avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 518 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Contract de vânzare și de constituire a uzufructului ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Contract de vânzare și de constituire a uzufructului viager achitat cu banii soacrei. Poate fratele soțului să-l atace după decesul ei, și ce se întâmplă cu bunul dacă divorțăm?

Buna ziua. In vara am cumparat o garsoniera care se intituleaza ca mai sus... Problema este urmatoarea. Soacra mea, mama sotului, dupa vanzarea unui apartament a transferat fara stirea noastra 10.000 euro fratelui sotului, ulterior noi am aflat si i am reprosat ca face diferente.Ca sa ne impace a zis ca ne da si noua tot 10.000 euro...insa Ea mai avea in cont cu suma de 14.000 euro din totalul vanzarii vechiului apartamentului... si pt ca ea locuieste la un domn de mai bn de 20 de ani fara sa fie casatorita cu acesta, noua ni s a facut mila si nu am vrut sa luam suma ci sa cumparam o proprietate unde ea sa aiba siguranta zilei de maine...zis si facut...Am fost cu ea la notar, si am cumparat de la o prsoana o garsoniera in valoare de 19.000, notara a intocmit contractul insa fiind prietena cu soacra parea usor partinitoare si ne a safatuit sa transferam banii in contul soacrei ca sa se poata face dovada banilor in timpul cumparatii...tot in ziua respectiva i am dat restul de bani soacrei care i a tranferat in cont....cu alte cuvinte....noi am cumparat nuda proprietate cu banii soacrei....intrebarile sunt urmatoarele: Ce calitate avem noi in acest contract ca mie imi suna a donatie mascata, si ce sanse sunt sa fie atacat de catre frate dupa moartea uzofructuarei ( poate cere revendicarea sau mostenire?) Sau chiar de aceasta in timpul vietii ?!. Si ce se intampla cu bunul daca noi doi vrem sa divortam ....
Ultima modificare: Vineri, 1 Februarie 2019
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: V.elena.i , utilizator 18:14, 31 Ianuarie 2019
3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Soacra mea, mama sotului, dupa vanzarea unui apartament a transferat fara stirea noastra 10.000 euro fratelui sotului, ulterior noi am aflat si i am reprosat ca face diferente

Nici nu trebuia sa va dea de stire, cat ap era al ei.

noua ni s a facut mila si nu am vrut sa luam suma

Cata mila.. adica de ce sa luati doar 10000 si sa nu beneficiati de toti ? Cu banii din cont , aia 14000, ati cumparat nuda proprietate, si v-au ramas si 5000 cash..

.cu alte cuvinte....noi am cumparat nuda proprietate cu banii soacrei.

Asa si e...

Cu toate astea, nu are fratele ce ataca, ca daca ar ataca si ar dovedi ca ati cumparat casa cu banii soacrei, dovediti ca si fratelui i-a donat cei 10000 si astfel, nu i-a incalcat nicio rezerva succesorala.
Daca divortati .. cam nasol ca femeia poate dovedi ca ea a platit si nu ati avut nicio contributie.
Chiar daca ati partaja.. partajati dpar nuda proprietate ca asta aveti ca soti, pana decedeaza soacra, ea are drept de folosinta.
Ultima modificare: Luni, 28 Ianuarie 2019
gi-jane2, moderator
Cred ca nu m am facut inteleasa, apartamentul respectiv unde au crescut cei doi copii singuri, pt ca soacra era plecata in alta parte a fost intretinut in totalitate de sotul meu fiind fratele cel mare, doar sarpanta si acoperisul au costat 4000 de euro, ba mai mult de atat soaca a devenit proprietar dupa divortul de primul sot pt cei doi minori pe cate ii avea in "crestere" si custodie... mi s ar fi parut normal si corect sa tina cont de efortul sotului meu pe toata perioada adolescentei , cand muncea cu carca si facea exterioare pt a intretine un frate mai mic care nu a facut altceva decat sa injunghie pe la spate impreuna cu ea...cu toate ca dumneaei zicea ca nu va face diferente ne a mintit.... nu am Beneficiat de nimic in plus...diferenta o face ca noi i am dat drept de uz fruct si mi s ar fi parut normal ca cei 10.000 sa fie clar stipulati in contract ca sunt ai nostri iar restul ai ei... ca sa nu mai vb de investitiile facute ulterior din banii nostri....in timp ce fratele mai mic a luat suma de bani bine mersi si a folosit o in scop personal fara a avea macar vreo minima obligatie fata de mama lui ( decar promisiuni verbale)
Si ca sa lamuresc di partea cu mila dste ca la monentul descoperirii transferului ea a zis ca ne ds si noua 10.000 si v a merge la azil in cazul in care actualul concubin o v a scoate afara din casa....si am zis nu....luam o casuta cat de mica pt lin9stea ei sufleteasca si am participat si noi cu 9000 euro la cumpararea si imbunatatirea noii locuinte Doar ca nu scrie nicaieri lucrul acesta...si nu as vrea sa ma trezesc peste ani ca fratele vine sa mai beneficieze o data de munca noastra si bineinteles a soacrei
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu prea aveti cum sa va faceti inteleasa daca nu dati detalii.

si mi s ar fi parut normal ca cei 10.000 sa fie clar stipulati in contract ca sunt ai nostri iar restul ai ei..

Si daca asa vi s-a parut, de ce ati acceptat ca ea sa dea banii ?
De ce nu ati intrebat un avocat sau aici pe forum, cum sa faceti actul.. daca ati semnat asa, daca ati facut deja un lucru, nu prea are rost sa mai intrebati.
Oricum, v-am zis, spre norocul dvs, daca aveti probe ca i-a dat si lui 10 mii , nu are de ce sa mai atace acel act.
Ultima modificare: Marți, 29 Ianuarie 2019
gi-jane2, moderator
Eu si sotul avem o fetita, iar el zice...bai daca se intampla ceva cu mine, ca nu se stie viata omului, mama te poate inlatura pe tine si pe fata?!!!..cu alte cuvinte daca in perioada asta unul din soti decedeaza avand in vedere ca eu si el am cumpatat nuda proprietate cu "banii soacrei", ca asa se mentioneaza in contract, si dansa este uzofructuara ne poate inlatura legal pe mine si copil, atata timp cat fiul ei nu mai este....
Nu inteleg, stati cu soacra in casa aia in care are drept de uzufruct ?
Daca da, nu conteaza prea m,ult daca sotul traieste sau nu, daca vrea, va da si acum afara.
Daca nu stati, inseamna ca aveti unde sta si nu are de unde sa va inlature.
Ultima modificare: Miercuri, 30 Ianuarie 2019
gi-jane2, moderator

Alte discuții în legătură

Nuda proprietate si uzufructul viager - interpretare contract James_Hetfield James_Hetfield Buna ziua, Va rog mult sa ma ajutati în problema urmatoare cu care s-a confruntat o prietena. La momentul cand s-a prezentat la Politie împreună cu ... (vezi toată discuția)
Contract de vinzare cumparare cu uzfruct viager,de la soacra mea ,dar pe contrac e trecut sotul meu iar eu in paranteza,sintem proprietari cu cota egala? crynarusu crynarusu Buna ziua ,am facut contract pe apartamentul soacrei mele de vinzare cumparare cu uzfruc viager,dar as vrea sa stiu ce obligatii avem fata de ea ? si la ... (vezi toată discuția)
Mostenire casa danymbi danymbi Buna ziua. Soacra mea doreste sa lase casa ei mie si sotiei mele. Sotia mea mai are un frate care le-a facut sotie si soacrei mele viata un cosmar. Dupa nunta ... (vezi toată discuția)