avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 764 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... INCETARE CIM
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

INCETARE CIM

Buna ziua,
Va rog sa ma ajutati in urmatoare speta: incepand cu data de 29.01.2019 ar trebui sa ma reintorc la locul de munca dupa finalizarea concediului de crestere copil 2 ani. Mentionez ca am anuntat angajatorul prin formularea unei cereri scrise cu privire la intentia mea. Din pacate societatea la care lucrez nu-si mai desfasoara nici o activitate, din luna iulie trimitand acasa toti cei 25 angajati. Firma nu este in faliment si nici nu are activitatea suspendata, nu inregistreaza venituri, in momentul actual figurand cu doar 4 salariati cu contracte de munca suspendate (sunt in crestere copil). Va rog sa-mi precizati in ce conditii pot fi reprimita la locul de munca si daca exista temei legal pentru concedierea mea.
Va multumesc!
Ultima modificare: Luni, 21 Ianuarie 2019
Corina Adam, utilizator
Cel mai recent răspuns: Corina Adam , utilizator 06:58, 22 Ianuarie 2019
1. Potrivit art.10 alin.8 din Legea nr.202/2002, la încetarea concediului de maternitate sau a concediului de creştere şi îngrijire a copilului în vârstă de până la 2 ani, respectiv 3 ani în cazul copilului cu handicap, salariata/salariatul are dreptul de a se întoarce la ultimul loc de muncă sau la un loc de muncă echivalent, având condiţii de muncă echivalente şi, de asemenea, de a beneficia de orice îmbunătăţire a condiţiilor de muncă la care ar fi avut dreptul în timpul absenţei.

2. Asadar, persoana aflata in CC are dreptul sa revina la ultimul loc de munca avut inainte de intrarea in CCC sau la un loc de munca echivalent cu acesta ...Cu toate ca textul de lege nu reglementeaza expres si obligatia angajatorului de a va primi la munca la terminarea CCC, aceasta obligatia decurge dintr-unul din principiile dreptului civi, conform caruia, un drept subiectiv apartinând unui subiect de drept, de regula îi corespunde o obligatie altui subiect de drept (a celui de la care se pretinde sa savârseasca ceva). Altfel spus, dreptului persoanei de a reveni la locul de munca dupa terminarea CCC ii corespunde obligatia angajatorului de a va primi inapoi.

Reluarea activitatii se va face in baza aceluiasi contract individual de munca, angajatorul emitand o decizie de incetare a suspendarii c.i.m. si de reluare a activitatii.

In cazul in care s-a desfiintat locul de munca, angajatorul va trebui, mai intai, sa va ofere un alt loc de munca echivalent.

3. Puteti fi concediata pentru motive ce intervin ca urmare a reorganizarii judiciare, a falimentului sau a dizolvarii angajatorului, in conditiile legii.
Va multumesc pentru raspuns! In conditiile in care societatea nu-si desfasoara niciun fel de activitate economica, in organigrama neexistand nici un post (in mod sigur postul meu va fi desfiintat) va rog sa-mi spuneti cate luni este obligat angajatorul sa ma platesca: 6 luni s-au mi se va oferi un preaviz de 45 zile?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cerere intoarcere din cic inainte de data solicitata si aprobata prin decizie la intrarea in cic cmsimona cmsimona Angajatorul este obligat sa aprobe intoarcerea salariatei aflate in CIC mai repede decat data prevazuta in cererea initiala ( aprobata printr-o Decizie, ... (vezi toată discuția)
Stimulent de insertie ioana2308 ioana2308 Bună seară!! Mă puteți lămuri puțin cu stimulentul de insertie? Firma la care ai lucrat este obligata sa te primeasca inapoi pe perioada stimulentului ... (vezi toată discuția)
Bună ziua, contractul individual de munca este suspendat conform ... Kimmich6 Kimmich6 Bună ziua, contractul individual de munca este suspendat conform art. 51,lit A pentru concediul de creștere a copilului. După cei 2 ani, angajatorul este ... (vezi toată discuția)