avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1065 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Clarificare respingere contestație într-un caz penal ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei penale - reguli, acte, termene, căi de atac

Clarificare respingere contestație într-un caz penal în care este implicat un minor: centrul de detenție nu știe cum să calculeze termenul care trebuie dedus, mă puteți ajuta?

Buna ziua! As avea nevoie de ajutorul unul avocat pentru urmatorul caz complex cu doua dosare penale judecate de judecatorii diferite: minor condamnat la 1 an si 6 luni printr-o hotarare definitiva data pe 04.10.2017 de judecatoria din orasul "nr 1" (daca se poate sa il pastrez privat). Minorul a fost detinut de pe data de 23.03.2017-23.08.2018 (o luna scazuta oficial de penitenciar). In timpul acestei detineri un dosar anterior i-a fost judecat de judecatoria din orasul "nr 2" si a fost condamnat cu inca 8 luni (2 ani si 2 luni in total) prin hotararea data pe data de 29.05.2018. Aceasta hotarare a fost apelata, apel care o fost respins de curtea de apel pe data de 22.11.2018, iar cele 8 luni extra au ramas definitive. In timpul apelului minorul era liberat conditionat.

Minorul a fost eliberat pt primul termen completat pe 23.08.2018 si a fost in libertate pana pe 27.11.2018, cand al doilea dosar a fost respins de curtea de apel (pe 22.11.2018) si a fost trimis in detentie din nou pt 8 luni in acelasi centru ca inainte.

Problema este acum centrul de dententie nu stie cum sa calculeze termenul care trebuie dedus din cei 2 ani si 2 luni: arest preventiv + perioada executata pana la ramanerea definitva a celui de al doilea dosar (este 29.05.2018 sau 22.11.2018 cand curtea de apel a respins apelul, dar data la care minorul era liber). O contestatie pt lamurirea termenului a fost trimisa la judecatoria din orasul "nr 2" care a fost respinsa spunand:

“s-a dedus din durata măsurii educative aplicate durata reţinerii,a arestării preventive şi perioada executată la zi
(29.05.2018), începând cu data de 23.03.2017”

Dar ce se intampla cu perioada intre 29.05.2018-23.08.2018 cand minorul a fost detinut? Centrul de detentie considera ca judecatoria a calculat gresit si acum minorul trebuie sa stea iar 3 luni extra (8+3=11).

Respingerea contestatiei de asemena precizeaza:

"La data de 23.08.2018, după pronunţarea sentinţei penale nr “x” a Judecătoriei din orasul nr 2, dar înainte de rămânerea definitivă a acesteia, pe parcursul judecării căii de atac, inculpatul a fost liberat condiţionat. La această dată instanţa era dezinvestită cu soluţionarea cauzei, nemaifiind competentă să deducă perioada executată de petent până la data liberării condiţionate, rezolvarea acestei situaţii juridice fiind în competenţa instanţei de executare, prezenta instanţa fiind competentă să judece doar aspectele ce ţin de lămurirea propriei hotărâri, aşa cum
prevăd disp. art. 598 alin.2 raportat la art. 597 alin.1 şi 6 C.pr. pen.

În concluzie , instanţa reţine că cererea petentului reprezintă de fapt o critică asupra modului
în care s a reţinut situaţia juridică a acestuia, nemulţumirile sale putând fi valorificate prin promovarea unei căi de atac."

Intrebarea mea este: cine este "instanta de executare" care poate rezolva problema si calcula cele trei 3 luni intre mai-august 2018? Instanta care a lansat prima condamnare (cea din orasul nr 1)?

Ce inseamna "retinerea situatie juridice", calculare? Si ce cai de atac avem in acest caz si unde? la Judecatoria din orasul nr 1.

Va multumesc din suflet pentru ajutor!!!
Ultima modificare: Joi, 24 Ianuarie 2019
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: roica1235 , utilizator 11:58, 24 Ianuarie 2019
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Instanta de executare este cea de unde este acum detinut. Indiferent de judecatoria 1 sau 2. Poate sa fie 3.
Prin retinerea situatiei juridice se intelege ca trebuie sa contopiti cele doua pedepse, trebuie anulat mandatul de executare si emis altul nou, cu perioada exacta pe care o mai are de executat.
Calea este contestatia la executare. Succes!
Va multumesc pentru clarificari, de mare ajutor! Stiti cumva cine este responsabil pentru anularea madatului si emitarea unui nou mandat? Cum putem noi ca parte civila initia aceasta procedura? Doar prin inaintarea unei contestatii la executare la judecatoria care a dat prima sentinta (iar contestatia este impotriva centrului de dententie care nu a calculat corect durata retinerii)? Si cine poate inainta aceasta contestatie, parintii minorului sau numai minorul condamnat?

Iarasi zece intrebari, dar este incredibil de greu de inteles...Va multumesc!
3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Instanta de executare trebuie sa emita alt mandat. Nu e in regula sa existe neclaritati in ceea ce se executa. Pai cum sunteti dvs. parte civila? probabil responsabila civilmente, daca sunteti parinte...Cererea poate sa o faca oricine, condamnatul, un avocat sau o ruda, dar trebuie insusita de catre minor. Prin inaintarea unei contestatii la o instanta necompetenta doar amanati rezolvarea, pt ca se va declina competenta catre instanta de executare. Nu este impotriva nimanui, e cererea lui catre instanta si atat.
Nu e nici o problema ca aveti atatea intrebari:))
Centrul de detentie a inaintat contestatii la punerea in executare din proprie intitiativa catre judecatoria 1 si 2 (de doua ori) conform art 598 alineat C de procedura penala. Bineinteles au cerut semnatura minorului condamnat. Toate contestatiile au fost respinse ca nefondate. Unde putem noi ca parte responsabila civilmente sau minorul aflat in detentie inainta acum o contestatie? La ce instanta? Oare la curtea de apel care a dat hotararea finala pe 22 noiembrie 2018 pt al doilea dosar care a avut ca pedeapsa cele 8 luni extra (data initial de catre judecatoria nr. "2" pe 29 mai 2018 si apelata de catre noi)?

Incep sa apreciez meseria dv la fel ca cea a unui medic, va multumesc!
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Pt ca trebuie sa se faca si o contopire a celor 2 pedepse si contestatie la exec. pe lit. d. Centrul de detinere nu are interes pt micsorarea pedepsei, el vrea doar sa se lamureasca ce anume se executa. Nu faceti la curtea de apel, ca nu are nici un sens, maxim se trimite tot la instanta de executare - judecatoria de langa centrul de detinere.

Alte discuții în legătură

Hotarare definitiva penala schimbata ulterior pt mai multe luni de catre aceeasi judecatorie - ce se poate face roica1235 roica1235 In acest caz inculpatul a fost acuzat pt doua infracțiuni: pt prima infracțiune a primit o pedeapsa de 1 an și șase luni și, în timp ce executa pedeapsa, ... (vezi toată discuția)
Judecatoria solicita adeverinta de incarcerare cu data prezenta a unui detinut inchis deja de doua luni dan_farcas dan_farcas Inculpatul a sarvarsit o pedeapsa si ulterior a fost condamnat pt un alt dosar si internat la un centru de reeducare pe data de 27.11.2018 pt a doua oara ... (vezi toată discuția)
Cum functioneaza condamnarea la inchisoare? jedg jedg Buna ziua, Sunt minor (16 ani, 17 in noiembrie) si sunt in cursul unui proces penal pentru trei acuzatii: accesul fara drept, la un sistem informatic prin ... (vezi toată discuția)