avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 731 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... După decesul unuia dintre soți (singurul proprietar ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

După decesul unuia dintre soți (singurul proprietar al imobilului), fiica sa din prima căsătorie cere ca soția supraviețuitoare să-i plătească cota de 3/4. Cum se procedează în acest caz?

Bună ziua, soțul a cumpărat un apartament din banii de partaj. Se recasatoreste, după 9 ani de casnicie(neavând copii comuni) trece în extrasul CF, uzufruct în favoarea soției. După un an moare soțul. Apare fosta soție și fiica lor cerând 3/4 din apartament, mai mult o cheamă pe cea dea doua soție în tribunal, solicitând ca să fie obligată la plata a 3/4 din apartament. Ce se poate face în acest caz?
Ultima modificare: Joi, 31 Ianuarie 2019
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: friday_325 , utilizator 14:31, 1 Februarie 2019
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Daca am inteles eu bine situatia nu ar trebui sa aiba dreptul fosta sotie.Copilul are dreptul la mostenire.
Trebuie insa vazute actele si discutat in detaliu pentru lamurirea situatiei.
Nici procesele nu au loc in baza la cateva cuvinte si fara a se analiza tot.
Daca fiica e minora, asa se explica ca a aparut si mama ei, insa nu mama e mostenitoare a fostului sot, ci numai fiica isi mosteneste tatal. Ce e de mostenit ? Numai nuda proprietate, daca i-a constituit drept de uzufruct sotiei.
Fiica mosteneste 3/4 din nuda proprietate.
Ideea e urmatoarea: Fiica este majoră, dar e plecata în Germania, mama ei fiind în RO. și a împuternicit-o legal s-o reprezinte în proces.
Întrebarea este ca o poate scoate pe cea dea doua soție din apartament?
O poate obliga sa plătească 3/4 din apartament fiicei?
deci, fosta sotie nu apare ca fosta sotie e imputernicitul fiicei sale.. si cum nu se vor intelege asupra sumei, vor dezbate succesiunea si vor partaja in instanta.
Si Nu, nu o poate scoate afara din casa.
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Cat timp uzufructul este trecut in CF, sotia poate locui nestingherita in apartament fara sa plateasca nimic fiicei. Fosta sotie oricum nu are nici un drept. Sa isi ia un avocat si sa prezinte la proces extrasul de CF cu dreptul sau de uzufruct. Ea are dreptul sa traiasca pe perioada vietii netulburata in acel apartament. La deces poate alege ce face cu partea sa si cui o lasa mostenire. Abia atunci fiica poate sa iasa din indiviziune.

Alte discuții în legătură

drept de mostenire ContSters79003 ContSters79003 buna seara! am o prietena care e in urmatoarea situatie: este proprietara unui apartament ( din 1992), are un fata majora si de 2 ani are si un ... (vezi toată discuția)
Succesiune,casa cu uzufruct si apartament fara partaj facut C.M.A. C.M.A. Buna ziua. In timpul vietii sale ,soacra mea a dobandit: - un apartament (bun comun cu primul sot si la care nu s-a facut partajul, dupa ... (vezi toată discuția)
Uzufruct viager - credit banca pusapopescu2013 pusapopescu2013 Locuiesc cu uzufruct vager intr-un apartament. Am un credit bancar si sunt in litigiu cu banca. Dupa noile legi ale bancilor exista vreun risc pentru persoana ... (vezi toată discuția)