Dacă un medic psihiatru hotărăște că o persoană suferă, așa trebuie să fie?
Desigur.
Nu este o procedură de diagnosticare, ci este un arest psihiatric de urgenţă în baza unei evaluări medicale de urgenţă.
Nu are nicio importanţă dacă pacientul are discernământ sau nu.
Medicul care observă o automutilare sau comportament psihotic periculos este obligat de lege să prezume că pacientul nu are discernământ şi să ia decizia arestului psihiatric.
Este arestul psihiatric şi internarea psihiatrică (sau detenţia medicală psihiatrică) motivate de starea de urgenţă, necesară pentru a proteja pacientul. Nu este timp pentru implicarea judecătorului sau pentru proceduri îndelungate. Viaţa pacientului, integritatea lui corporală sau a altora este în pericol iminent.
Sunt mai multe legi care reglementează lipsirea de libertate (voi folosi cuvânturi "arestare" cum e în europa) persoanelor care suferă tulburări psihice.
Poliţiştii, doctorii sau chiar orice persoană de pe stradă, orice simplu cetăţean poate aresta o persoană cu tulburări psihice (care ameninţă că se sinucide sau se automutilează sau face rău altora) şi o poate prezenta la serviciul de Urgenţă. Aceste persoane au un privilegiu legal (sunt în cadrul legii), de a aresta şi imobiliza persoana care manifestă tulburări psihice.
Atenţie, persoanele care arestează nu sunt obligate să pună niciun diagnostic, că nu sunt doctori, ci trebuie doar să observe, folosind standardul omului rezonabil, un comportament psihic anormal cu pericol iminent, al persoanei arestate.
Nu contează că "nebunul" se preface sau că face scandal intenţionat pentru a obţine ceva şi că în realitatea nu are nicio intenţie de sinucidere. Ce este importantă este convingerea subiectivă a persoanei care arestează că pacientul este în pericol iminent datorită unei afecţiuni psihice. E suficient.
O dată ajunsă la spital,
internarea nevoluntară este hotărâtă, în urma unei evaluări iniţiale, de către un psihiatru care alertează Comisia de internare nevoluntară din spital în 24 ore.
Comisia spitalului CONFIRMĂ internarea nevoluntară.
După alte 24 ore Comisia notifică judecătoria locală care se pronunţă (în regim de urgenţă care înseamnă când vrea ea) asupra eliberării.
Desigur, persoana poate ataca imediat la instanţă arestarea psihiatrică pentru a solicita eliberare.
Este o procedură de urgenţă, temporară pentru protecţia suferinzilor.
Din păcate la noi există o confuzie uriaşă cu termenii folosiţi pentru ARESTARE (reţinere, conducere la secţie, arestare 30 zile, imobilizare). Toate aceste lipsiri de libertate sunt denumite la nivel european ARESTARE, adică persoana nu este liberă să plece, indiferent de perioadă sau de persoana care efectuează arestarea. Arestarea înseamnă oprire.
Ţineţi cont de această definiţie când citiţi textul comentariului meu.