avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 988 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Contestatie
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Contestatie

Buna ziua.Mama mea,pana in ian.2019 a avut pensie de urmas si a lucrat cu jum de norma,a primit in ian.o decizie prin care i se comunica faptul ca trebuie sa ramburseze suma de 66.600 lei,contravaloarea pensiilor din ultimii 3 ani(2016_2018) pe motiv ca nu avea dreptul la pensie deoarececa depasit 35% din val.salariului nediu brut.Mama nu a fost instiintata in 2016 ca legea s.a modificat si a primit pensia fara sa stie ca nu are dreptul. Putem atacacaceasta decizie? Unde facem o conteststie? Sr poate sa aiba castig de cauza,sa nu plateasca aceasta suma,nu are posibilitatea.cum sa procedam? Multumesc
Cel mai recent răspuns: Ana-Maria Dutescu , Avocat 20:27, 6 Februarie 2019
Va rog un raspuns,multumesc

SzaboLiliana a scris:

Buna ziua.Mama mea,pana in ian.2019 a avut pensie de urmas si a lucrat cu jum de norma,a primit in ian.o decizie prin care i se comunica faptul ca trebuie sa ramburseze suma de 66.600 lei,contravaloarea pensiilor din ultimii 3 ani(2016_2018) pe motiv ca nu avea dreptul la pensie deoarececa depasit 35% din val.salariului nediu brut.Mama nu a fost instiintata in 2016 ca legea s.a modificat si a primit pensia fara sa stie ca nu are dreptul. Putem atacacaceasta decizie? Unde facem o conteststie? Sr poate sa aiba castig de cauza,sa nu plateasca aceasta suma,nu are posibilitatea.cum sa procedam? Multumesc

1 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Doamna, pana primiti aici raspunsuri, va expira termenul.
Tot intrebati de o gramada de timp.
Cititi decizia aceea si o contestati la autoritatea care e emis-o.
Ce tot asteptati atata...
Tocmai ca am facut conteststie la casa de pensii MAPN,dar nu am primit niciun raspuns,voiam sa stim daca se poate face contestatie in instanta,sa ne spuna un avocat ce avem de facut,dvs nu m.ati lamurit,multumesc

Ana-Maria Dutescu a scris:

Doamna, pana primiti aici raspunsuri, va expira termenul.
Tot intrebati de o gramada de timp.
Cititi decizia aceea si o contestati la autoritatea care e emis-o.
Ce tot asteptati atata...

1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Dupa ce trec 2 luni(60 de zile) de la momentul depunerii contestatiei puteti deschide actiune in instanta.
Trbuie doar facuta dovada parcurgerii procedurii prealabile.

Parerea mea este ca nu aveti sanse.
Legea este foarte clara.
Legea 223/2015

Art.72
(1)În sistemul pensiilor militare de stat, plata pensiei se suspendă începând cu luna următoare celei în care a intervenit una dintre următoarele cauze:

d) soțul supraviețuitor, beneficiar al unei pensii de urmaș, realizează venituri brute lunare pentru care, potrivit legii, asigurarea este obligatorie, dacă acestea sunt mai mari de 35% din câștigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat;

Art.76

(2) Soțul supraviețuitor, beneficiar al unei pensii de urmaș, poate cumula pensia cu venituri din activități profesionale pentru care asigurarea este obligatorie, potrivit legii, dacă acestea din urmă nu depășesc 35% din câștigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat.

Fac precizarea ca eu nu am studii juridice.
Ultima modificare: Miercuri, 6 Februarie 2019
Carp Mircea, utilizator

Ati adresat aceleasi intrebari incontinuu pe mai multe forumuri. Ati fost lamurita suficient. Mentionez ca eu am studii juridice:)) De ce ar trebui sa repetam de tot atatea ori de cat aveti dvs. chef sa intrebati????
Ex:
www.avocatnet.ro/forum/discu...

SzaboLiliana a scris:

Tocmai ca am facut conteststie la casa de pensii MAPN,dar nu am primit niciun raspuns,voiam sa stim daca se poate face contestatie in instanta,sa ne spuna un avocat ce avem de facut,dvs nu m.ati lamurit,multumesc

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie urmas SzaboLiliana SzaboLiliana Buna ziua.Mama mea este vaduva veteran de razboi si primeste pensie de urmas,din 2005.in acelasi timp si lucreaza cu un contract de munca de jumatate de ... (vezi toată discuția)
Pensia de urmas militara poate fi cumulata cu salarul nu am nu am Sunt pensionara cu pensie de urmas si nu stiu din ce motive mi s-a sistat pensia din 2016-2018 fara a fi anuntata in acest sens.Pot plati aceasta suma in rate ... (vezi toată discuția)