avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1187 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... Analize periodice
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

Analize periodice

Bună ziua. Spuneți-mi vă rog dacă este legal ca analizele medicale periodice să se efectueze la locul de muncă și în timpul programului de lucru. Mulțumesc!
Ultima modificare: Marți, 15 Ianuarie 2019
Nick_bv, utilizator
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 15:28, 15 Ianuarie 2019
Examenul clinic general se poate efectua la locul de munca si obligatoriu in timpul programului de lucru, conform programarii facute de angajator impreuna cu medicul specialist de medicina muncii cu care firma are incheiat contract de prestari servicii medicale.
La locul de munca se pot recolta probe de sange, urina, etc. de la lucratori, dar nu se pot efectua analizele decat in laboratoare specializate de catre personal calificat urmand ca rezultatul analizelor sa fie pus la dispozitia medicului.
Pentru a se putea efectua la locul de munca cele susmentionate trebuie asigurate conditiile sanitar-medicale necesare cerute de legislatia in domeniu.
HG nr. 355/ 2007 cu modificarile si completarile ulterioare, privind supravegherea starii de sanatate a lucratorilor mentioneaza:
- art. 7 Angajatorii sunt obligaţi să asigure fondurile şi condiţiile efectuării tuturor serviciilor medicale profilactice necesare pentru supravegherea sănătăţii lucrătorilor, aceştia nefiind implicaţi în niciun fel în costurile aferente supravegherii medicale profilactice specifice riscurilor profesionale.
-art. 22 f) la indicaţia medicului de medicina muncii, pentru stabilirea incompatibilităţilor medicale cu riscurile profesionale evaluate, examenul medical periodic poate cuprinde investigaţii şi/ sau examene medicale de specialitate suplimentare celor prevăzute în anexa nr.1.
-art. 39 Lucrătorul este obligat să se prezinte la examenele medicale de supraveghere a sănătăţii la locul de muncă, conform planificării efectuate de către medicul de medicina muncii cu acordul angajatorului.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Control medical periodic functionari publici sonias sonias Buna seara. va rog sa imi spuneti daca fiind functionar public, beneficiez de o zi libera platita pentru efectuarea analizelor de medicina muncii. eventual si ... (vezi toată discuția)
Zi libera pentru analize medicina muncii calin cristiana calin cristiana Buna ziua.Va rog sa-mi spuneti daca pentru efectuarea analizelor medicale anuale -medicina muncii (bugetari) se acorda o zi libera? sau acea zi este cea in ... (vezi toată discuția)
Buna ziua , daca programarea examenelor medicale periodice se ... andreeaoprea andreeaoprea Buna ziua , Daca programarea examenelor medicale periodice se efectueaza in afara programului de lucru si angajatul nu se prezinta constituie abatere ... (vezi toată discuția)