Buna ziua.Mama mea este vaduva veteran de razboi si primeste pensie de urmas,din 2005.in acelasi timp si lucreaza cu un contract de munca de jumatate de norma.In aceasta luna nu a mai primit pensia,a fost anuntata ca i s.a sistat pendia,pe motiv ca veniturile depasrsc 35% din venitul mediu kunar,asa ceva,dar stiam ca vaduvele veteranilor de razboi fac exceptie,ele pot cumula pensia de urmas cu salariul,chiar daca depasesc acest cuantum.va rog sa.mi spuneti daca am dreptate.multumesc
1. art.118 Legea 263/2010
...
(2) Soțul supraviețuitor, beneficiar al unei pensii de urmaș, poate cumula pensia cu venituri din activități dependente, aflându-se în una dintre situațiile prevăzute la art. 6 alin. (1) pct. I lit. a) și b) sau pct. II, dacă acestea nu depășesc 35% din câștigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat.
....
2. Pe cale de interpretarea, nu se face distinctie cu privire la vreo alta calitate a sotului supravietuitor.
3. O solutie ar fi scaderea venitului din salariu la maxim 35% din câștigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat.
Contestatie
SzaboLiliana
Buna ziua.Mama mea,pana in ian.2019 a avut pensie de urmas si a lucrat cu jum de norma,a primit in ian.o decizie prin care i se comunica faptul ca trebuie sa ... (vezi toată discuția)
Lege
SzaboLiliana
De cand a intrat in vigoare legea potrivit careia pensionarul care primeste pensie de urmas si lucreaza cu jumatate de norma,nu are drept la pensie daca ... (vezi toată discuția)