Întreprinderea Individuală („ÎI") - este o formă de organizare nouă. Regimul juridic al ÎI:
- Persoana fizica titular al ÎI (întreprinderii individuale) este comerciant persoană fizică de la data înregistrării sale în Registrul comerţului; ÎI nu dobândeşte personalitate juridică prin înregistrarea în Registrul comerţului;
- Întreprinzătorul titular al unei ÎI poate cumula şi calitatea de salariat al unei terţe persoane care funcţionează atât în acelaşi domeniu, cât şi într-un alt domeniu de activitate economică decât cel în care şi-a organizat întreprinderea individuală.
-Pentru organizarea şi exploatarea întreprinderii sale, întreprinzătorul titular al ÎI, în calitate de angajator persoană fizică, poate angaja terţe persoane cu contract individual de muncă, înregistrat la inspectoratul teritorial de muncă, potrivit legii;
- Intreprinzătorul titular al unei ÎI nu va fi considerat un angajat al unor terţe persoane cu care colaborează, chiar dacă colaborarea este exclusivă;
Dosarul de infiintare cu documentatia de infiintare se depune la Oficul Registrului Comertului, in care isi va avea sediul social intreprinderea individuala.
Procedura de inregistrare a unei intreprinderi individuale dureaza aproximativ o saptamana.
Taxele pentru infiintarea unei intreprinderi individuale ajung pana la suma de 200 de lei.
Contabilitatea se tine in partida simpla, intreprinderile individuale fiind obligate sa completeze registrul de incasari si plati, precum si registrul inventar.
Intreprinderea individuala poate desfasura orice fel de activitate, cu exceptia celor organizate si reglementate prin legi speciale (precum medicina, avocatura, notariat, arhitectura si contabilitate).
Intreprinderea individuala poate avea un singur un singur cod CAEN, la fel ca si o PFA, iar pentru mai multe activitati trebuie sa deschida mai multe intreprinderi individuale.
Principala diferenta dintre PFA si intreprinderea individuala este faptul ca aceasta din urma poate avea angajati.
Avize sau autorizatii prealabile necesare inregistrarii
-Avizul si/sau autorizatia de mediu;
-Avizul si/sau autorizatia pentru prevenirea si stingerea incendiilor;
- Autorizatia sanitar veterinara;
- Avizul si/sau autorizatia sanitara;
-Autorizatii de functionare din punct de vedere al protectiei muncii
Succes!