avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 786 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Firma ... " la capatul puterilor "
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Firma ... " la capatul puterilor "

Buna ziua,
am o firma care "nu mai merge" de aproximativ doi ani. Firma are 4 angajati, toti au peste 45 de ani, si practic am continuat activitatea si n-am suspendat firma doar pentru ca sa aiba asigurari. Din pacate a aparut si impozitul forfetar si nu mai sunt capabila sa ofer nici macar minimum pe economie.

Intrebarile mele sunt urmatoarele :

1. Pot sa apelez la somajul tehnic dupa care sa trec toti angajatii in somaj ?

2. Pentru somajul tehnic inteleg din postarile de pe forum ca se anunta doar ITM. Pentru somajul " norma" cine se ocupa ( firma sau fiecare angajat ) si ce anume formalitati trebuie indeplinite ?

3. Angajatii pot sa plateasca individual, ulterior incheierii somajului, asigurarile pentru pensie si sanatate ? ( ca sa " ramana" in sistem, caci sanse de angajare la 54 /57 de ani sunt destul de mici)


Multumesc frumos
Viorica
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 09:58, 22 Noiembrie 2009
dvs le oferiti preaviz pt incetarea cu art 65 - 20 zile lucratoare si le pregatiti actele de somaj si le platiti cel putin un salar compensator, nu are rost sa le prelungiti agonia daca chiar nu merge.
vor beneficia 1 an de zile de somaj, timp in care sunt asigurati

intr-un an pana li se termina somajul pot gasi un alt loc de munca, ii puteti chema inapoi la lucru daca firma se redreseaza sau daca nu pot sa isi plateasca din mana contributiile la stat (si chiar e mai ieftin decat ca si salariat)

mi se pare cel mai corect si cinstit asa si pt ei si pt dvs:D
1. Pot sa apelez la somajul tehnic dupa care sa trec toti angajatii in somaj ?


da, pueti proceda asa, urmand ca dupa somajul tehnic, daca desfiintati posturile, sa le acordati preavizul si celelate drepturi de concediere.

2. Pentru somajul tehnic inteleg din postarile de pe forum ca se anunta doar ITM. Pentru somajul " norma" cine se ocupa ( firma sau fiecare angajat ) si ce anume formalitati trebuie indeplinite ?


De procedura de concediere va ocupati dvs ca firma, urmand sa le eliberati adverinta tip pt somaj si carte de munca in timp util dupa incetarea contractelor, urmand ca fiecare apoi sa isi depuna singur dosarul complet la AJOFM,

3. Angajatii pot sa plateasca individual, ulterior incheierii somajului, asigurarile pentru pensie si sanatate ?

In timpul somajul sunt asigurati si la pensie si la snatate. Dar dupa terminar somajului, pot incheia contracte individuale la cele 2 institutii.
Daca au vechime in munca peste 10 de ani si sunt concediati in cursul anului 2009, vor beneficia de somaj 12 luni+3 luni prelungire acordata doar in 2009, in total 15 luni.
Ultima modificare: Marți, 17 Noiembrie 2009
Gratiela Ratiu, Consultant resurse umane
Multumesc frumos pentru raspunsuri, asa voi face. Somaj tehnic incepand cu 1 decembrie, apoi din 1 martie somaj ( cu preaviz in timp util etc).


Mai am o intrebare, cand intra totusi "in vigoare" ca sa sa spun asa, suspendarea unei firme, la data la care se ia hotararea AGA si se depun actele sau la data la care se judeca la Registrul comertului ? Am fost la Registru si nu m-am lamurit, ei spun ca chiar daca termenele sunt date acum pentru iunie 2010 firma e suspendata incepand cu 1 dec 2009 ( daca atunci se depun actele). Contabila spune ca nu, suspendarea intra in vigoare in ziua in care se ridica actele de la Reg Com., pana atunci se plateste forfetarul. Pana la urma cum este ?



OUG 28/2009
(2) Indemnizaţiile de care beneficiază salariaţii, de minimum 75% din salariul de bază corespunzător locului de muncă ocupat, plătite din fondul de salarii, pe durata întreruperii temporare a activităţii angajatorului prevăzută la art. 53 alin. (1) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, cu modificările şi completările ulterioare, nu sunt incluse în veniturile salariale şi nu sunt impozabile, pentru o perioadă de cel mult 3 luni în anul 2009, în înţelesul impozitului pe venit prevăzut de Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare.

Daca vreti sa beneficiati de neplata contributiilor pe cele 3 luni de somaj tehnic, ele trebuie sa fie pana la sfarsitul anului 2009. Din ianuarie 2010 se platesc toate contributiile (daca nu se va prelungi termenul)
Unde se reglementeaza faptul ca incepand cu 2010 se platesc toate contributiile in timpul perioadei de somaj tehnic ?
Ultima modificare: Duminică, 22 Noiembrie 2009
Iael, utilizator

Alte discuții în legătură

Somaj tehnic 2010 nastasagabi nastasagabi articolul 2 al Ordonantei 28/2009 privind somajul tehnic se aplica si pentru anul 2010? Daca somajul tehnic incepe in 2009 (decembrie) perioada de 90 zile ... (vezi toată discuția)
Probleme legate de somajul tehnic flori9 flori9 Am cateva nelamuriri legate de somajul tehnic: 1.O persoana nou angajata la o firma poate fi data din prima luna in somaj tehnic? 2.Unui angajat care a ... (vezi toată discuția)
Intoarcere din cic carodum63 carodum63 Buna seara, Avem un tatic care se prezinta la lucru dupa terminarea CIC. Problema este ca firma noastra nu mai lucreaza in perioada 14.12.2009-- 01.03.2010 ... (vezi toată discuția)