp, cu cladiri, utilaje prin curti etc.. Actul aditional ar trebui facut de cei de la resurse umane daca nu ma insel....
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Ar trebui sa se citeasca mai bine actele care vi le dau la semnat, indiferent cine le intocmeste ...
Ultima modificare: Sâmbătă, 12 Ianuarie 2019
Cornel Vasile, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract de munca lyly64 lyly64 Buna seara , daca o persoana este in preaviz , angajatorul are voie sa-i modifice fisa postului? bugetari, bugetari. (vezi toată discuția)
Decizie interna ca sofer? MIKKAELACONTA MIKKAELACONTA Va rog frumos daca poate cineva sa imi raspunda, am un salariat si are funtia de -director general, dar in ultima perioasa imi mai transporta marfa, se poate ... (vezi toată discuția)